in ,

Metalin Kendini Onardığı İlk Kez Gözlemlendi: “Terminatör” Robotlar Ufukta Olabilir mi?

Bilim insanları, bakır ve platin metallerdeki çatlakların kendiliğinden iyileştiğini keşfetti. Kendini onarabilen yapı ve robotlar gerçek olabilir.

Metalin Kendini Onarabildiği Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları, nanometre boyutundaki bakır ve platin metallerde meydana gelen çatlakların kendiliğinden iyileştiğini gözlemledi. Bu önemli keşif, yapıların ve robotların gelecekte kendini onarabilen özelliklere sahip olabileceğine dair heyecan verici bir potansiyeli ortaya koyuyor.

New Mexico’daki Sandia Ulusal Laboratuvarları’nda malzeme bilimcisi olan başyazar Brad Boyce liderliğindeki araştırmacılar, yapılan bir çalışma sırasında, bakır ve platinlerin nano boyutundaki parçacıklarında, tekrarlayan stres altında kendini onardığını keşfettiler. Uzun süredir bilim insanları bu katı elementlerin kendini tamir edemeyeceğini düşünüyordu. Ancak bu yeni çalışma, bu düşüncenin tersini kanıtlıyor ve bu elementlerin de kendi kendini iyileştirme yeteneğine sahip olabileceğini gösteriyor.

Brad Boyce Live Science’a verdiği demeçte şunları söylüyor:

- Reklam -

“Elbette, ürün mühendislerinin bu bulguyu yapısal uygulamalarımızda kendilerini otomatik olarak iyileştiren metaller yaratmak için kasıtlı mühendislik yaklaşımlarına dönüştürmek isteyecekleri birçok endüstri var. Yeni buluş, uçak kanatlarından otomotiv süspansiyonlarına kadar geniş bir uygulama yelpazesinde faydalı olabilir.”

Nano Boyutlu Metaller Kendini Onarıyor: Yeni Keşif Yapı ve Robot Teknolojileri İçin Kapı Aralıyor

Ancak hemen Terminatör filmindeki T-1000 gibi robotlardan endişelenmeye gerek yok. Bu mekanizma sadece belirli metallerde ve son derece küçük ölçeklerde çalışıyor. Araştırmacılar çatlakların nano boyutlu parçacıklarda kendini tamir ettiğini gözlemledi fakat bu sürecin büyük metallerde nasıl çalışacağı henüz bilinmiyor. Bu nedenle Terminatör filmlerindeki benzeri robotların ortaya çıkması için uzun bir yol olduğunu söylemek gerekiyor.

Metalin Kendini Onarabildiği Keşfedildi

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre ekip bu mucizevi kendini onarma sürecinin “soğuk kaynak” olarak adlandırılan bir mekanizmaya dayandığını açıklıyor. Nanometre boyutunda, çatlakların uç noktası çevresindeki yerel koşullar, çatlak yanaklarını birbirine sıkıştırarak iyileşmelerini sağlıyor. Böylece, katı elementlerin kendi kendini onarmasına imkân tanıyan bu soğuk kaynak süreci, önemli bir teknolojik adım olabilir.

Kendini Onaran Metaller İnsanlığın Geleceğinde Olacak mı?

Ancak bilim insanları şu anda bu keşfin ne kadar geniş kapsamlı ve uygulanabilir olduğunu belirlemeye çalışıyorlar. Keşiflerini vakum ortamında gerçekleştirdikleri için, sürecin normal atmosferde de çalışıp çalışmadığı henüz netlik kazanmış değil. Ayrıca bu kendini onarma mekanizmasının diğer yaygın olarak kullanılan metallerde de çalışıp çalışmadığı bilinmiyor.

- Reklam -

Metalin Kendini Onarabildiği Keşfedildi

Tüm soru işaretlerine rağmen yine de bilim insanları, keşiflerinin dayanıklılık için metal yapılar inşa etme ve tasarlama şeklimizde temel değişikliklere yol açabileceği ve hatta atmosferik parçacıkların sorun olmadığı uzay uçuşları için bile uygulamaları olabileceği konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içine girmiş durumdalar.

“Aslında, bu sürecin günlük hayatımızda kullandığımız sıradan metal ve alaşımlarda bile bir dereceye kadar gerçekleşiyor olabileceğine inanıyoruz – en azından oksijene maruz kalmayan yüzey altı çatlakları ve hatta muhtemelen yüzey çatlakları için. Ancak bundan tam anlamıyla faydalanabilmek için malzeme kesitleri ve mikroyapı tasarımı hakkında düşünmeye başlamalıyız.”

Yeni keşif hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Abi korkutmayın insanı ya :frowning:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Greta Gerwig - Narnia Günlükleri Uyarlaması

“Barbie”nin Yönetmeni Greta Gerwig, “Narnia Günlükleri” Serisini Perdeye Taşıma Fikrini ‘Dehşet Verici’ Buluyor

Johnny Depp Sağlık Durumu

Johnny Depp Otel Odasında Baygın Bulununca Hollywood Vampires’ın Budapeşte Konseri İptal Edildi