in ,

1.900 Yıl Önce Yahudi İsyancılar Tarafından Çalındıkları Düşünülen Roma Kılıçları Bir Mağarada Bulundu

Yahudiye Çölü’nde bir mağarada Bar Kohba İsyanı sırasında Yahudi isyancılar tarafından ganimet olarak alınmış 1.900 yıllık Roma kılıçları bulundu.

Yahudiye Çölü Roma Kılıçları
- Reklam -
- Reklam -

Yahudiye Çölü’ndeki bir uçurumun kenarında bulunan mağaradaki çatlakta Roma döneminden kalma kılıçlar gün yüzüne çıkartıldı.

Bir grup arkeolog geçen günlerde ender bir keşfe imza attı. Yahudiye Çölü’ndeki bir mağarada Bar Kohba İsyanı sırasında Yahudi isyancılar tarafından ganimet olarak alınmış 1.900 yıllık Roma kılıçlarına ulaşıldı.

Arkeologlar Ölü Deniz’in yanındaki Ein Gedi Ulusal Parkı’nda yer alan bir mağaradaki küçük bir çatlağın içinde dört kılıç buldular. İsrail Antik Eserler Kurumu (IAA) tarafından yapılan açıklamada araştırmacıların bulunan eserlere hayran kaldığı belirtildi.

- Reklam -

Araştırmacılardan biri CNN’e verdiği demeçte, “Sadece bir kılıç bulmak ender bir olaydır. Peki ya 4 adet kılıç bulmak? İşte bu neredeyse bir hayal! Buna inanmak için gözlerimizi ovuşturduk,” ifadelerine yer verdi.

Roma Kılıçları İsrail

Her biri 61 ila 66 cm arasında boyutlara sahip, Roma-Spatha tarzında olan demir bıçaklı üç kılıç hâlâ deri kılıflarında korunmakta. Dördüncü kılıç ise daha kısa, yalnızca 45 santimlik bir bıçağa sahip ve uzmanlar bunu halka kulplu kılıç olarak sınıflandırıyor.

Yahudiye Çölü’nde İyi Şekilde Korunmuş 4 Demir Kılıç Bulundu

IAA’nın Yahudiye Çölü Araştırma Ekibi Direktörü olan Eltan Klein yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Bugüne kadar daha önce İsrail’de benzeri bulunmamış inanılmaz derecede ender bir buluştan bahsediyoruz. Bu dört kılıç demirleri, kulpları ve kınları çok iyi durumda olmak üzere çok şaşırtıcı bir derecede iyi korunmuştu.”

Yahudiye Çölü Roma Antik Kılıçları

Times of Israel’e göre araştırmacılar yaklaşık 50 yıl önce, I. Mabet Dönemi’ne özgü eski İbranice harflerle yazılmış bir yazıt içeren bir sarkıt keşfettiklerinde mağaranın potansiyel değeri hakkında bir ipucu bulmuşlardı.

Ariel Üniversitesi’nden Asaf Gayer, Hebrew Üniversitesi’nden Jeolojist Boaz Langford ve IAA fotoğrafçısı Shai Halevi yakın zamanda sarkıtları multispektral fotoğrafçılıkla fotoğraflamak için mağaraya bir gezi düzenlediler. (Multispektral fotoğrafçılık tekniği, yazıtın çıplak gözle görülemeyen kısımlarını tespit etmek için yardımcı olabilen bir teknik.)

Ekip mağaranın içinde ilerlerken Gayer kayaların içinde dar bir çatlağa sıkışmış olan iyi derecede korunmuş bir Roma mızrağını fark etti. Araştırmacı silahı incelerken kaya duvardaki oyukta yer alan diğer objeleri de gördü. Bunların arasında dört kılıcın kını olduğu ortaya çıkan oymalı ahşap parçalar da vardı.

