in

Dünyaca Ünlü Fransız Haber Ajansı, Göbeklitepe’yi Dünyaya Anlattı: “Medeniyetin Başladığı Yer”

AFP, Göbeklitepe hakkında kapsamlı bir haber yayınlayarak bölgedeki kazı çalışmalarını gündeme taşıdı. Fransız haber ajansı, Göbeklitepe için “dünyadaki en önemli arkeolojik alan” tanımlamasını yaptı.

afp göbeklitepe haberi
- Reklam -
- Reklam -

AFP, Göbeklitepe hakkında yayınladığı haberde bölgenin “dünyadaki en önemli arkeolojik alan” olduğu ifadesini kullandı.

Dünyanın en eski haber ajanslarından Fransa kökenli Agence France-Press, Göbeklitepe’deki kazı çalışmalarını gündeme taşıdı. Associated Press ve Reuters ile birlikte dünya çapında yayın yapan en büyük haber ajanslarından olan AFP, merceğini Şanlıurfa’daki kazı çalışmaları üzerinde tuttu.

Şimdiden birçok dizi ve kitaba konu edinen, dünyanın en eski kült yapılar topluluğu Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın 18 kilometre doğusunda, Örencik köyü civarında yer alıyor.

- Reklam -

AFP Hazırladığı Haberde Göbeklitepe Hakkında Birçok Uzmandan Görüş Aldı

2013 yılından beri bölgedeki kazı çalışmalarına devam eden Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Lee Clare, Göbeklitepe hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Yeni bir hendek kazdığımızda bizi neler beklediğini asla öngöremiyoruz. Bu daima bir sürpriz.

“Bazı araştırmacılar, insanlık tarihindeki ilk yerleşim yerinin 12 bin yıl önce burada kurulduğunu düşünüyor.”

ABD’de bulunan West Virginia Üniversitesi’nden Sean Lawrence da Göbeklitepe’nin önemini ne kadar vurgulansa az olarak tanımladı.

kazı çalışmaları şanlıurfa

İlk kalıntıları Alman arkeolog Klaus Schmidt tarafından 1995’te bulunan Göbeklitepe’de, o tarihten günümüze kazı çalışmaları devam ediyor.

Aradan geçen 27 yıla rağmen Göbeklitepe hakkında şu ana dek yanıtlanmamış pek çok soru bulunuyor.

Göbeklitepe, Antik Mısır’ın Bilinen En Eski Piramidinden 7 Bin Yıl Önce İnşa Edildi

Bölgedeki yapıların ne zaman inşa edildiğini tam olarak söylemenin neredeyse imkânsız olduğunu belirten Sean Lawrence şöyle konuştu:

“Eski Mısır’da ilk inşa edilen anıt niteliğindeki yapı, Sakkara’daki Milattan Önce 2700’de yapılan Zoser Piramidi’ydi. Bu da Taş Devri’ndeki avcı-toplayıcı toplumların sonu ve yerleşik hayatın başlangıcı olarak kabul ediliyordu.”

Araştırmacılar ise Göbeklitepe’deki kalıntıların, Zoser Piramidi’nden yaklaşık 7 bin yıl önce inşa edildiğini düşünüyor.

- Reklam -

Göbeklitepe’de üzerlerinde tilki, yaban domuzu, kertenkele ve leopar işlemeleri yer alan “T” şeklindeki taşların ne amaçla kullanıldığı da bilinmiyor.

Amacı Hâlâ Bilinemiyor

Kimi araştırmacılar bu sembollerin bazı dini anıtları süslediğini savunarak bölgenin ibadet amaçlı kullanıldığını düşünüyor. Öte yandan bölgenin “çok daha kapsamlı bir yerleşkenin yalnızca bir parçası” olduğunu savunan da var.

AFP yaptığı haberde, Türkiye’nin kazı çalışmalarına sahip çıkarak 2015’te Şanlıurfa’da bir arkeoloji müzesi açtığına ve bazı kalıntıların burada sergilendiğine de yer verdi.

afp göbeklitepe müze

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi’nin yöneticisi Celal Uludağ, dünyada Neolitik Çağ’a dair en geniş koleksiyonun burada olduğunu kaydetti.

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan ise, “Bu medeniyete ve zamanın başlangıcına bir yolculuk,” ifadesini kullandı.

Turistler Bölge Ekonomisini Canlandırıyor

Bölgeye gerçekleştirilen turist ziyaretlerinin kentin ekonomisine de olumlu bir yansıması olduğu aktarıldı. 2019’da Göbeklitepe’nin 1 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edildiği ve pandemi sonrası bu sayının yeniden yakalanması hedeflendiği de haberde yer verilen detaylar arasındaydı.

göbeklitepe kazıları

AFP, Netflix Türkiye’nin ikinci Türk yapımı projesi Atiye’yi de hatırlatarak Beren Saat ve Mehmet Günsür’lü dizinin bölgenin popülerliğine katkı sağladığını işaret etti.

Göbeklitepe hakkında sizin yorumlarınız neler? Bu tarihi bölgeyi ziyaret etme fırsatınız oldu mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Ne güzel, ülkemiz adına sevindirici bir şey. Çok merak ediyorum oraları (Göbeklitepe ve Karahantepe), keşke maddi durumum yeterli olsa da Farah Yurdözü’nün ve Ayhan Çakmur’un ayrı ayrı düzenlediği her ayki gezilerden birisine katılabilsem :pensive:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

mine kırıkkanat, elif şafak intihal davası

Mine Kırıkkanat, Elif Şafak’a İntihal Davası Açtı: Doğan Kitap, Kınama Yayınladı

Büyükanne Yağmurda Dans Etti - Trude Teige

Norveçli Yazar Trude Teige’nin 2. Dünya Savaşı’nda Geçen Romanı “Büyükanne Yağmurda Dans Etti” Türkçede