in ,

Gökbilimciler Samanyolu Galaksisi’nin Dışında İlk Defa Disk Oluşumu Gözlemledi

Samanyolu Galaksisi’nin dışında yıldızların ve gezegenlerin oluşması için hayati öneme sahip bir disk tarihte ilk defa gözlemlendi.

Samanyolu Galaksisi'nin Dışında İlk Defa Disk Gözlemlendi
- Reklam -
- Reklam -

Astronomlar Samanyolu Galaksisi’nin dışında ilk defa bir disk oluşumu gözlemlemeyi başardı. Bu keşif, Şili’deki devasa Atacama teleskobunun gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.

Gökbilimciler Samanyolu Galaksisi dışındaki bir galakside yer alan genç bir yıldızı besleyen materyalin dönen bir disk şeklindeki ilk örneğini keşfetti. Büyük Macellan Bulutu’nda yer alan genç yıldız, HH 1177 olarak adlandırılan sistem içinde yer alıyor ve büyük bir gaz bulutunun içine gömülmüş durumda.

Keşfi yapan ekip, dünyanın en büyük astronomi projesi olan Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) ile bu sistemi gözlemledi. Durham Üniversitesi’nden araştırmacı Anna McLeod, keşifle ilgili olarak şunları söyledi:

- Reklam -

“ALMA verilerinde dönen bir yapıya dair ilk kanıtları gördüğümde, ilk uzak galaksiye ait bir yığılma diskini tespit ettiğimize inanamamıştım. Bu özel bir an oldu.”

McLeod ve meslektaşları sistemin varlığına dair ipucunu, Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Çok Yarıklı Güneş Gezgini (MUSE) enstrümanı, bir yıldızın oluşumundan ortaya çıkan bir püskürmeyi tespit etmesiyle öğrendi. Bu araç görünür dalga boyu aralığında gözlemler yapabilirken aynı zamanda bir nesneden gelen ışığın dalga boylarını da ölçerek bilim insanlarının ne tür bir maddeye baktıklarını anlamalarını sağlıyor.

Samanyolu Galaksisi’nin Dışında İlk Defa Disk Gözlemlendi

Samanyolu Galaksisi’nin Dışında Gözlemlenen Disk Bir İlk Kanıt Niteliği Taşıyor

Astronomlar, bu keşifle birlikte bebek yıldızların çevresinde dönen yığılma disklerinin, diğer galaksilerde de var olduğunu gösteren ilk doğrudan kanıtı elde etti. Yığılma diskleri, yıldız veya kara delik gibi bir merkezi gövdeye doğru düşen maddenin oluşturduğu yassı bir dönen disk yapısı olarak tanımlanıyor.

Genç yıldızların çevresindeki yığılma diskleri, genellikle gaz ve toz bulutlarıyla çevrili olduklarından dolayı gözlemlenmeleri zordur. Ancak Büyük Macellan Bulutu’nda daha az toz içeren bir ortamda bulunan bu sistem, genç yıldızın çevresindeki diskleri gözlemleme fırsatı sağlamış oldu.

- Reklam -

McLeod, “Bu keşif, astronomik tesislerde yaşanan hızlı teknolojik ilerlemenin bir göstergesi. Böylesine uzak bir galakside yıldızların nasıl oluştuğunu gözlemlemek gerçekten heyecan verici,” dedi.

Nature dergisinde yayınlanan araştırma, astronomi dünyasında büyük ilgi uyandırdı ve gökbilim alanındaki keşifler için yeni kapılar açabileceği düşünülüyor.

Samanyolu Galaksisi Dışında İlk Defa Disk Gözlemlendi

Kısa bir süre önce de James Webb Uzay Teleskopu sayesinde Samanyolu Galaksisi’ne benzeyen binlerce disk galaksisi tespit edilmişti.

Siz Samanyolu Galaksisi dışında yapılan bu gözlem hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Sky News

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Sandman 2. Sezon Çekimleri Devam Ediyor

Netflix’in “The Sandman” Dizisi 2. Sezon Çekimlerine Devam Ediyor

30 Şahane Kelime: Mahir Ünsal Eriş Gençler için Yazdı

Mahir Ünsal Eriş Bu Sefer Genç Okurlar için Yazdı: “30 Şahane Kelime”