in , ,

“1984”ü Anımsatan Hamle: Fransa Polisi Şüpheli Kişilerin Telefon Kameralarına ve Mikrofonlarına Uzaktan Erişebilecek

Fransa polisi, yeni geçen yasa tasarısı ile birlikte şüpheli buldukları kişilerin telefonlarındaki kamera ve mikrofonlara uzaktan erişim sağlayabilecek.

Fransa Polisi Gözetim Yetkisi
- Reklam -
- Reklam -

Fransa polisi yetki alanını genişletmeye devam ediyor. Fransız Meclisi, polise gözetim için şüpheli kişilerin telefonlarına uzaktan erişim izni veren yasa tasarısını onayladı. Sivil özgürlük yanlısı gruplar, bu kararın suiistimallere açık olduğu görüşünde birleşti.

Fransa’da 27 Haziran’da bir gencin polis kurşunuyla öldürülmesiyle başlayan protestolar tüm şiddetiyle devam ediyor. Birçok kentinde sokaklar savaş alanına dönen ülkede, alınan tedbirler de giderek daha sert bir boyut kazanıyor.

Fransız kolluk kuvvetleri, yakında suçlu olduğu iddia edilen kişileri gözetlemek için daha kapsamlı bir yetkiye sahip olacak. Fransız Parlamentosu’ndaki milletvekilleri, polisin telefon ve diğer cihazlardaki kamera, mikrofon ve GPS konum sistemlerini uzaktan etkinleştirerek şüphelileri izlemesine olanak tanıyan bir yasa tasarısını kabul etti.

- Reklam -

Fransa Polisi Yetki Alanını Genişletiyor

Fransa merkezli Le Monde gazetesinde yer alan bir habere göre normal şartlarda bu erişimin sağlanabilmesi için mahkeme kararı almak bir gereklilikti. Yeni yasayla birlikte bu şart ortadan kaldırılmış oluyor. Öte yandan bu değişikliğin gazeteci, avukat ve diğer “hassas mesleklere” karşı kullanılamayacağı da ifade ediliyor.

Yeni getirilen düzenlemedeki uzaktan erişim izninin yalnızca ciddi vakalarda ve en fazla 6 ay süreyle kullanılması amaçlanıyor. Güvenlik güçleri, bu yasayla birlikte şüpheli kişilerin mobil cihazlarındaki açıklardan yararlanarak kişileri konumunu belirleyebilecek, seslerini ve görüntülerini gizlice takip edebilecek.

Fransa Polisi Telefon Erişimi

Tasarı şu anda Senato’dan geçmiş durumda. Ancak değişikliğin yasalaşabilmesi için yasama organının onayı gerekecek.

Sivil Topluk Örgütleri Yasa Tasarısına Karşı Çıkıyor

Öte yandan sivil hakları savunan örgütler de alarma geçmiş durumda. Dijital hak savunucusu Quadrature du Net grubu, tasarıda neyin ciddi suç teşkil ettiği konusunda açık ifadelerin kullanılmamasının suiistimale açık olduğunu vurguluyor.

Bununla birlikte Fransız hükümetinin bu yetkiyi çevre aktivistlerini ve ciddi tehdit oluşturmayan diğer kişileri hedef almak için kullanabileceğinden de korkuluyor. Grup ayrıca endişe verici güvenlik politikalarının daha az ciddi suçlara yayılma gibi bir alışkanlığı olduğunu da belirtiyor. La Quadrature, genetik kaydın ilk başta sadece cinsel suçlular için kullanıldığını, ancak şimdi çoğu suç için standart olarak kullanılmaya başlandığını hatırlatıyor.

- Reklam -

Fransa Polisi Yetkileri

La Quadrature grubu ayrıca uzaktan erişimin güvenlik açıklarına bağlı olabileceğini belirtiyor. Polisin üreticilere bu açıkları nasıl kapatacaklarını söylemek yerine güvenlik açıklarından faydalanmalarının yanlış bir tutum olduğunu öne sürüyor.

George Orwell Göndermesi

Adalet Bakanı Éric Dupond-Moretti gözetleme yetkisinin yılda sadece belli başlı vakalarda kullanılacağını ve bunun George Orwell’in 1984’ündeki gözetim devletinden “çok uzak” olduğunu ifade ediyor.

Yasa, devlet cihazlarının gözetlenmesine ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde gündeme geldi. Pegasus casus yazılımının muhalifleri, aktivistleri ve hatta politikacıları gözetlemek için kötüye kullanıldığı iddia edilen NSO Group’a karşı tepki gösteren bir kesimin olduğu da biliniyor. Yeni yasa tasarısı, daha “odaklı” olsa da hükümetin aşırı erişiminden endişe duyanlar gelişmeleri protesto etmeyi sürdürüyor.

Meclisten geçen bu tasarı hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Engadget

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Nur içinde yat George Orwell

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Özgü Namal Oyunculuğa Geri Dönüyor

Özgü Namal 9 Yıl Sonra Oyunculuğa Geri Dönüyor: İşte Yer Alacağı Yeni Proje

Türk Masal ve Efsanelerinde Olağanüstü Güçler ve Varlıklar - İrfan Polat | Haftanın Kitabı #277

Türk Masal ve Efsanelerinde Olağanüstü Güçler ve Varlıklar – İrfan Polat | Haftanın Kitabı #277