in ,

Kayıp Bir Uygarlığa Ait Gizemli Yazılı Taş Bulundu

İspanya’da yapılan kazılarda, 2.600 yıl öncesine ait kayıp bir uygarlığa ait olduğu düşünülen gizemli bir taş levha ortaya çıkarıldı.

Kayıp Uygarlığa Ait Gizemli Antik Taş Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Güney İspanya’daki Badajoz bölgesinde, Casas del Turuñuelo arkeoloji kazılarında heyecan verici bir keşif yapıldı. Bilim insanları, M.Ö. 600’lere ait olduğu tahmin edilen ve kayıp bir uygarlığa ait olduğu düşünülen gizemli bir taş levha buldular.

Badajoz bölgesindeki Casas del Turuñuelo kazı alanında bulunan 20 santimlik taş levha, üzerindeki tuhaf işaretlerle arkeologları heyecanlandırdı. İspanyol Ulusal Araştırma Konseyi (CSIC), taşın üzerinde savaşçı figürleri ve 21 adet garip işaretin sıralandığını açıkladı.

Uzmanlar, söz konusu işaretlerin yaklaşık M.Ö. 600’lere ait eski bir alfabeye işaret ettiğini düşünüyor. Tartessos olarak bilinen kayıp uygarlığın yazısı olduğu tahmin edilen bu alfabe, şimdiye kadar bulunan üçüncü Güney Paleoiberik alfabesi oluyor.

- Reklam -

Tartessos Kayıp Uygarlık Antik Yazılı Taş Tablet

Tartessos, Güney İber Yarımadası’nda yaklaşık 3000 yıl önce hüküm süren ancak çok az izi günümüze ulaşabilen bir medeniyet olarak bilimiyor. “Kayıp medeniyet” olarak anılmasının nedeni, geride bıraktıkları çok az sayıda kalıntı ve yazılı belge. Haliyle taş levhahın keşfi oldukça önemli ve üzerindeki semboller de bu medeniyetin yazılı diline dair önemli ipuçları sunuyor.

Araştırmaya göre taşın bir kenarı kırık olduğundan işaretlerin bir kısmı kayıp. Ancak Barcelona Üniversitesi’nden Joan Ferrer i Jané, bazı ipuçlarından hareketle bu alfabenin 32 işaretten oluştuğunu öne sürüyor. Bu nedenle şimdiye dek keşfedilen en eksiksiz örneği olabilir.

Kayıp Uygarlığa Ait Antik Taş

Kayıp Uygarlıktan Gelen Mesaj: İspanya’da Bulunan Antik Taş, 600 Yıllık Bir Tarihi Aydınlatıyor

Araştırmacılar henüz bu işaretlerin anlamlarını çözemiyor ancak antik dillere dair yeni ipuçları sunabileceğini düşünüyorlar. Ferrer keşifle ilgili olarak şunları söyledi.

“Görüntüleri incelediğimizde, her şey bunun bir Güney yazı alfabesi olduğunu ve başlangıç dizisinin ABeKaTuIKeLBaNS?STaUE şeklinde olduğunu gösteriyor.”

Kayıp Uygarlık Taş Çözüm

- Reklam -

Kaybolmuş uygarlıkların izlerini süren “Tartessus’u İnşa Etmek” projesinin bir parçası olan bu keşfin önemi büyük. Proje, bölgedeki kerpiç yapıları ve kültürel kalıntıları inceleyerek Tartessos halkının gündelik yaşamını aydınlatmayı amaçlıyor.

CSIC, buluntunun eksik olmasına rağmen şimdiye kadar bulunan en kapsamlı Paleoiberik yazıtlardan biri olduğunu belirtiyor. Kırık parça bir gün bulunursa, daha fazla işaret gün yüzüne çıkabilir.

Kayıp uygarlığa ait gizemli taş levha, şüphesiz dünyanın en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olarak tarihe geçecek. Bilim dünyası, kayıp uygarlıkların sırlarının bir kez daha aydınlatılacağı umudunu taşıyor. Önümüzdeki günlerde söz konusu yazıtların çözümlenmesi ve çarpıcı detayların açığa çıkması bekleniyor.

Güney İspanya Kazıları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Roma’nın İlk İmparatoru Augustus’un Öldüğü Ev Bulunmuş Olabilir

Yeni bulguların önemiyle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: NY Post

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Institute Dizi Uyarlaması - Stephen King - Ben Barnes

Stephen King’in “The Institute” Romanı Dizi Oluyor: Başrollerde Ben Barnes ve Mary Louise Parker Yer Alacak

Dünya'nın İç Çekirdeği Son 15 Yıldır Daha Yavaş Dönüyor

Dünya’nın İç Çekirdeğinin Son 15 Yıldır Daha Yavaş Döndüğü Ortaya Çıktı: Peki Bu Ne Anlama Geliyor?