in ,

26 Bin Işık Yılı Uzaklıktaki Kara Deliğin 200 Yıl Önceki ‘Uyanış’ Sesi Keşfedildi

Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi’nin 26.000 ışık yılı derinliğinden gelen ürkütücü bir yankı tespit etti. Kaydedilen ses, bir kara deliğin “uyanışıydı”.

200 Yıl Önce Uyanan Kara Deliğin Sesi Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları, 200 yıllık bir ses dalgası yakaladı. Kaydedilen ürkütücü yankının Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki bir kara deliğin uyanışı olduğu belirtildi.

Yüksek ve alçak notalardan oluşan ses, yaklaşık 200 yıl önce gaz ve tozun yutulduğu, karanlık uçurumun uykuda kaldıktan sonra hayata döndüğü çok yoğun bir faaliyet dönemine işaret ediyor.

Fransa’daki Strasbourg Astronomi Gözlemevi’ndeki araştırmacılar, Galaktik Merkez olarak adlandırılan galaksimizin orta bölgesinde bulutlar tarafından yansıtılan ışıkta Sagittarius A* (Sgr A*) tarafından yayılan yoğun radyasyonu yakaladılar.

- Reklam -

Bu bulgular, gezegenimizden tam olarak 25.640 ışık yılı uzaklıktaki Sgr A*’nın  yakınlarındaki galaktik moleküler bulutların beklenenden daha parlak parlamasının sebebini açıklıyor. Strazburg Üniversitesi’nden sorumlu yazar Dr. Frederic Marin şunları söyledi:

“Bu devasa nesnenin geçmişteki uyanışını gözler önüne seriyor. Bu sonuçlar galaktik merkezin geçmişteki faaliyetlerini daha da kısıtlayabilir.”

26 Bin Işık Yılı Uzaklıktaki Kara Deliğin 200 Yıl Önceki 'Uyanış' Sesi Keşfedildi

Kara delik “uykuda” olduğunda genellikle yüksek seviyelerde X-ışını radyasyonu yaymaz, bu nedenle bu tür kara delikler genellikle tespit edilemez. Ancak bu keşifle birlikte, Sgr A*’nın etrafını saran gazların parlaklığı, bu devasa uyuyan kara deliğin geçmişteki parlak dönemini gözler önüne seriyor.

Samanyolu’nun Derinliklerinden Gelen Ürkütücü Yankı: Kara Deliğin Uyanışı

Astronomlar, 2022’de Sgr A*’nın etrafında dönen ve görünmez bir merkez etrafında hareket eden yıldızların gözlemlerini elde etmişlerdi. Bu durum, merkezin bir kara delik olduğunu güçlü bir şekilde işaret ediyordu ve geçen yılın görüntüleri bunun ilk doğrudan görsel kanıtını sağladı.

Kara deliğin kendisini görmek mümkün olmasa da, etrafındaki parlayan gazlar, koyu bir merkezi bölgeyi çevreleyen parlak bir halka oluşturarak imzasını belli ediyor. Bu yeni görüntü, kara deliğin yoğun yerçekimi tarafından bükülen ışığı yakalayarak benzersiz bir perspektif sunuyor.

Dr. Frederic Marin, “Çalışmamız, bu uykudan uyanan devin geçmişini gözler önüne seriyor,” şeklinde konuştu ve şöyle devam etti:

“Dev moleküler bulutların X-ışınlarının, Sagittarius A* yakınlarında veya yakınında gerçekleşen yoğun ve kısa süreli bir patlama sonucu yansıma olduğu kanıtlanmış oldu.

- Reklam -

Bu sonuçlar, galaktik merkezin geçmişteki etkinliği hakkında daha fazla bilgi sunabilir.”

26 Bin Işık Yılı Uzaklıktaki Kara Deliğin 200 Yıl Önceki 'Uyanış' Sesi Keşfedildi

Galaktik Merkezdeki Parlak Bulutlar: Kara Deliğin Geçmişteki Gizli Faaliyetleri

Sgr A*, evrende madde akışının gözlemlenebildiği nadir kara deliklerden biridir. Çevresindeki tüm ışığı emdiği için görülmesi zordur ve bilim insanları uzun yıllardır kara delik etkinliğiyle ilgili ipuçlarını araştırıyor.

Dr. Marin, “Kara deliğin uykudan uyanış döneminde X-ışını yayılmasındaki yoğunluk artışını anlamak için, ormanda saklanmış bir ateşböceğinin aniden güneş kadar parlak olması gibi bir durumu düşünebiliriz,” şeklinde açıklama yaptı.

Uluslararası ekip, IXPE (X-ışını Polarimetri Görüntüleme Kaşifi) ve Chandra X-ışını Gözlemevi’nden elde edilen verileri birleştirerek bu çalışmayı gerçekleştirdi.

Bilim insanları, Sgr A*’ üzerindeki çalışmalarını sürdürerek bir kara deliğin uyuşuk bir durumdan aktif bir duruma geçmek için hangi fiziksel mekanizmalara ihtiyaç duyduğunu belirlemeye çalışıyor.

Kısa bir süre önce de varlığı kanıtlanmamış nadir bir kara delik türünün galaksimizde yer aldığı ortaya çıkmıştı.

İşte 200 Yıl Önce Uyanan Kara Deliğin Sesi | DİNLE

YouTube video

Sizce evrensel çapta bize bu kadar yakın başka kara delikler de var mıdır? Yeni ses keşif hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Daily Mail

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Epichan Epichan dedi ki:

    Korkunç bir ses beklerken çok farklı bir ses ile karşılaştım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

3 Dev Adam Hakkında Belgesel Çekildi | İZLE

Yeşilçam’ın ‘Turkish Avengers’ Filmi “3 Dev Adam” Hakkında Belgesel Çekildi

Cowboy Bebop, John Wick 4 Finali için İlham Vermiş

“Cowboy Bebop”un, “John Wick 4” Filminin Şok Eden Finaline İlham Verdiği Ortaya Çıktı