Yahudiye Çölü İsyancıları Roma Kılıçları

İklim Özellikleri Kılıçların Korunmasını Sağlamıştı

Üç araştırmacı bulgularını IAA’ya rapor ettiler ve Klein tarafından yönetilen Yahudiye Çölü Arkeolojik Araştırma Ekibi ile birlikte döndüler. İşte o zaman bu keşfin gerçekte ne kadar muazzam olduğu ortaya çıktı.

Normal şartlarda özellikle nemli bölgelerde, deri ve ahşap malzemeler bu kadar uzun bir zaman periyodunda iyi korunarak kalamazlar. Ancak kurak bir iklime sahip olan Yahudiye Çölü, bu parçaların kusursuz bir şekilde bugüne kalmasına olanak sağlamıştı.

- Reklam -

Jeolojist Langford yapmış olduğu açıklamada şunları kaydetti:

“Kılıçlar o kadar iyi korunmuşlardı ki, 2.000 yıl önce dövülmelerine rağmen şu anda hemen alıp kullanabilirsiniz. Tarihini bildiğiniz bir bulguya dokunduğunuz için de resmen tarihe dokunduğunuzu fark ediyorsunuz.”

Yahudiye Çölü Roma Kılıçları - İsrail

Araştırmacılar kılıçların muhtemelen Yahudi isyancılar tarafından Roma askerlerinden çalındığını düşünüyorlar. İsyancılar muhtemelen daha sonra kullanmak veya sadece kılıçlarla birlikte yakalanmak istemedikleri için onları mağaraya saklamışlardı.

Kılıçlar Milattan Sonra 132’den 135 yılına kadar devam eden ve Yahudiye Eyaleti’nde Roma hakimiyeti altında yaşayan Yahudilerin, Simon Bar Kohba’nın önderliğinde çıkan isyan günlerine ait. Bu zaman diliminde herhangi bir Yahudi’nin bir Roma kılıcı ile yakalanmasının ne kadar riskli olduğu göz önüne alınırsa kılıçların neden saklandığı kolaylıkla açıklanabiliyor.

Araştırma ekibinin başkanı Klein bulgunun önemini, “Bar Kohba isyanı zamanı, Yahudi isyancılar ve Roma ordusu arasındaki savaşın son anlarına ışık tutacak, uluslararası seviyede çok ender ve eşsiz bir keşif,” sözleriyle tanımladı.

Yahudiye Çölü Antik Roma Kılıçları

Ortaya çıkartılan Roma kılıçları arkeoloji ekibini mağarayı daha detaylıca kazmaya yöneltti. Sonuç olarak yaklaşık olarak 6.000 yıl önceki Kalkolitik döneme ait eşyalarla beraber yaklaşık 2.000 yıl öncesine ait Roma döneminden kalan eserler bulundu. Bunların arasında mağaranın girişinde bulunmuş olan, isyan döneminden kalan bir Bar Kohba bronz sikkesi de vardı.

IAA direktörü Eli Escusido ise bu bulguyu, “Zamanda özel bir ana dokunan, dramatik ve heyecan verici bir keşif,” olarak tanımladı.

YouTube video

Antik Roma’dan kalma bu kılıçlara dair düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting


Yeni gelişmelerden haberdar olmak için bizleri sosyal medya ve Google News’ten takip edebilirsiniz.

Uğur Duranay

İzmirliyim. Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Daha önce Güney Afrika ve Güney Kore'de yaşama şansım oldu. Şimdi ise Tayland'da yaşıyorum. Yeni kültürler tanımayı ve deneyimlemeyi çok seviyorum. Hobilerim arasında tarih, horoloji, astronomi, rpg oyunları oynamak, yeni kafeler keşfetmek, koleksiyon yapmak gibi şeyler var. Şu anda ise Latince ile ilgileniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Microsoft Activision Blizzard Anlaşması İngiltere Onayı

Microsoft’un Activision Blizzard Anlaşması, İngiltere’den Beklenen Onayı Aldı

Disney - Electronic Arts - Satın Alma

Zor Günlerden Geçen Disney, Electronic Arts’ı Satın Alarak Devasa Bir Hamleye İmza Atabilir