Süreyya Berfe yaşamını yitirdi. Birçok şiir ödülünün sahibi, yazar ve şair Berfe ayrıca Meydan Larousse, Cumhuriyet Ansiklopedisi ve Yirminci Yüzyıl Tarihi gibi ansiklopedik yayınların hazırlanmasında da emek harcamış bir isimdi.
Hayatının son yıllarını İzmir’in Urla ilçesindeki bir bakımevinde geçiren Süreyya Berfe, uzun süredir sağlık problemleri ile mücadele ediyordu.
Sanatçının ölüm haberini 160. Kilometre yayınevi şu sözlerle duyurdu:
“Sevdiğimiz abimiz, değerli şair Süreyya Berfe’yi kaybettik. Çok üzgünüz. Mekânı cennet olsun.”
Süreyya Berfe, yarın ikindi vaktinde yarın ikindi vaktinde Urla Zeytinalanı Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Zeytinalanı Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Süreyya Berfe Ardında Sanatla Dolu Bir Hayat Bıraktı
Asıl adı Hikmet Süreyya Kanıpak olan Süreyya Berfe, 27 Ocak 1943 tarihinde İzmir’de doğmuş ve 1965’e kadar eserlerini Süreyya Kanıpak imzasıyla yayımlamıştı.
Şiirleri 18 farklı dile tercüme edilen sanatçı, Meydan Larousse, Cumhuriyet Ansiklopedisi ve Yirminci Yüzyıl Tarihi gibi ansiklopedik yayınların hazırlanmasına katkıda bulunmuştu. İlk şiiri 1962 senesinde Yön dergisinde yayımlanan Berfe, sonrasında eserleriyle Düzlem, Zeren, Yelken, Şiir Sanatı, Türk Dili, Somut, Papirüs, Yeni Dergi, Yazı, Forum, Oluşum, Soyut, Somut, Ant, Yeni Edebiyat, Yeni a, Birikim, Milliyet Sanat, Defter, Kitap-lık, Gösteri dergilerinde yer aldı.
Aralarında Cemal Süreya Şiir Ödülü, Behçet Necatigil Şiir Ödülü ve Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü gibi birçok saygın ödülün sahibi de olan sanatçının eserleri şu şekilde sıralanıyor:
Şiir: Gün Ola (Fikir Kulüpleri Federasyonu, 1969); Savrulan (Yücel, 1971); Hayat ile Şiir (Hür, 1980); Ufkun Dışında (de, 1985); Şiir Çalışmaları (Can, 1992); Ruhumun (YKY, 1998); Kalfa (1965-1998) (YKY, 1999); Seçme Şiirler (Adam, 2001); Nâbiga (Adam, 2001); Seni Seviyorum (Adam, 2002); Foklar Söyledi Ben Yazdım (YKY, 2005); Çıkrık (YKY, 2008), Seferis ile Üvez (Metis, 2010).
Çocuk Kitabı: İlkokullar İçin Matematik (Milliyet, 1976); Çocukça (şiirler, Can, 1982; Tudem, 2005); Eksik Alfabe (Adam, 2003; Tudem, 2005).
Berfe’nin Ardından
Yazar Altay Öktem, Berfe’nin ardından şu ifadeleri kullandı:
“Sadece bir şairi değil, bilge bir şairi kaybettik. Bıraktığın boşluk hiç dolmayacak Süreyya Berfe.”
Simurg Art Yayınları sanatçının ölümünün ardından şu paylaşımda bulundu:
“Ey dünya sen ne garip yersin. Berfe soyadını can dostu Cemal Süreya seçer onun için. Cemal Süreya’nın ölüm gününde ona kavuşur. Türk dili ve edebiyatı bir güzel çınarını yitirdi.”
Yapı Kredi Yayınları ise Berfe’yi kendi şiiriyle andı:
“Oraya, bütün yolların ağzına
rüzgârın arttığı yere
körlere, duymayanlara.
Köpüğe, kuma, canım insanlara
kuraklığa bıraktım şiiri.”
Süreyya Berfe hakkındaki hislerinizi bizlerle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Edebiyat haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Allah rahmet eylesin.