in ,

Uzaylıların Dünya’yı Keşfetmeleri için En Uygun Zaman Diliminin Dinozorlar Çağı Olduğu Ortaya Çıktı

Uzayda keşfedilecek olası hayatların peşinde olan Dünya dışı medeniyetlerin, Dünya’yı bulabilmeleri için en uygun zaman dilimi araştırma konusu oldu.

Uzaylılar, Dünya'yı Dinozorlar Çağı'nda 'Keşfetmeliydi'
- Reklam -
- Reklam -

Uzaylıların Dünya’yı milyonlarca ışık yılı uzaktan keşfedebilmeleri için en uygun zaman dilimi araştırıldı. Cevap ise dinozorlar çağında saklı.

Cornell Üniversitesi’nden astrobiyolog Rebecca Payne ve astronom Lisa Kaltenegger, potansiyel uzaylı yaşam formlarını arayan varlıkların Dünya’nın geçmişine odaklanarak daha kolay bir şekilde dikkatlerini çekebileceği bir zaman dilimi olduğunu ortaya çıkardı.

Dünya tarihinin son 540 milyon yılını, yani Fanerozoik dönemini modelleyen araştırmacılar, uzak mesafelerde yaşam belirtilerini tespit etmek için kullanılan bazı biyo-izleyicilerin nasıl değişebileceğini inceledi. Böylece oksijen ve metan ile ozon ve metan ikilisi gibi iki önemli biyo-izleyici çiftinin, yaklaşık 100 ila 300 milyon yıl önce daha güçlü olduğunu tespit ettiler. Bu durum o dönemde atmosfere önemli ölçüde daha yüksek oksijen seviyeleri sağlayan yeşilliklerin yaygın olmasından kaynaklanıyordu.

- Reklam -

Bu bulgu varsayımsal uzay teleskoplarının ışık izlerini (veya iletim spektrumlarını) arayan potansiyel uzaylıların, Jurassic döneminde Dünya’yı bugünkünden daha kolay gözlemleyebileceği anlamına geliyor. Lisa Kaltenegger konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Modern Dünya’nın ışık izi, potansiyel yaşanabilir gezegenleri tanımlamak için şablonumuzdu. Ancak bu izin daha belirgin olduğu bir dönem vardı ve yaşam belirtilerini daha iyi gösterme konusunda daha iyiydi. Bu, kozmosun başka yerlerinde, hatta büyük, karmaşık yaşam formlarını bulma konusunda umut verici.”

Uzaylılar, Dünya’yı Dinozorlar Çağı’nda ’Keşfetmeliydi’

Dinozorlar Döneminde Dünya: Uzaylıların Gözünden Yaşam İzleri

Atmosferdeki oksijen miktarını etkileyen birçok faktör bulunuyor. Bu faktörler arasında karasal orman örtüsü düzeyi, okyanustaki farklı türler ve hava durumu desenlerinin hakimiyeti yer alıyor. Son 400 milyon yılın çoğunda, atmosferdeki oksijen seviyelerinin 16 ila 35 arasında olduğu düşünülüyor. Bu “yangın penceresi” olarak biliniyor: Daha az oksijen, yangınları ateşlenemez hâle getirirken, daha fazla oksijen ise onları söndürmeyi oldukça zorlayıcı hâle getirirdi.

- Reklam -

Gökbilimciler de evrende aynı ışık izlerini, tanıdık bir yaşam formunu destekleyebilecek bir atmosferin belirtilerini arıyorlar. Şimdi Fanerozoik bir gezegenin nasıl görünmesi gerektiğine dair yeni detaylar ortaya çıktı. James Webb Uzay Teleskobu ile bilim insanları, artık öte gezegen atmosferlerini analiz etme yeteneğine sahip olsalar da yaşamın Dünya’da olduğu gibi evrimleşip evrimleşmeyeceğinden hâlâ emin olamıyor. Kaltenegger sözlerine şöyle devam ediyor:

“Umarım şu anda Dünya’dan daha fazla oksijene sahip olan bazı gezegenler buluruz. Çünkü bu, yaşam arayışını biraz daha kolaylaştıracak. Kim bilir, belki de keşfedilmeyi bekleyen başka dinozorlar vardır.”

Uzaylılar, Dünya’yı Dinozorlar Çağı’nda ’Keşfetmeliydi’

Siz uzaylıların da işine yarayacak bu araştırmanın detaylarını nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilimsel içerik için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

okuma alışkanlığı kazanma yolları

Okuma Alışkanlığı Kazanmanın 9 İdeal Yolu

Hollywood Yapımcısının Oğlu Cinayet Şüphesiyle Tutuklandı

‘Cadılar Bayramı Süsü’ Demişti: Hollywood’un Ünlü Yapımcısının Oğlu Cinayet Şüphesiyle Tutuklandı