in

Meksika’da Bir Manastırda, Aztek Alkol Tanrısını Tasvir Eden Duvar Resmi Bulundu

Aztek alkol tanrısı Tepoztēcatl olduğu düşünülen, tüylü başlıklı bir tanrı çizimi gün yüzüne çıkartıldı. Kolomb öncesinden kalma duvar resmi, bir manastırda bulundu.

aztek alkol tanrısı
- Reklam -
- Reklam -

Aztek alkol tanrısı Tepoztēcatl hakkında bir tasvir bulundu. Bilim insanları, Meksika’nın Morelos eyaletinde bulunan Tepoztlán kasabasında tarihi bir keşfe imza atmış olabilir.

Tepotzlán’daki bir manastırda ortaya çıkartılan Kolomb öncesinden kalma duvar resmi, Meksika’nın yerlileri ile 16. yüzyılda İspanyol işgalinden sonra kiliseyle yerel halkın arasındaki ilişkiyi anlamaya yardımcı olabilir.

Ulusal Arkeoloji ve Tarih Enstitüsü bu ayın başlarında eski bir manastırın köşe şapelinde, birkaç badana tabakasının altına gizlenmiş bir duvar resmi keşfettiğini duyurdu.

- Reklam -

Yaklaşık bir metrelik kırmızı bir daire alandan oluşan duvar resminin içinde, bir balta, bir chimalli veya kalkan, bir çiçek sapı ve geleneksel olarak Aztek aristokrasisinin bir üyesi tarafından giyilen tüylü bir başlık veya “penacho” da dahil olmak üzere Kolomb öncesi birkaç görüntünün bileşimi yer alıyor.

Aztek Alkol Tanrısı Tasviri Nadide Bir Keşif

Tüylerin ve diğer organik malzemelerin kırılgan doğası sebebiyle, bugüne dek az sayıda penachos keşfedildi ve bunların duvardaki tasvirlerinin sayısı da bir hayli az. Gerçek başlığın en iyi bilinen örneği Moctezuma, şimdilerde Avusturya’nın Viyana kentindeki bir etnografya müzesinde sergileniyor. Welt Museum, 2021 yılında bu parçayı Meksika’daki bir sergiye ödünç vermeyi reddetmesiyle de hatırlanıyor.

aztek alkol tanrısı Tepoztēcatl

Manastırda ortaya çıkartılan duvar resmi, 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan edilen kilisenin ana yapısını onarmak için görevlendirilen kişileri şaşırtmayı başardı. Bina, 2019’da Meksika’nın orta Pasifik kıyılarını vuran bir dizi deprem ve artçı sarsıntı sırasında zarar görmüştü.

Kilisede üç köşe şapeli ayakta kalmayı başarmış ve hiçbirisinin durumu iyi değil. Yalnızca birisinde Kolomb öncesi sembolleri içeren duvar resmi bulunuyor.

Yerel halk hâlâ her yıl, Nahuatl dili konuşan Azteklerin taptığı ve pulque* olarak adlandırılan alkollü içeceğin tanrısı Tepoztēcatl için El Tepozteco’daki arkeolojik alana hac ziyaretinde bulunuyor. Nahuatl dili konuşan Aztek topluluğu yıllar öncesinde bölgede yaşamış ve büyük ihtimalle manastırın inşasında da rol oynamıştı.

Tepoztécatl Tasvirinin Keşfi Beklenmedik Bir Durumdu

Restorasyonu gerçekleştiren ekip, manastırın bir Dominik düzeninde 1555-1580 arasında dikildiği döneme tarihlenen benzer işaretlerin farkındaydı. Fakat bu işaretleri Meryem Ana’yla ilişkilendirilen Hıristiyan sembolleri olduğunu düşünüyorlardı. Yapılan son açıklamayla beraber yeni bulgunun Aztek alkol tanrısı Tepoztécatl ile de bağlantı kurulabileceği öne sürüldü.

- Reklam -

aztek alkol tanrısı meksika

Projeyi koordine eden Frida Mateos Gonzalez, keşfe dair şunları söylüyor:

“İnanılmaz bir sürprizdi. Her zaman olağan dışı şeyler görmek için tüm dikkatimizi versek de bulmayı beklediğimiz, kesinlikle böyle bir şey değildi. Bir boya tabakasını kaldırmamız gerektiğinde, her aşamasında dikkatli çalışmamız gereken çok hassas bir işlem gerçekleşiyor.”

Gonzalez, kompleksin diğer bölümlerini de inceleyeceklerini ancak bunun uzun zaman alacağını da kaydediyor. Araştırmacı bununla birlikte manastırda bir duvarda, başka bir rengin izlerinin bulunduğunu ve pigmentin kökenine dair araştırmaların başlayacağını da duyuruyor.

Keşfe dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Art Newspaper

* pulque: Agave (İngilizcesi: Maguey) bitkisinin fermente edilmiş özünden yapılan alkollü bir içecek.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Rings of Power 8. Bölüm İncelemesi

Yüzüklerin Efendisi Dizisi “The Rings of Power”ın Final Bölümü İncelemesi: Sauron, Meteor Adam ve Güç Yüzükleri

Bunk'd 7 sezon onayı

Disney Channel’ın “Bunk’d” Dizisi 7. Sezon Onayı Alarak Kanalın En Uzun Soluklu Live-Action Yapımı Oldu