in ,

Dünyada İlk Defa Bir Karınca Kolonisinin Tamamı Ölü Taklidi Yaparken Gözlemlendi

Avustralya’da bir karınca kolonisi, avcılardan korunmak için “mükemmel bir şekilde” ölü taklidi yaparken gözlemlendi.

Karınca Kolonisi Ölü Taklidi
- Reklam -
- Reklam -

Avustralyalı araştırmacılar, tüm karınca kolonisinin aynı anda ölü taklidi yaptığı, şaşırtıcı bir ana şahitlik etti. Bilim insanları tarihte ilk defa bir koloninin tamamının aynı anda ölü taklidi yaparak avcılardan korunmaya çalıştığını tespit etti.

Hayvanlar aleminde ölü taklidi yaparak avcıları savuşturmak yeni bir bilgi değil. Yırtıcılardan kaçınmak için kamuflaja dek çok çeşitli yırtıcı-av ilişkisine şahitlik ediliyor. Avustralya’daki bilim insanları, bir karınca kolonisinin yenilmekten kurtulmak için ölü taklidi yapabildiğini keşfetti.

Araştırmacılar, Avustralya’nın Kangaroo Adası’ndaki cüce keseli sıçanlar ve yarasa yuvalarını kontrol ederken, geniş burunlu dikenli karınca olarak bilinen bir Polyrhachis femorata kolonisi buldular. Gözlem sırasında kolonideki bireyler o kadar hareketsizdi ki araştırma ekibi tüm koloninin ölü olduğunu düşündü. Koca bir koloninin bütün hâlde ölü taklidi yapışının ilk defa gözlemlendiğine inanılıyor. Bununla birlikte Polyrhachis femorata’nın da adada ilk defa bulunduğu da işaret ediliyor.

- Reklam -

Karınca Kolonisi

Doçent S “Topa” Petit, yaptığı açıklamada taklidin mükemmel olduğu görüşüne yer verdi:

“Oyuğu açtığımızda tüm bu ölü karıncaları gördük. Sonra biri hafifçe hareket etti. Bu bir tür savunma hareketsizliği. Yalnızca birkaç karınca türü arasında (bireylerde veya belirli kalıplar sırasında) var olduğu biliniyor. Ancak tüm kolonide aynı anda gözlemlendiği başka bir örnek bilmiyoruz.”

Karınca Kolonisinin Tamamı İlk Defa Ölü Taklidi Yaparken Yakalandı

Australian Journal of Zoology’de yayınlanan makalede bu davranışı tetikleyen unsurları tespit etmenin zor olduğu belirtildi.

Ölü taklidi yapmak, yırtıcı hayvanlardan kaçınmak için bu stratejiyi kullanan tipik olarak keseli sıçanlar gibi memeliler olmak üzere çeşitli türlerde görülen bir davranış. Böceklerde ve diğer karınca türlerinde bu hareket yalnızca bireylerde görülüyordu.

Kangaroo Adası adası Avustralya’da 2019-2020 yıllarında yaşanan orman yangınlarında ciddi şekilde etkilenmişti. Araştırma ekibi; karınca türlerinin yangından etkilenmeyen yeni bir habitat aradıklarını düşünüyor.

- Reklam -

Karınca Kolonisi Ölü Taklidi Yaptı

Petit ayrıca şu ifadeleri kullandı:

“Polyrhachis femorata kolonileri içeren oyukların bazılarında, bazı bireylerin hareket etmeyi bırakması biraz zaman aldı, bazıları ise hiç durmadı. Davranışı tetikleyenleri anlamak zor.”

Araştırma ekibi ayrıca daha küçük yuvalardaki bireylerin aynı anda hareketsiz kalma tekniğinde daha başarılı olduğunu öne sürüyor.

Siz bu keşfe dair ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Vice Media Group İflas

Disney 3 Milyar Doları Gözden Çıkarmıştı: Dünyanın En Büyük Dijital Medya Şirketlerinden Vice İflas Ediyor

Archer 14. Sezon ile Final Yapacak

Uzun Soluklu Animasyon Dizisi “Archer” 14. Sezonuyla Final Yapacak