in , ,

‘Bip’ Sesinden Rahatsız Olan Temizlik Görevlisi Alarmı Kapatınca 25 Yıllık Bilimsel Araştırma Çöpe Gitti

New York’ta bir laboratuvarda çalışan temizlik işçisi, ‘sürekli öten bip sesinden’ rahatsız olunca ‘sesi kesti’. 25 yılık bilimsel araştırma çöpe gitti.

Temizlik Görevlisi Bilimsel Çalışma
- Reklam -
- Reklam -

ABD’de kara komedileri aratmayan bilimsel bir trajedi yaşandı. Rensselaer Polytechnic Institute’te (Rensselaer Politeknik Enstitüsü) çalışan bir temizlik görevlisi sürekli ötüp duran bip sesini susturmak isterken fotosentez üzerine bir araştırmaya dair örneklerin yok edilmesine neden oldu.

New York’un Troy ilçesindeki laboratuvarda çalışan ve sürekli duyulan bip sesinden rahatsız olan bir temizlik görevlisi, gürültüyü kesmek için bir düğmeyi çevirdi. Bu hamlesiyle farkında olmadan depolama dondurucusunu da kapatmış olan görevli onlarca yıllık bilimsel çalışmayı elleriyle yok etti.

Üniversite tarafından taşeron temizlik şirketine açılan davada, görevlinin dikkatsizliğinin laboratuvara en az 1 milyon dolarlık zarara mal olduğu iddiasında bulunuldu.

- Reklam -

Rensselaer Polytechnic Institute

Laboratuvarın avukatı Michael Ginsberg, Times Union’a verdiği demeçte şunları söyledi:

“İnsanların davranışları ve ihmalleri tüm bunlara neden oldu. Ne yazık ki 25 yıllık araştırmayı yok ettiler.”

 -80 Santigrat Derecede Saklanan Hücre Örnekleri Büyük Zarar Gördü

Temizlik görevlisinin kapattığı iddia edilen süper soğuk dondurucuda -80 derecede saklanan hücre kültürleri, örnekler ve diğer unsurlar yer alıyordu.

Daigle Temizlik Hizmetleri çalışanı bip sesi çıkartan bir alarmı susturmak için devre kesiciyi kapattığında, sıcaklık –32 santigrat dereceye yükseldi. Bu sıcaklık değişimi de dondurucudaki malzemelerin bir kısmına zarar verirken önemli bir bölümünü de yok etti.

Laboratuvarın dondurucu kapısına asılan bir tabelada alarm sesinin kaynağı açıklanıyor ve nasıl susturulacağına dair talimatlar da yer alıyordu.

Temizlik Görevlisi Bilimsel Calışma - Fotosentez

- Reklam -

Tabelada yer alan ifadeler ise oldukça açıktı:

“Bu alanda temizlik yapılmasına gerek yoktur. Sesi kapatmak isterseniz alarm/test susturma düğmesine 5-10 saniye basabilirsiniz.”

Dava dilekçesinde, “Örneklerin büyük bir kısmı tehlikeye atılmış, tahrip edilmiş ve 20 yıldan fazla süren araştırmaları yıkarak kurtarılamaz hâle getirilmiştir,” tespitlerinde bulunuldu.

Çalışmayı Tekrarlama Maliyeti 1 Milyon Dolar

Fotosenteze odaklanan ve güneş paneli sistemlerinin gelişimini ilerletmiş bu çalışmanın aynısı yeniden yapmanın maliyetinin ise 1 milyon doları bulabileceği söylendi.

Temizlik şirketi tesisleri temizlemek için 1,4 milyon dolarlık bir sözleşme imzalamıştı. Şirket, yorum talebine yanıt vermedi.

Yaşanan bu olayı siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: New York Post

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for DragonRebornRand DragonRebornRand dedi ki:

    Bu olayı görmüştüm ya. Benim bir günde yaptığım iki üç deney ufak hatalardan dolayı çöp olmuştu o zaman sinir krizi falan geçiriyordum. Böyle bir şey olsa temizlik görevlisini gördüğüm an linç ederdim herhalde…

  2. Avatar for TheNameless TheNameless dedi ki:

    Şöyle saçmalıklar var:

    1- Geçmiş 25 senede hiçbir insan bu sesi kapatmaya yeltenmedi mi?
    2- Madem bu kadar önemli bir deney, o zaman neden dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korunmadı?

  3. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    Tam benim başıma gelebilecek bir olay ya.

    Trajikomik gerçekten.

  4. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Bu kadar önemli olan şeylerin daha korunaklı ortamlarda tutulması lazım. Herhangi bir kişinin ulaşabileceği bir yere koyarsanız o düğmeyi birisi bir gün gelir o düğmeye basar. :roll_eyes:

  5. Avatar for kurozime kurozime dedi ki:

    -80 derece dolapları neredeyse her biyoloji bölümünde, hatta her araştırma labında bulunabilir. O labda çalışan çoğu lisansüstü öğrencinin de o dolaplarla işi olur. O yüzden bu dolaplar düşündüğünüz gibi yüksek güvenlikli alanlarda değil, lablarda veya ortak alanlarda oluyorlar. Genelde jeneratörler işi kurtarsa da basit bir elektrik kesintisi bile bu dolaplardaki örneklerin kaybedilmesine sebep olabilir. Maalesef bütçe, yer sıkıntısı, vb. gibi sebeplerle böyle sorunlar yaşanabiliyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Son Buzul Çağı Neden Sona Erdi?

Kıyametin İzinde: Son Buzul Çağı Neden Sona Erdi?

Özkan Uğur Sağlık Durumu

Yoğun Bakıma Alınmıştı: Özkan Uğur’un Sağlık Durumu İyiye Gidiyor