in ,

Manisa’da Güneş Tanrısı ‘Helios’a Ait Olduğu Düşünülen Kabartma Gün Yüzüne Çıkartıldı

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde gerçekleştirilen bir altyapı çalışmasında, Yunan mitolojisinden Helios’a atfedildiği düşünülen bir kabartma bulundu.

Manisa Helios Kabartma Heykeli Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Manisa’nın Alaşehir ilçesindeki altyapı çalışmaları, yaklaşık 2.000 yıllık bir tarihi eserin gün yüzüne çıkışına ev sahipliği yaptı. Kazılarda Yunan mitolojisinde Güneş tanrısı olarak bilinen Helios’a atfedildiği düşünülen bir kabartma bulundu.

Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Kültür ve Müze Müdürlüğü kontrolünde olan ve İncil’de de adı geçen St. Jean Kilisesi’nde koruma altına alınan kabartmanın güneş tanrısı Helios’a ait olduğunun değerlendirildiğini açıkladı.

Kabartma heykel bulunduğunda Öküzcüoğlu antik tiyatrodaki kazı çalışmalarını inceliyordu. Alaşehir’in tarihi değerlerini gün yüzüne çıkarma çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Alaşehir Belediye Başkanı şunları kaydetti:

- Reklam -

“Milattan Sonra 600’üncü yüzyılda Anadolu’da Hristiyanlığı yaymak için 7 tane kilise kurulmuş, Smyrna, Efes, Sardes, Akhisar, Bergama, Alaşehir ve Laodikya. Bugün altyapı çalışmaları sırasında Antik Roma dönemine ait, M.Ö. 200 ile M.S. 300’lü yıllar arasında olduğunu tahmin ettiğimiz, kabartma çalışması ortaya çıktı.”

Manisa Helios Kabartma

Manisa’da Gün Yüzüne Çıkartılan Kabartma Büyük İhtimalle Güneş Tanrısı Helios’a Ait

Eserin kilise bahçesinde koruma altında olduğunu ifade Öküzcüoğlu açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Kabartmalar etrafında güneş ve taç var. Muhtemelen güneş tanrısı Helios’a ait olduğu düşünülen bir kabartma. Arkeologlar gerekli çalışmaları yaptıktan sonra net bilgiler ortaya çıkacak.”

- Reklam -

Yunan mitolojisinde Güneş tanrısı olarak anılan Helios, Hesiodos tarafından yazılan Tanrıların Doğuşu (Theogonia) şiirinde aktarıldığına göre Titan Hyperion ile Titan Theia’nın oğluydu. Kız kardeşlerinin isimleri ise Eos (Şafak) ve Selene’ydi (Ay). Öte yandan Helios, mitolojide öykülere sıkça konu olan Kirke, Pasiphae, Aietes ve Perses isimli çocukların da babasıydı.

Manisa Helios Kabartma Heykel

Yunan Mitolojisinde Helios

Efsaneye göre Güneş Tanrısı, her sabah Eos tarafından hazırlanan altın at arabasıyla dünyanın doğusundan gök kubbeye doğru yola çıkar ve akşamları batı ucundaki sulardan macerasını noktalardı. Geceleri ise başlangıç noktasına dönmek için aynı yolculuğun tersini Okeanos’un (Okyanus) üzerinden yapar ve bunun için Hephaistos’un (Demirciler Tanrısı) kendisine armağan ettiği altın tekneyi kullanır.

Siz bu kabartma hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

"Beterböcek 2" Filminde Detaylar Ortaya Çıkıyor: "İlk Yapımdan 30 Yıl Sonra Geçecek"

“Beterböcek 2” Filminde Detaylar Ortaya Çıkıyor: “İlk Yapımdan 30 Yıl Sonra Geçecek”

Eski Bir Tuğlada Saklı Kalmış 2.900 Yıllık DNA'nın Sırrı Çözüldü: İşte Bitkilerin Geçmişine Açılan Zaman Tüneli

Eski Bir Tuğlada Saklı Kalmış 2.900 Yıllık DNA’nın Sırrı Çözüldü: İşte Bitkilerin Geçmişine Açılan Zaman Tüneli