in ,

Eski Japonya’nın Şövalyeleri Samuraylara Odaklanan “Samuray Hikâyeleri” Kitabı Okurla Buluşuyor

Asataro Miyamori’nin derlediği “Samuray Hikâyeleri” raflardaki yerini alıyor. Eser, Maya Kitap tarafından okurlarla buluşturuluyor.

Samuray Hikâyeleri - Asataro Miyamori
- Reklam -
- Reklam -

Japon akademisyen Asataro Miyamori tarafından bir araya getirilen Samuray Hikâyeleri kitabı raflardaki yerini alıyor. Eser, Maya Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

Orijinal adı Tales of the Samurai olan Samuray Hikâyeleri kendi dilinde ilk defa 1920 yılında yayımlandı. Tokyo’daki Doğu Üniversitesi’nde İngilizce profesörü olan Asataro Miyamori tarafından derlenen eser, çoğunlukla gerçek kaynaklara dayanıyor.

Miyamori eserin önsözünde kitaba dair şu ifadeleri kullanıyor:

- Reklam -

“Samuray sınıfının feodalizmle birlikte sonsuza dek yok olduğu doğrudur. Ancak şans eseri ya da ne yazık ki Japonların geneli bir anlamda samuraydır…  Avrupa uygarlığı Japon toplumunda hem iyi hem de kötü yönde bir devrim yaratmıştır. Yine de samurayların duygularının, güdülerinin ve ahlaki ilkelerinin bir ölçüde karakterlerinin temelinde, deyim yerindeyse bilinçaltlarında kaldığı rahatlıkla söylenebilir. Günümüz Japonları entelektüel olarak kozmopolittir. Ancak duygusal olarak hâlâ azımsanmayacak ölçüde samuraydırlar.”

Samuray Hikâyeleri – Asataro Miyamori | Arka Kapak Tanıtımı

Samuray Hikâyeleri - Asataro Miyamori

Buşido Ruhunu ve Felsefesini Yansıtan Hikâyeler

Eski Japonya’nın şövalyeleri olan samuraylara ait hikâyeler büyük ölçüde gerçeklere dayanır. Kodanshi isimli hikâye anlatıcılar tarafından aktarılan bu geleneksel hikâyeler, geniş kitleleri samurayların asil davranışlarıyla ve yaşam tarzlarıyla tanıştırmıştır.

- Reklam -

Samuray Hikâyeleri, okuru aydınlatırken aynı zamanda güzel vakit geçirmesini sağlamak için yüzyıllar boyunca dilden dile aktarılmış Japon anlatılarının bir derlemesidir. Buşido ruhu kavramını temsil eden Samuray hayatından kesitler içerirler. Bu hikâyelerde genel olarak samimiyet, tutumluluk, sadakat, dövüş sanatları ustalığı, ölüm ve onur gibi kavramlar işlenir. Bu kitapta anlatılan olaylar bugünden çok farklı bir zamanda, farklı normlara sahip bir toplumda gerçekleşmesine rağmen, verilen dersler bugünün dünyasında hâlâ geçerli ve önemlidir.

Toplamda 144 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Berke Kılıç üstleniyor. Editörlüğü Selin Saraçoğlu Bayraklı’ya ait olan kitap Eylül 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Asataro Miyamori aynı zamanda Masterpieces of Japanese Poetry, Ancient and Modern, Tales From Old Japanese Dramas ve A Life of Yukichi Fukuzawa kitaplarıyla tanınıyor.

Asataro Miyamori’nin Samuray Hikâyeleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Starfield Resmi Mod Desteği

“Starfield” Oyununa Resmi Mod Desteği 2024 Yılında Gelecek

Totally Killer Fragman - Prime Video

Kiernan Shipka’nın Başrolünde Yer Aldığı Zaman Yolculuğu Temalı Korku Filmi “Totally Killer”dan İlk Fragman