in ,

“Büyük Birader” Trafikte: Yapay Zekâ ‘Suçlu Gibi’ Araba Kullanan Kişileri Polise Bildiriyor

Yapay zekâ destekli bir sistem, ABD caddelerinde güvenlik güçlerine yardımcı oluyor. Tartışmalı teknoloji, bir uyuşturucu kaçakçısını yakalamaya yardımcı oldu.

Yapay Zeka Trafik
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ bilimkurgu filmlerini aratmayan bir kullanıma şahitlik etti. ABD’de bir aracın davranışları YZ’ye suçlu gibi gelince araç durduruldu ve bir uyuşturucu kaçakçısı yakayı ele verdi.

George Orwell’in 1984 romanında bahsi geçen “Büyük Birader seni izliyor” sloganı, gelişen teknolojiyle hayatın bir parçası olmayı sürdürüyor. Geçen haftalarda Fransa, suçlu kişilerin telefon ve kameralarına izinsiz şekilde uzaktan erişimi mümkün kılan bir yasa tasarısını kabul etmişti. Şimdi ise ABD yollarında suçlu tararken yapay zekâ destekli sistemlerden faydalandığı ortaya çıktı.

Yapay zekâ ve otomobil kavramları bir arada anıldığında akla genellikle otonom sürüş sistemleri ya da Elon Musk’ın Tesla’sı gibi şirketler geliyor. Ancak yakın tarihte Forbes’ta yer alan bir haber, yapay zekâ destekli sistemlerin sürüş hâlindeki bir suçluyu yakalamada kullanıldığını gösterdi. Buna göre YZ, suçlu kişinin yalnızca aracı sürüş şeklini analiz ederek kişinin tutuklanmayla sonuçlanan bir hikâyenin fitilini ateşledi.

- Reklam -

Yapay Zeka Trafik Gözetleme

Olaylar Mart 2022’de ABD’nin New York eyaletindeki Scarsdale kasabasında David Zayas adlı bir kişinin aracını kullanırken tutuklanmasıyla başlıyor. Zayas tutuklandığı gün hız sınırını aşmıyordu ve olağandışı bir manevra yapmıyordu. Yine de polis denetiminden kurtulamayan Zayas, güvenlik güçlerinin şüpheli kişileri tespit etmek için kullandığı yeni sistemden habersizdi.

Yapay Zekâ Suçluyu Uyuşturucu Satıcılarının Sık Kullandığı Rotayı Tercih Etmesiyle Buldu

New York Eyalet Polisi son iki yıldır devasa bir veri tabanı oluşturuyor. 1,6 milyar kayıttan oluşan havuzdaki hareketleri inceleyen yapay zekâ, Zayas’ın gri Chevrolet’si için alarm vermişti.

Araç genellikle uyuşturucu satıcılarının güzergâhında kullanılıyordu ve şüpheli tutuklandığında arabanın içinde 112 gram kokain, yarı otomatik bir tabanca ve 34.000 dolar nakit para bulunmuştu. Bir yıl sonra David Zayas uyuşturucu kaçakçılığı suçundan hapse girdi.

Uyuşturucu kaçakçısının avukatı, müvekkilini savunurken emniyet güçlerinin izinsiz gözetleme yaptığını öne sürdü. Bununla birlikte bu tür yapay zekâ sistemlerinin güvenlik için bile olsa vatandaşların temel haklarını zedeleyip zedelemediği de tartışmaya açıldı.

- Reklam -

Yapay Zeka Trafik 1984

Bahsi geçen yapay zekâ destekli gözetleme sistemi, ABD’de 23 polis departmanında kullanılıyor. Rekor adlı şirketin tasarladığı teknolojiye dair Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği avukatı Brett Max Kaufmann şu ifadeleri kullanıyor:

“Böylesine bir gözetimin ölçeği inanılmaz derecede büyüktür. Bu sistemler, yerel bir polis departmanının yeteneklerini çoğu insanı şok edecek noktaya kadar genişletiyor. Üstelik tüm bunlar yalnızca bir başlangıç.

Siz trafikte yapay zekâ destekli bir gözün bulunmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gearrice


Bizleri sosyal medya ve Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Virginia Woolf'un "Bütün Öyküleri" Yeniden Türkçede

Virginia Woolf’un “Bütün Öyküleri” Yeni Baskısı ve Kapak Tasarımıyla Yeniden Türkçede

ALF Yeniden Başlıyor: İşte İlk Tanıtım

Ryan Reynolds Uzaylı “ALF”i Yeniden Hayata Döndürüyor: İşte İlk Tanıtım