in ,

Senaryolarıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na Giren Usta Senarist Safa Önal Yaşamını Yitirdi

Safa Önal 92 yaşında hayatını kaybetti. “Vesikalı Yarim”, “Tatar Ramazan” ve “Doktor Civanım” gibi yapımlarla tanınan usta senarist yaşama veda etti.

Safa Önal Hayatını Kaybetti
- Reklam -
- Reklam -

Safa Önal aramızdan ayrıldı. Bugüne dek 395 senaryosu filme çekilen sanatçı; ‘Senaryosu En Çok Filme Çekilen Senarist’ olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na da girmişti.

Acı haberi Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (Sinebir) sosyal medya platformu Twitter üzerinden şu sözlerle duyurdu:

“Sinemamızın değerli, her daim üretken isimlerinden senarist, yönetmen ve yazar Safa Önal’ı kaybettik. Başta ailesi ve sevenleri olmak üzere sinema camiamızın başı sağ olsun.”

- Reklam -

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ise ölüm haberini şu sözlerle doğruladı:

“Sinemamızın değerli senaristlerinden Safa Önal’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Vesikalı Yarim, Ah Güzel İstanbul (Ayşe Şasa ile birlikte), Tatar Ramazan, Menekşe Gözler, Umut Dünyası ve Cingöz Recai’nin de aralarında olduğu 395 senaryoya imza atmıştı. Başımız sağ olsun.”

Safa Önal Ardından Devasa Bir Sinema Külliyatı Bıraktı

1930 yılında İstanbul’da doğan Safa Önal; kariyerine 1945’te öykü yazarak başladı. Bu süreçte çeşitli dergilerde görev alan Safa; ilk öykülerini Dünyanın En Güzel Gemisi kitabında bir araya getirdi.

Ardından kendisini Guinness Dünya Rekorları kitabına sokacak senaristlik yolculuğuna başlayan Safa Önal; bu süreçte filme çekilmiş 395 senaryoya imza attı.

Vesikalı Yarim 1968
(Vesikalı Yarim) 1968

1953 yılında Orhon Murat Arıburnu’nun Kanlı Para filmiyle başladığı senaristlik serüvenini 2016’da yayınlanan Sait Faik Abasıyanık uyarlaması İkimize Bir Dünya ile noktalamıştı.

Safa; 70 yılı bulan senaristlik kariyerinde Vesikalı Yarim, Ağaçlar Ayakta Ölür, Ah Güzel İstanbul, Ah Müjgan Ah, Dila Hanım, Tatar Ramazan, Tatlı Nigar, Cingöz Recai, Menekşe Gözler ve Doktor Civanım gibi Türk sinemasında önemli izler bırakan birçok yapımda görev aldı.

- Reklam -

Usta senarist macerası boyunca Atıf Yılmaz, Lütfi Akad ve Memduh Ün gibi unutulmaz yönetmenlerle de çalışma fırsatı buldu.

Safa Önal Ölüm Haberi

40’a Yakın Film Yönetti

1973 senesinde yönetmenliğe de adım atan Önal geçen bu süreçte 40’a yakın film çekerek adından söz ettirmeyi sürdürdü. Senaryolarıyla Altın Koza ve Altın Portakal gibi ödüllere layık görülen sanatçı bugün aramızdan ayrıldı.

Safa Önal filmleri hakkında sizin görüşleriniz neler? Usta sanatçıyı nasıl hatırlayacaksınız? Kayıp Rıhtım Forum yorumlarında hislerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.


Daha fazlası için Kayıp Rıhtım’ı Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Sinebir

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ilkaysf ilkaysf dedi ki:

    Dile kolay tam 395 senaryo. Allah rahmet eylesin.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Büyük ustanın mekanı cennet, ruhu şad olsun :cry: Artık kaliteli senarist, oyuncu, yönetmen bulmak ender hale geldi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Samuel L. Jackson - Oscar - A Time to Kill

Samuel L. Jackson “A Time to Kill” Filminden Kesilen Bir Sahnenin Kendisine Bir Oscar’a Mal Olduğunu Açıkladı

Gladyatörler Hakkında bilgi

Gladyatörler Hakkında Pek Bilinmeyen 10 Özellik