Masal Masal Türkiye isimli mobil uygulama kullanıcıların beğenisine sunuldu. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi ortaklığında geliştirilen aplikasyon, Türkiye’nin 7 bölgesinden Türk masallarını yöresel ağız ve İstanbul Türkçesiyle bir araya getiriyor.
Atatürk Kültür Merkezi’nin başkanlığını yürüten Zeki Eraslan projeye dair yaptığı açıklamada, 2019’da başlayan Türk Masal Külliyatı Projesi’nin (TÜMAK) İslamiyet öncesi dönemden bugüne kadar Türkiye’ye ait masalları bir veri tabanında bir araya getirmeyi amaçladığını ve bu yıl itibarıyla da projeyi tamamladıklarını aktardı.
Eraslan, Türk Masal Külliyatı Projesi için önde gelen araştırmacılarla beraber çalışıldığını aktardı. Bununla birlikte Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerinden halk bilimi ve edebiyat alanındaki öğretim üyeleri ile il, bölge temsilcileri, alan, dil editörleri belirlendiğini; akademisyenlerin incelemesinden geçen ve puanlanan masalların titiz bir çalışmayla külliyata dahil edildiği ifade edildi.
Masal Masal Türkiye Uygulaması Kapsamlı Bir Projenin Son Ayağı
Eraslan açıklamasına şöyle devam etti:
“Çocuklarımız, Avrupa’nın La Fontanie, Grimm Kardeşler, Andersen masallarıyla büyüdü. Onların hayal dünyasını bize ait olmayan masallar şekillendirdi. Artık ebeveynlerimiz, bize ait, bizden masallarla çocuklarını büyütsünler, uyutsunlar istedik. Bu masallardaki ahlaki değerleri, erdemleri çocuklarımıza gösterelim istedik.”
Eraslan Türkiye sahasındaki masal birikiminin güçlü yanlarından bahsettikten sonra bu masalların ilk defa İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Arapça ve Farsçaya tercüme edildiğini de aktardı.
Proje kapsamında “masal.gov.tr” sitesinin yayına alındığı ve bu mecra aracılığıyla 6.000’i aşkın masalın ilk defa bir araya getirildiğini kaydeden Eraslan; ayrıca Türk Masallarından Seçmeler adlı bir kitap da yayımladıklarını söyledi.
Masalları, çağın yeni teknolojileriyle buluşturarak çocukların ve ailelerin hizmetine sunmayı hedefleyen projenin önemli ayaklarından birisi de Masal Masal Türkiye uygulaması oldu.
Masal Masal Türkiye’nin Logosunda Anka Kuşu Var
Proje kapsamında tespit edilen masallar arasından yapılan seçmelerin ardından uygulama kullanıcıların beğenisine sunuldu. App Store ve Play Store üzerinden 15 Kasım 2023’te yayınlanan Masal Masal Türkiye uygulamasının logosu ise Anka Kuşu şeklinde.
Eraslan, uygulamanın çerçevesini şu şekilde açıkladı:
“7 bölgeden masalları derledik. Uygulamayı, ‘Bölge Bölge Masallar’ ve ‘Türlü Türlü Masallar’ diye ikiye ayırdık. İlk aşamada 25 masalımızı 7 bölge için ortak kullandık. Bu masallar, 81 il için İstanbul Türkçesiyle ve 7 bölgeden seçilen 21 bir il için yöresel ağızla seslendirildi. Çocuklarımız masalları hem yöresel ağız hem de İstanbul Türkçesiyle dinleyebilecek. Her ilin şivesiyle masalların seslendirilmesindeki amaç, masallara çekicilik kazandırmaktı. Tiyatro sanatçıları ve ilde teatral yeteneği gelişmiş, şiveyi iyi kullanan akademisyenler masalları seslendirdi. 2024’te her bölge için 175 masal daha aplikasyona dahil edilecek. Bunlar da hem İstanbul Türkçesi hem de yöresel şive ile seslendirilecek.”
Masallar Türlere Göre Sınıflandırıldı
Eraslan, uygulamadaki “Türlü Türlü Masallar” bölümünü akademik incelemeler sonucunda “hayvan”, “olağanüstü”, “gerçekçi”, “güldürücü”, “zincirlemeli” masallar olarak ayırdıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Çocuklar masalları dinleyebilmenin yanında okuyabilecek de. İllerimizin önde gelen simgeleri yazılımın ara yüzlerine konuldu. Mesela Rize’den masal seçtiğinde çay, Amasya’yı seçtiğinde elma, Erzurum’un masallarını okumak istediğinde Çifte Minareli Medrese’yi görecek. Biz uygulamada çocuklarımıza ilin tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmış oluyoruz. Çocuklara küçük de olsa coğrafya bilgilerinde katkı sunmayı hedefledik.”
Bununla birlikte uygulama için geliştirmelerin devam edeceği ve aplikasyona yabancı dil desteği geleceği de aktarılanlar arasında.
İlginizi çekebilir: Masallardan İlhamla Yapılmış 12 Büyülü Film
Masal Masal Türkiye mobil uygulamasını siz nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: AA
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!