in , ,

Ortaçağ İngiltere’sinde Oxford Üniversitesi’nin Neden ‘Cinayetin Başkenti’ Hâline Geldiği Ortaya Çıktı

Ortaçağ İngilteresi’nde işlenen cinayetleri haritalandıran bir proje, Oxford Üniversitesi’ndeki öğrencilerine dair dikkat çekici bir gerçeği ortaya koydu.

Ortacag Ingiltere Oxford Universitesi Cinayetleri
- Reklam -
- Reklam -

Ortaçağ İngilteresi’ndeki cinayet vakalarını araştıran bir proje, Oxford Üniversitesi’ndeki öğrencilere dair dikkat çekici bazı verileri gün ışığına çıkardı.

Bölgede işlendiği bilinen cinayet vakalarını derleyen proje, Londra’nın 14. yüzyıldaki cinayetlerine ilişkin sokak planına Oxford ve York’u da ekledi. Oxford’daki öğrenci nüfusunun proje kapsamında ele alınmış üç şehirde bulunan sosyal topluluklar ve meslek grupları arasında en fazla şiddet uygulayan grup olduğu tespit edildi.

700 yıl boyunca adli tabiplerce kayıt altına alınmış olan incelemelerin çevrilmesiyle oluşturulmuş dijital bir suç mahalleri kaynakçası olan “Ortaçağ Cinayet Haritaları” projesinin arkasındaki ekip, Oxford’da kişi başına düşen cinayet oranının aynı dönemde Londra ve York’ta görülenden 4-5 kat daha yüksek olduğunu tahmin ediyor.

- Reklam -

Bilinen Oxford faillerinin %75’i, tıpkı Oxford’daki cinayet kurbanlarının %72’sinin olduğu gibi adli tabipler tarafından “clericus” olarak tanımlanmıştı. Bu dönemde “clericus” büyük olasılıkla üniversite denilebilecek bir oluşumun talebe ve üyelerini ifade etmekte kullanılan bir tabirdi.

Oxford Üniversitesi Ortaçağ’da “Ölümcül Şartları” Bir Araya Getiriyordu

Cinayet haritası araştırmacısı ve Cambridge Kriminoloji Enstitüsü Başkanı Profesör Manuel Eisner, Ortaçağ’da Oxford gibi bir üniversite şehrinin ölümcül şartları bir arada barındırdığını söylüyor:

“Oxford Üniversitesi öğrencilerinin hepsi erkekti ve yaşları genellikle on dört ile yirmi bir arasındaydı. Yani şiddet [uygulamaya] ve risk almaya en yatkın dönemleriydi. Bunlar aile, cemaat veya loncanın sıkı kontrolünden kurtulmuş; silahlarla dolu, meyhane ve fuhşa geniş erişim imkânına sahip oldukları bir ortama geçmiş genç adamlardı.”

Ortaçağ İngiltere Oxford Üniversitesi Cinayet

Eisner, kasaba halkı ve üniversite mensupları arasındaki çatışmaların yanı sıra, birçok öğrencinin ulus adı verilen bölgesel kardeşliklere bağlı olduğunu ve bunun öğrenci topluluğu içinde ek bir çatışma kaynağı yarattığını belirtiyor.

Veriler Karşılaştırılabiliyor

Cambridge Şiddet Araştırma Merkezi tarafından oluşturulan yeni bir site, kullanıcılarına Ortaçağ’da 3 İngiliz şehrinde meydana gelmiş şiddet olaylarının sebepleri ve nasıl işlendiklerine dair verileri karşılaştırma imkânı sunuyor.

Örneğin sitede, 14. yüzyılda, York şehrinin Kara Ölüm’ün (veba salgını) azalmasıyla gelişmesini takiben ticaret ve tekstilin yön verdiği “altın çağında” işlenen cinayetlerin haritası bulunmakta. Verilere göre York’ta yaşanmış vakaların çoğu, tabakhane işçileri arasındaki bıçaklı kavgalar ya da eldiven üreticileri arasındaki şiddet olayları gibi aynı meslekten zanaatkarlar arasında yaşanmış kavgalardan kaynaklanıyor.

Ortaçağ İngiltere Oxford Üniversitesi Cinayetler

- Reklam -

Adli tabiplerin tuttuğu kayıtlar, yerel halktan oluşan bir jürinin ani veya şüpheli olarak nitelendirdiği ölümleri listeleyen kataloglardır. Latince kaleme alınmış bu kayıtlarda isim, olay, mekân ve hatta suç aletinin değeri gibi bilgilere yer veriliyordu.

Araştırmacılar, Historic Towns Trust (İngiltere, İskoçya ve Galler’deki şehirlerin tarihini araştıran ve bunu atlaslar ve haritalar yayınlayarak çeşitli sosyal faaliyetler aracılığıyla erişime sunan Birleşik Krallık merkezli bir kuruluş) atlas ve haritalardan da yararlanarak üç şehirde gerçekleşmiş 354 cinayetin yer aldığı bir sokak atlası oluşturdu. Bu vakalara ait incelemelerin çoğu artık seslendirilmiş bir formata sahip ve böylece kullanıcılar ilgi çekici vakaların ayrıntılarına dinleyerek de erişebiliyor.

Harita, İngiltere’nin Şiddet Dinamiklerine Bakış İmkânı Sağlıyor

Eisner, Oxford Üniversitesi özelinde gözlemlenen bu durumu değerlendirirken konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Grup üyesi gençlerin hafta sonları boş zamanlarında cinsel ilişki ve alkol peşinde koşması gibi sıklıkla şiddete yol açan durumlar bize tanıdık gelecektir. Silahlar hiçbir zaman uzakta değildi ve korunması gereken bir erkek onuru söz konusuydu.

“Ortaçağ’da kent merkezlerinde yaşam zor olabilir ancak asla kanunsuz değildi. Topluluk haklarını anlıyordu ve bir çatışma ortaya çıktığında hukuka başvuruyordu. Her vaka, yaklaşık yedi yüzyıl önce İngiltere’de bir sokakta şiddet patlaması yaratan dinamiklere dair bir bakış açısı sağlıyor.”

Harita detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz. Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Phys

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The Langoliers Film Uyarlamasi Stephen King

Stephen King’in “The Langoliers” Öyküsü Yeniden Beyaz Perdeye Taşınabilir

Julio Cortázar Yayımlanmamış Öyküleri Keşfedildi

Çöpe Gitmekten Son Anda Kurtarıldı: Julio Cortázar’ın Daha Önce Yayımlanmamış 7 Öyküsü Keşfedildi