in ,

Kuzey Amerika’daki En Eski İnsan Yerleşimi Olabilir: 18.000 Yıllık Bir Kaya Sığınağı Keşfedildi

Kuzey Amerika’daki en eski insan yerleşimi gün yüzüne çıkmış olabilir. Oregon’da 18.000 yıllık bir kaya sığınağı keşfedildi.

Kuzey Amerika'daki En Eski İnsan Yerleşimi
- Reklam -
- Reklam -

Kuzey Amerika’daki en eski insan yerleşimi keşfedilmiş olabilir. Oregon Üniversitesi’nden arkeologlar, 2011’den beri Rimrock Draw kaya sığınaklarında çalışmalar yürütüyor.

ABD’nin Oregon eyaletinin doğusundaki kazı alanı 12 yıldır Oregon Üniversitesi’ne bağlı saha arkeologlarının ve Arazi Yönetimi Bürosu’nun (BLM) ilgisini çekmekteydi.

Kazı çalışmaları esnasında ekipler, bizon kanı ile kaplı bir taş kazıyıcı ve deve dişleri gibi dikkat çekici parçalarla karşılaşmıştı.

- Reklam -

Parçalar üzerinde yürütülen testler, bazılarının 18.250 yıllık olduğunu ortaya çıkardı. Bu da keşfedilen parçaların muhtemelen Kuzey Amerika’da insan yerleşiminin en eski örneği olduğu anlamına geliyor.

Kuzey Amerika’daki En Eski İnsan Yerleşimi Ortaya Çıkmış Olabilir

Kuzey Amerika’da insan yerleşiminin en eski örneği olmaya aday diğer arkeolojik kazı alanları ise Pennsylvania’daki Meadowcraft kaya sığınağı ve Idaho’daki Cooper’s Ferry. İki alanda da insan varlığının en az 16.000 yıl öncesine dayandığına dair kanıtlar bulunuyor. Böylelikle bu iki kazı alanının Kuzey Amerika’nın en eski insan yerleşimine ev sahipliği yapma konusunda güçlü birer rakip olduklarını söylemek mümkün.

Kuzey Amerika'daki En Eski İnsan Yerleşimi - Oregon

Oregon bölgesinin tarihlendirilmesi süreci, 2012 yılında deve dişi parçalarının gün yüzüne çıkmasıyla başladı. Arkeologlar, bu dişleri yaklaşık 15.000 yıl önce St. Helens Dağı’nın patlaması sonucu oluşan volkanik kül tabakasının altında buldu.

Diş minesi üzerinde gerçekleştirilen testler, dişlerin 18.250 yıl öncesinden kaldığını tespit etti.

Arkeologların bölgeden çıkardıkları arasında diş parçalarının yanında biri bizon kanıyla kaplı iki taş kazıyıcı da bulunuyordu. Bu aletlere daha da derinde ulaşılmış olması bölgenin geçmişinin 18.000 yıldan da öteye gittiği olasılığını güçlendiriyor.

Bulgular, kazı ekibi için inanılmaz ve umut vericiydi.

- Reklam -

Kuzey Amerika En Eski İnsan Yerleşimi

Clovis Hipotezi Sorgulanıyor

Kazı çalışmasının başındaki isim olan Patrick O’Garady, bulgular karşısında hissettiklerini şu sözlerle ifade ediyor:

“15.000 yıl önce oluşmuş kül tabakasının tanımlanması yeterince şaşırtıcıyken, diş minesinin 18.000 yıl öncesine tarihlenmesi, daha derinden çıkarılan taş gereçler ile durumun şok ediciliği daha da arttı.”

Kuzey Amerika En Eski İnsan Yerleşimi

18.000 yıl önceye -ve belki de ötesine uzanan bir geçmişe işaret eden bulgular sayesinde uzmanlar bir zamanlar popüler olan Clovis hipotezini sorgulayan daha fazla kanıta sahip olacaklar. Bu hipotez, Amerika kıtasına ayak basan ilk insanların yaklaşık 13.000 yıl önce Bering Boğazı’ndan yürüyerek kıtaya ulaşan ve Clovis olarak adlandırılan bir halk olduğunu iddia ediyor.

Oregon kaya sığınağındaki bulgular, tarihleri isabetli bir şekilde tespit edildiği takdirde kıtanın tarihini yeni baştan yazma potansiyeline sahip.

Siz de bu keşif karşısında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Walking Dead: Daryl Dixon Dizisinden Yeni Tanıtım

Norman Reedus’lı “Daryl Dixon” Karakterine Odaklanan “The Walking Dead” Dizisinden Yeni Tanıtım Fragmanı

Evrenin Yaşı İki Kat Daha Fazla Olabilir

Evren Tahmin Edilenden İki Kat Daha Yaşlı Olabilir: Yorgun Işık Hipotezi Yeniden Gündemde