in , ,

“The Simpsons” Çizgi Dizisi 34 Yılın Ardından Tartışmalı ‘Boğazlama Sahnesinden’ Vazgeçiyor

The Simpsons çizgi dizisi “çağın değiştiğini” kabul ediyor. TV dünyasının en uzun soluklu animasyonlarından olan yapım, klasikleşen sahnesini artık kullanmayacak.

The Simpsons - Homer - Bart Boğazlama Sahnesi
- Reklam -
- Reklam -

The Simpsons çizgi dizisi 34 yılın ardından meme hâline gelmiş bir sahnesinden vazgeçme kararı aldı. Yeni dönemde Homer Simpson, artık oğlu Bart’ı boğazlamayacak.

Yayın hayatına 1984 yılında başlayan The Simpsons, televizyon tarihinin en uzun soluklu çizgi dizisi olarak kayıtlara geçmiş durumda. Geçen 34 yıl ve 750 bölümle birlikte, özellikle isabetli öngörüleriyle sıkça medyada yer alan yapım bu defa yeni bir değişiklikle gündeme geldi.

The Simpsons çizgi dizisinde uzun yıllardır kullanılan şakalardan birisi de Homer’ın yaramaz çocuğu Bart’ı boğazlayarak sıkması ve onu azarlamasını konu alıyor. Bu sahnelerde Bart’ın gözleri ve dili yerlerinden fırlıyor, karakter yüksek sesle çığlık atıyor.

- Reklam -

The Simpsons - Homer - Bart Boğma Sahnesi

Homer ve Bart’ın baba-oğul dinamiğinin en tanınmış özelliklerinden biri olmasına rağmen, bu eylem acımasızlığı nedeniyle sık sık eleştirilerin hedefi oluyordu.

The Simpsons 35. Sezon ile Homer Bart’ı Boğmaya Veda Ediyor

The Simpsons 35. sezonun McMansion & Wife başlıklı 3. bölümünde Homer, eşi Marge ile birlikte yeni komşuları Thayer’ı ziyaret ettiklerinde artık bu şekilde hareket etmediğini herkese ilan ediyor.

Homer el sıkışarak kendini tanıttıktan sonra Thayer, Homer’a elinin ne kadar sıkı olduğunu belirtiyor. Homer da, “Gördün mü Marge, çocuğu boğup durmak işe yaradı,” diyor ve ekliyor: “Şaka yapıyorum, artık bunu yapmıyorum. Zaman değişti.”

Bölüm ilk olarak  22 Ekim 2023 tarihinde yayınlandı. Ancak Homer’ın sözleri, sahnenin bir izleyici tarafından 2 Kasım’da X (eski adıyla Twitter) paylaşılmasıyla gündem oldu.

BabyLamb5 adlı kullanıcı, “Yeterince uzun sürdü,” şeklinde tepki verdi. Buna karşılık, dizinin diğer hayranları Homer’ı Bart’a yönelik rahatsız edici davranışını yıllar sonra bile olsa kabul ettiği için takdir ettiler. Bir yorumda ise, “Adamım Homer’ın bunu öğreneceğini biliyordum,” ifadesine yer verildi.

https://twitter.com/BabyLamb5/status/1719897326482030792

Homer en son 2019-2020 yıllarında yayımlanan 31. sezonda Bart’ı boğarken tasvir edilmişti. Ancak ebeveyn-çocuk şiddeti konusu bundan önce de çeşitli şekillerde işlenmişti.

22. sezonun Love is a Many Strangled Thing bölümünde Homer, Marge’ın teşvikiyle bir “babalık geliştirme kursuna” katılıyordu. Ders sırasında, bir basketbol oyuncusu (eski NBA yıldızı Kareem Abdul Jabbar tarafından seslendirilen) Homer’a “genç, küçük ve korkmuş olmanın” nasıl bir his olduğunu onu boğarak öğretmiş ve diğerlerini de aynısını yapmaya davet etmişti.

- Reklam -

Yaşadığı deneyim nedeniyle travma geçiren Homer, daha sonra artık Bart’ı boğamadığını fark etmişti.

The Simpsons - Homer - Bart Boğazlama Sahne

Ancak, 24. sezonun Love is a Many-Splintered Thing bölümünde Homer aynı cezalandırma yöntemine devam etmiş ve Bart’ı, arkadaşı Milhouse’un gözleri önünde boğarken gösterilmişti.

The Simpsons bu şakanın sona erdiğini kabul ettiği için övgüyle karşılansa da son dönemlerde Apu karakterini ele alış biçimiyle eleştirilere maruz kalmayı sürdürüyor.

Apu Tartışmaları Sürüyor

Dükkân sahibi Apu, beyaz aktör Hank Azaria tarafından seslendirilen Hintli bir karakterdi. Dizi yıllar boyunca bu oyuncu seçimi ve basmakalıp karakterizasyonu nedeniyle, özellikle de Hari Kondabolu’nun 2017 tarihli belgeseli The Problem with Apu’da eleştiri oklarının hedefi oldu.

Azaria 2023’te yönetmen Kondabolu’ya, Apu rolüyle ötekileştiren bir stereotip ortaya koyduğunu kabul ettiğini dile getirmişti.

Simpsonlar Apu

Fox’un mal varlıklarının önemli bir kısmının The Walt Disney Company’ye satılmasıyla The Simpsons 2019’dan beri artık Disney’in markası hâline geldi. Platform, yaratıcı anlamda projeleri özgür bıraktığını belirtse de IP’ler üzerinde söz sahibi olmaya devam ediyor.

Siz bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, eğlence endüstrisinden yeni gelişmeler için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Everfever Everfever dedi ki:

    We live in a post-joke world.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Stephen King - You Like It Darker Hakkında Detaylar

Stephen King’in Sıradaki Öykü Kitabı “You Like It Darker” Hakkında Yeni Detaylar Belli Oldu

Velázquez Tablosu İklim Aktivistleri Hedefi - Just Stop Oil

İklim Aktivistleri Diego Velázquez’in 17. Yüzyıldan Kalma Ünlü Tablosunun Camını Çekiçle Kırdı