in ,

Yeşilçam’ın ‘Turkish Avengers’ Filmi “3 Dev Adam” Hakkında Belgesel Çekildi

“3 Dev Adam” adını taşıyan 1973 tarihli Yeşilçam filminin 50. yılına özel bir belgesel çekildi. Yapım, yurt dışında “Turkish Avengers” adıyla anılıyordu.

3 Dev Adam Hakkında Belgesel Çekildi | İZLE
- Reklam -
- Reklam -

3 Dev Adam filmi hakkında özel bir belgesel çekildi. Kaptan Amerika, El Santo ve Örümcek Adam’ı bir araya getiren Yeşilçam yapımı, bu sene 50. yılını kutluyordu.

Marvel’ın Spider-Man karakterine dair pek çok uyarlamaya şahit olduk, özellikle canlı aksiyon filmlerinde. Ancak ülkemizde bile çoğu kişinin bilmediği, 1973 yılında yayınlanmış ve Kasım 2023’te 50. yılını kutlayacak bir yapım var. Turkish Avengers olarak da adlandırılan 3 Dev Adam. Bu kült filmi aydınlatmayı hedefleyen yeni bir belgesel ise şimdiden merak uyandırıyor.

Film tarihçisi Ed Glaser, daha önce “Türk Star Wars” olarak da bilinen ve başrolünde Cüneyt Arkın’ın yer aldığı Dünyayı Kurtaran Adam’ın son 35mm kopyasını bulan kişi. Şimdi ise “Deja View” serisi için yepyeni bir mini belgesel ile karşımızda. Bu belgesel, 3 Dev Adam olarak bilinen filmi ele alıyor ve onu benzersiz kılan birçok özelliğiyle dikkat çekiyor.

- Reklam -

3 Dev Adam Hakkında Belgesel Çekildi | İZLE

3 Dev Adam Belgeseli Ne Anlatıyor?

3 Dev Adam, dünyanın ilk çizgi roman crossover filmi olarak kabul ediliyor. Bu film, Marvel Sinematik Evreni’nin ortaya çıkmasından ve diğer benzer projelerden yıllar önce yapıldı. Ayrıca Spider-Man’in buradaki versiyonu, onu her zaman kötülemiş olan J. Jonah Jameson’ın söylediklerine hak vermemizi sağlayacak kadar gerçek bir kötü adam olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu yüzden, onu alt etmek için iki kahramanın bir araya gelmesi gerekiyor.

YouTube’daki Neon Harbor kanalında yayınlanan belgeselde anlatıldığına göre, 1960’lı ve 70’li yıllarda Türkiye’de kostümlü kahramanların yer aldığı filmler büyük bir ilgi görmüştü. Yabancı eserlere yönelik telif hakları korumaları o dönemde yetersiz olduğundan, yönetmen T. Fikret Uçak da bu furyaya katılmaya karar vermiş. Bu sebeple Kaptan Amerika (bu filmde Aytekin Akkaya tarafından canlandırılıyor) ve Spider-Man (Tevfik Şen) gibi tanıdık kahramanları aynı filmde bir araya getirmiş. Ancak belki de en ilginçi El Santo (Yavuz Selekman) karakteri. Bu karakter, gerçek hayatta maskeli bir güreşçi olan Rodolfo Guzmán Huerta’ya aitti ve 1958 yılında sinemaya adım attı. O dönemde Türkiye’de üç karakter de farklı düzeylerde popülerdi ve bu nedenle izleyicilerin hepsiyle aynı filmde buluşma fikri oldukça cazip geldi.

3 Dev Adam Hakkında Belgesel Çekildi | İZLE

Belgesel, çizgi roman uyarlamalarının yaratıcının karakter hakkındaki bilgisinin ötesinde nasıl etkilendiğini gösteriyor. HD kalitesinde gösterilen sahneleriyle birlikte film, üç kahramanın nasıl bir arada kullanıldığı konusunda akıl almaz ve hayal gücünü zorlayan bir yapım olarak karşımıza çıkıyor.

- Reklam -

Altı buçuk dakika süren belgeseli hemen aşağıdan Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz.

3 Dev Adam Belgeseli | İZLE

YouTube video

(Belgeseli YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Belgesel sonrası filmi merak edenler yapımın 360p kalitesindeki bir versiyonunu izlemek için buraya tıklayabilir.

3 Dev Adam belgeselini nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer türde içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Gizmodo

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Among Us Animasyon Dizisi Oluyor

Son Yıllara Damga Vuran “Among Us” Oyunu Animasyon Dizisi Oluyor

200 Yıl Önce Uyanan Kara Deliğin Sesi Keşfedildi

26 Bin Işık Yılı Uzaklıktaki Kara Deliğin 200 Yıl Önceki ‘Uyanış’ Sesi Keşfedildi