in , ,

Macunaima – Mario de Andrade | Haftanın Kitabı #299

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta, Brezilyalı yazar Mario de Andrade’nin Latin Amerika büyülü gerçekçiliğinin ilk örnekleri arasında sayılan “Macunaima” romanı var.

Macunaima - Mario de Andrade | Haftanın Kitabı #299
- Reklam -
- Reklam -

Macunaima | Künye

Yazar: Mario de Andrade
Çeviri: Özlem Ekmekçiler
Orijinal Dili: Portekizce
Yayınevi: Africano Kitap
Sayfa Sayısı: 240
Çıkış Tarhi: Ekim 2019


Macunaima – Mario de Andrade | Arka Kapak Tanıtımı

 

- Reklam -

Macunaima - Mario de Andrade

Romanda Büyülü Gerçekçi akımın ilk özgün örneği, ilk kez ve özgün dilinden Türkçede.

Brezilyalı şair ve yazar Mário de Andrade’nin çığır açan romanı Macunaima, başta Gabriel Garcia Marquez olmak üzere birçok yazara esin olmuştu.

Macunaima, fantastik bir Amazon masalı. Geleneksel ve yerelin masalsı ortamında geçse de Brezilya’nın maruz kaldığı ekonomik ve kültürel istilaya baş kaldıran, hüzün ve alabildiğine gülünçlüğü, zengin ve renkli Amazon otantizmiyle işleyen muhteşem bir roman.

Andrade, Amazon’un yaramaz çocuğu Macunaima için ‘karaktersiz bir Kahraman’ diyor. Sahiden de bir benzerine asla rastlayamayacağınız kadar tuhaf, beyhude, işe yaramaz, tembel, kalleş, pespaye, edepsiz, arsız ve ahlâksız bir roman kahramanı!

‘Brezilyalının karakteri yoktur çünkü ne kendi medeniyeti ne de geleneksel bir bilinci vardır.’ diyen Mário de Andrade, ünivesitelerde araştırma ve teşvik konusu olan kültleşmiş romanını altı günde yazmış.

Mario de Andrade Kimdir? | Hayatı ve Özgeçmişi

Mario de Andrade

- Reklam -

 

Mario de Andrade (1893-1945), Brezilyalı bir yazardı ve aynı zamanda modern Brezilya edebiyatının öncülerinden biri olarak kabul ediliyordu. Edebiyatçı, şair, müzikolog, hükûmet yetkilisi ve antropolog olarak geniş bir yelpazede faaliyet gösterdi.

Andrade, Brezilya modernizminin önde gelen figürlerinden biriydi ve Brezilya kültürünün ve toplumunun gelişimine büyük katkılarda bulundu. Eserleri Brezilya’nın kültürel kimliğini ve toplumsal yapılarını inceleyerek Brezilya edebiyatını derinlemesine etkiledi.

En tanınmış eserlerinden biri “Macunaíma” adlı romanıydı. Brezilya edebiyatının klasiklerinden biri olarak kabul edilen eser, Brezilya’nın etnik çeşitliliğini, mitolojisini ve kültürel özelliklerini yansıtır.

Andrade ayrıca müzik alanında da etkin oldu ve Brezilya müziğinin araştırılması ve belgelenmesine büyük katkılarda bulundu. Brezilya’nın geleneksel müziğini incelemiş, derlemiş ve bu alandaki çalışmalarıyla tanınmıştı. Andrade’nin edebi çalışmaları Brezilya modernizmi üzerinde büyük etki yarattı. Brezilya kültürünün gelişimine olan katkıları ve farklı disiplinler arasındaki bağlantıları kurma çabaları, onu Brezilya edebiyatının ve kültürünün önemli bir figürü haline getirdi.


Macunaima kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Benzer içerikler için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

* * *

* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2024 Altın Küre Adayları Açıklandı

2024 Altın Küre Adayları Açıklandı: “Barbie” ve “Oppenheimer” Zirvede

Beetle - Spider-Man Kötüsü

“Spider-Man” Çizgi Romanlarının Klasik Kötüsü Beetle, Yeni Tasarımı ile Dönüyor