NASA, Samanyolu Galaksisi dışından gelen sinyalin ‘beklenmedik ve henüz açıklanamayan’ bir keşif olduğunu söyledi.
Şaşırtıcı bir keşifle NASA gökbilimcileri, beklenmedik ve henüz açıklanamayan bir astronomik anomaliye işaret eden ve Samanyolu’nun ötesinden gelen esrarengiz bir “sinyale” rastladılar. Keşif, gama ışınları olarak bilinen devasa enerjik ışık patlamalarını tespit etmesiyle tanınan Fermi Gama Işını Uzay Teleskobu’ndan elde edilen 13 yıllık verilerin analizi sırasında ortaya çıktı.
NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Francis Reddy bulguyu “galaksimizin dışında beklenmedik ve henüz açıklanamayan bir özellik” olarak nitelendirdi. Gökbilimciler başlangıçta ilk atomların oluşumuyla ilgili en eski gama ışını özelliklerinden birini, yani kozmik mikrodalga arka planını (CMB) çözmeye odaklanmışlardı. İki kutuplu (dipol) bir yapı sergileyen CMB’nin Güneş Sistemi’nin hareketiyle aynı hizada olması bekleniyordu. Ancak araştırmacılar gökyüzünün farklı bir bölgesinde daha güçlü ve belirgin bir gama ışını dipolü sunan öngörülemeyen bir sinyalle karşılaştı.
Maryland Üniversitesi ve NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde kozmolog olan Alexander Kashlinsky keşfin tesadüfi doğasını vurgulayarak, “Gökyüzünün aradığımızdan farklı bir bölgesinde çok daha güçlü bir sinyal bulduk,” dedi.
Gama Işını Sürprizi: Açıklanamayan Sinyal Samanyolu Galaksisi’nin Ötesindeki Kozmik Muammaya İşaret Ediyor
Güney gökyüzünde gözlemlenen ve beklenen büyüklükleri on kat aşan beklenmedik sinyal, şimdiye kadar tespit edilen en enerjik kozmik parçacıklardan bazılarını barındıran başka bir açıklanamayan özellikle benzerlikler paylaşıyordu. Amerikan Astronomi Derneği’nde sunulan bulgular, The Astrophysical Journal Letters’da yayımlanan bir makalede detaylandırıldı.
Goddard’dan astrofizikçi Chris Shrader şunları söyledi:
“Bir gama ışını dipolü bulduk. Ancak zirvesi güney gökyüzünde, CMB’den uzakta yer alıyor ve büyüklüğü hareketimizden beklediğimizden 10 kat daha büyük.”
Noktaları birleştiren gökbilimciler, yakın zamanda ortaya çıkarılan fenomenin 2017 yılında Arjantin’deki Pierre Auger Gözlemevi tarafından gözlemlenen kozmik bir gama ışını özelliğiyle ilişkili olabileceğini düşünüyor. İki fenomen arasındaki yapı benzerlikleri, bilim insanlarını tanımlanamayan kaynağı aramaya veya her iki gizem için alternatif açıklamalar geliştirmeye zorlayan potansiyel bir ortak kökene işaret ediyor.
Bu beklenmedik keşif, dipol yapısının oluşumuna ilişkin mevcut fikirleri sorgulama ya da doğrulama ve evrenin erken dönemlerinde işleyen fiziksel süreçlere ilişkin içgörüler sunma potansiyeline sahip. Araştırma makalesinin yazarlarından Fernando Atrio-Barandela şunları söyledi:
“CMB dipolünün boyutu ve yönüyle ilgili bir anlaşmazlık, bize evrenin çok erken dönemlerinde, potansiyel olarak saniyenin trilyonda birinden daha eski olduğu zamanlarda işleyen fiziksel süreçlere yeni bir bakış sağlayabilir.”
NASA şu an itibarıyla Samanyolu Galaksisi dışından gelen bu ilgi çekici bulgularla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı. Sizler de konuyla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla içerik için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Bussines Insider
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!