in ,

Bireysel Psikolojinin Kurucusu Alfred Adler’in “Yaşama Sanatı” Kitabı Yeniden Türkçede

Yaşama Sanatı yeniden Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Alfred Adler imzalı eser, Timaş Yayınları etiketini taşıyor. | Ön Okuma

Yaşama Sanatı: Alfred Adler'dan Bireysel Psikoloji
- Reklam -
- Reklam -

Yaşama Sanatı kitabı bir kez daha Türkçe raflarında. Çağdaş psikoloji alanında Sigmund Freud ve Carl Gustav Jung ile birlikte en çok tanınan temsilcilerinden Alfred Adler’ın kaleme aldığı eser, kurucusu olduğu Bireysel Psikoloji üzerine yoğunlaşıyor.

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler, 7 Şubat 1870’te Viyana’da doğdu. Viyana Üniversitesi’nde nöroloji ve psikiyatri eğitimi alarak genç yaşta psikoloji, sosyoloji ve felsefe konularına olan ilgisini şekillendirdi. Eğitimi sırasında, bireyin sağlığını çevresiyle ilişkileri içinde değerlendirmenin önemine inandı.

Bir dönem Sigmund Freud’un öğrencisi olan Adler, zamanla fikir ayrılıkları yaşayarak Freud ile yollarını ayırdı. 1910’lu yıllarda kendi psikolojik yaklaşımını geliştirmeye başladı ve Bireysel Psikoloji ekolünün temellerini attı. I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya ordusunda doktorluk görevini üstlendi ve bu dönemde çalışmalarına ara verdi.

- Reklam -

1921’den itibaren çeşitli çocuk rehberliği klinikleri kurarak çalışmalarına devam eden Adler, 1927’de Columbia Üniversitesi’nde misafir profesör oldu. Odak noktası, bireyin toplumsal bağlamdaki rolünü ve sosyal ilişkilerin psikolojik etkilerini anlamaktı. Adler, “aşağılık kompleksi” ve “üstünlük kompleksi” gibi kavramlarıyla insanların kendilerini aşma eğiliminde olduklarını ifade etti.

“Toplumsal işbirliği ve toplumsal fayda bireysel kurtuluşun yoludur,” diyen Adler, sosyal uyum, sosyal duyarlılık, sağduyu gibi ilkeler üzerinden kadın-erkek ilişkilerine, evlilik ve çocuk eğitimi konularına da eğildi.

Yaşama Sanatı – Alfred Adler | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Yaşama Sanatı - Alfred Adler

Çağdaş psikolojinin S. Freud ve C. G. Jung ile birlikte en önemli isimlerinden biri olan Adler, Yaşama Sanatı’nda kurucusu olduğu Bireysel Psikoloji’nin bireyin ve toplumun hayatındaki karşılığını ele alır. Yaşamın amacı, aşağılık kompleksi, üstünlük arayışı, yaşam üslubu, hayatın ilk yıllarında oluşturduğumuz prototip/şemalar, ilk hatıralar, rüyalar, sosyal sorunlar, toplumsal uyum, sorunlu çocuklar ve okul, aşk ve evlilik, kadın-erkek ilişkileri konularını inceler.

- Reklam -

Toplumsal faydayı merkeze alması ve ele aldığı konuları olabildiğince anlaşılır bir dille izah etmesiyle alan literatüründe kendine mahsus bir yeri olan Adler, bugün hâlâ çocuk eğitiminde ve kendimizde olan biteni anlama konusunda sık sık başvurma ihtiyacı duyacağımız bir kaynak.

Yaşama Sanatı Hakkında Ne Dediler?

“Dr. Alfred Adler ile 1927-28 kışında New York’taki Çocuk Rehberlik Enstitüsü’nde tanışma ayrıcalığına eriştim. O zamanlar Enstitünün oldukça katı Freudyen yaklaşımına alışkın olduğum için Adler’in doğrudan ve şaşırtıcı derecede basit bir şekilde çocukla ve ebeveynle hemen ilişki kurmasına hayret etmiştim. Ondan ne kadar çok şey öğrendiğimi fark etmem biraz zaman aldı.”
– Carl Rogers

“Adler, kişilerin yaşadığı sorunların sosyal doğasını gerçekçi bir şekilde kavraması ve bilimle uyumlu davranışın bütünlüğünü amansız bir şekilde ortaya koyması bakımından büyük Çinli düşünürler dışında hiç kimseye benzememektedir. Eğer batı dünyası onun hizmetlerinden faydalanamayacak kadar geri kalmamışsa, Alfred Adler Batı’nın Konfüçyüs’ü olarak anılmaya başlayabilir.”
– Phillipe Mairet

Toplamda 208 sayfadan oluşan kitabın çevirisini Yusuf Tolga Şar üstleniyor. Yaşama Sanatı, Ocak 2024 itibarıyla Timaş Yayınları etiketiyle Türkçe raflarındaki yerini almaya başladı.

Son olarak kitabın ilk sayfalarını içeren tadımlık ön okuması için buraya tıklayabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir: İnsan, Doğası Gereği Kötü müdür?


Alfred Adler imzalı Yaşama Sanatı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitap haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The Gentlemen Fragmanı Netflix

Guy Ritchie İmzalı “The Gentlemen” Dizisinden İlk Fragman

Anya Chalotra Creature Commandos Circe Rolu

“The Witcher” Dizisinin Yıldızı Anya Chalotra, DC Animasyonu “Creature Commandos”un Kadrosunda