in ,

Gizemli Tablo “de Brécy Tondo”nun Raphael’e Ait Olduğu Yapay Zekâ ile Kanıtlandı

de Brécy Tondo’nun gizemi yapay zekâ desteğiyle çözüldü. Akademisyenler tablonun ünlü Rönesans sanatçısı Raphael’e ait olduğu kanıtladı.

Yapay Zekâ Ünlü Tablonun Raphael'e Ait Olduğunu Kanıtladı
- Reklam -
- Reklam -

de Brécy Tondo adıyla bilinen ünlü tablo hakkındaki 40 yıllık tartışma, yapay zekâ tabanlı yüz tanıma yazılımı sayesinde çözüme kavuştu. Tablo artık ünlü Rönesans ressamı Raphael’in eseri olarak kabul ediliyor. Tablo yeni imzasıyla İngiltere’nin Bradford kentindeki Cartwright Hall Sanat Galerisi’nde halka açılıyor.

Sistine Madonna tablosuna olan benzerliği nedeniyle de Brécy Tondo yıllar boyunca Raphael’in Viktorya döneminde yaptığı eserin kopyası olduğu düşünülüyordu.

Bradford Üniversitesi’nde profesör ve üniversitenin görsel bilgi işlem merkezinin yöneticisi olan Hassan Ugail, Old Masters’ın (1800 öncesi Avrupalı ressamları kapsayan bir terim) resimlerini tanımlayabilen bir yapay zekâ modeli geliştirdi ve yakın zamanda Tondo’nun Raphael tarafından yapıldığından emin olduğunu söyledi.

- Reklam -

Gizemli Tablo "The de Brécy Tondo"nun Raphael’e Ait Olduğu Yapay Zekâ ile Kanıtlandı

Gizemli Tablonun Sırrı Çözüldü: Raphael’in Eseri Yapay Zekâ ile Doğrulandı

The Guardian’a konuşan Hassan Ugail şunları söyledi:

“Yapay zekâ modellerim, fırça darbeleri ve pigmentler gibi ayrıntıları karşılaştırarak bir resme insan gözünden çok daha derin bakıyor. Tondo’nun bu yeni yapay zekâ modeli kullanılarak test edilmesi, bunun büyük olasılıkla Raphael tarafından yapıldığını doğrulayan şaşırtıcı sonuçlar verdi.”

Ugail’in modern yöntemleri Bradford Üniversitesi’nden meslektaşı Howell Edwards dahil olmak üzere resim üzerinde çalışmış birçok akademisyenden destek görüyor. Moleküler spektroskopi uzmanı Edwards, de Brécy Tondo’da kullanılan pigmentlerin eseri Rönesans dönemine yerleştirdiğini keşfetmişti.

Yapay Zekâ Sanat Dünyasında Daha Fazla Şeffaflığa Katkıda Bulunabilir

Gizemli Tablo "The de Brécy Tondo"nun Raphael’e Ait Olduğu Yapay Zekâ ile Kanıtlandı

- Reklam -

Ugail yaptığı açıklamaya ek olarak şunu söyledi:

“Yüz tanıma teknolojisi kullanarak yaptığım önceki çalışmalarım ve diğer meslektaşlarımın yaptığı araştırmaları birleştirdiğimizde, Tondo ve Sistine Madonna’nın kesinlikle aynı sanatçıya ait olduğu sonucuna vardık.”

Ugail programının insan deneyimi ve uzmanlığıyla birlikte kullanıldığında sanat eserlerinin “daha kolay doğrulanmasına” ve “daha fazla şeffaflığa” öncülük edebileceğini savunuyor.

Gidilen noktada yapay zekânın sanat dünyasındaki rolü hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla sanat haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: ARTNews

İrem Şimşek

21 yaşındayım. İletişim Fakültesi’nde okuyorum. Bir süredir deneme yazıyorum, farklı platformlarda haber yazmaya ve çeviri yapmaya çalışıyorum. En çok sinemayı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mattel Sinematik Evreni

“Barbie” Sonrası ‘Mattel Sinematik Evreni’ Hazırlıkları Başladı: İşte UNO’dan American Girl’e Perde Yolcusu Markalar

Netflix Yapay Zekâ Uzmanı Arıyor: Yılda 24 Milyon Dolar Maaş

Hollywood Tarihinin En Büyük Grevleriyle Çalkalanırken Netflix Yıllık 24 Milyon TL Maaşlı Yapay Zekâ Uzmanı Arıyor