in ,

Çizgi Roman Sanatçısı Paul Neary 74 Yaşında Hayatını Kaybetti

Paul Neary yaşama veda etti. Marvel ve DC sanatçısı ve eski Marvel UK genel yayın yönetmeni ünlü çizer 74 yaşında hayatını kaybetti.

Paul Neary - Çizgi Roman Sanatçısı
- Reklam -
- Reklam -

Paul Neary 74 yaşında hayatını kaybetti. Marvel Comics ve DC Comics’teki çalışmalarıyla bilinen çizer, çizgi roman sektörünün önemli isimleri arasında anılıyordu.

Marvel’ın Birleşik Krallık şubesinde iki defa genel yayın yönetmeni koltuğuna oturan; hem Marvel Comics hem de DC Comics’te birçok önemli çalışmaya imza atan Paul Neary uzun süren bir hastalık sürecinin ardından yaşama veda etti.

1949 yılında İngiltere’nin Bournemouth kentinde doğan Paul Neary çizgi roman dünyasına ilk olarak 1970’lerin başında Warren Publishing’in ünlü siyah beyaz korku çizgi romanı dergileri Eerie, Creepy ve Vampirella ile adım attı. Eerie’de 1972-76 yılları arasında yaklaşık dört yıl boyunca düzenli olarak öyküler çizen sanatçı; 1970’lerin sonunda Dez Skinn’in altında Marvel UK’de çalışmaya başladı. Skinn 1980’de şirketten ayrıldığında Neary yeni genel yayın yönetmeni olarak başa geçti.

- Reklam -

Paul Neary - Çizgi Roman Sanatçısı - Marvel - DC

Neary, o dönem Marvel UK’in en önemli çizerlerinden birisi oldu ve döneminin popüler işlerinden Incredible Hulk’ın TV dizisine kaynaklık eden seride çizer koltuğunda yer aldı.

Paul Neary Yalnızca Çizgi Roman Çizerliğiyle Değil Aynı Zamanda Yöneticilik Hamleleriyle de Konuşuldu

Marvel UK için Doctor Who hikâyeleri de kaleme alan Paul Neary’nin en unutulmaz yönlenlerinden birisi de Captain Britian’i yenilemesi için Alan Davis’i işe alması oldu.

Neary daha sonra Captain Britian’i yazması için Alan Moore’u da ekibe kattı. Neary, Moore ve Davis’in Captain Britian için birlikte çalışarak önemli işlere imza attılar.

1980’lerin başlarında Marvel ve DC’nin yeni sanatçılar işe almasıyla Neary’nin editörlükte işi uzun sürmedi ve böylece Neary Marvel UK’den ayrılarak önce 1984’te Ka-Zar the Savage’ı tamamladı. Ardından da aynı yılın sonlarında Captain America’nın çizeri olarak yazar J.M. DeMatteis ve Mark Gruenwald ile uzun soluklu bir işbirliğine girişti. Bu dönemde Neary, Red Skull’ın kızı Sin’in yanı sıra anarşist Flag-Smasher gibi bir dizi önemli yeni karakterin yaratılmasına yardımcı oldu.

Neary 1990’da ikinci defa Marvel UK genel yayın yönetmeni olarak işe alındı. Bu hamle hem İngiltere’de hem de ABD’de olağanüstü bir başarıya yol açtı. Sanatçı kült Death’s Head’i yeniden başlattı ve Bryan Hitch, Dan Abnett, Salvador Larroca ve Liam Sharp gibi şimdilerin önemli sanatçılarından bazı yaratıcıları erken aşamada işe aldı. Bu, süper kahraman çizgi roman satış rakamlarının çok yüksek olduğu bir dönemdi ve Neary’nin orada geçirdiği zamanın çoğunda Marvel UK kârlı bir performans ortaya koydu.

- Reklam -

Paul Neary - Çizgi Roman Sanatçısı - Marvel - DC Comics

Elbette bu satış patlaması sonsuza dek sürmedi ve Marvel UK 1995 yılında yayıncı Panini ile birleşti. Neary mevcut işinden ayrıldı ve kariyerine bir kez daha Davis’in yanı sıra The Authority’de Bryan Hitch ve Warren Ellis devam etti. Ardından The Ultimates’te Hitch ve Mark Millar’la birlikte yoluna devam etti.

Alan Davis, arkadaşı ve iş ortağı Neary için yazdığı bir övgü yazısında onu “bir akıl hocası, meslektaş ve arkadaş” olarak tanımladıktan sonra sözlerine şöyle devam etti:

“Şöhrete ya da kamuoyunun takdirine ilgi duymayan, son derece özel bir adamdı. Paul yaratıcı süreci ve başkalarının yaratıcılığını teşvik etmeyi severdi.”

Paul Neary ve eserleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: CBR, Games Radar


Bizleri Google News üzerinden takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dragons of Eternity: Yeni Ejderha Mızrağı Kitabı - Margaret Weis ve Tracy Hickman

Yeni “Ejderha Mızrağı” Romanı “Dragons of Eternity” Geliyor

Cennetteki İlk Günüm Bir Tık Daha İyi Olabilirdi Raflarda

Sezen Ünlüönen’in “Cennetteki İlk Günüm Bir Tık Daha İyi Olabilirdi” Romanı Raflarda