İlk Çin İmparatoru’nun Mozolesi’nde yapılan üçüncü kazıda sayıları 220’yi aşan, kıdemliler dahil beş farklı rütbeleri olan yeni toprak askerler bulundu. 12 adet toprak at ve çeşitli silahlar da buluntular arasında yer alıyor.
1974’te şans eseri keşfedilen Toprak Askerler (Terracotta Army), dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri. Bu askerler, Çin cenaze sanatının bir parçası. Milattan Önce 210-209 civarında gömülen askerlerin görevi Çin İmparatoru Çin Şi Huang’ı, ölümden sonraki yaşamda korumaktı.
Bugün Çin’in kuzeybatısında yer alan Xi’an Lintong bölgesinde yer alan 76 metre yüksekliğindeki höyüğün kalbinde yer alan mezarda kazı yapan yerel arkeologlar, Toprak Askerler’e eklenen 220 yeni üyeyi geçtiğimiz haftalarda basına duyurdu.
Çinli araştırmacılardan alıntı yapan Daily Mail’in haberine göre yeni bulunan askerlerin de halihazırda bilinen askerler gibi birbirinden farklı özellikleri var, her biri farklı bir şekilde oyulmuş. Bu askerler en az beş farklı rütbeden oluşuyor, bu rütbelerden biri de daha önce bilinmeyen “en düşükten de düşük” bir kademeyle karşımıza çıkıyor.
Daily Mail’den yapılan habere göre Çin Kültürel Kalıntılar Akademisi üyesi Liu Zheng şöyle konuşuyor:
“Bu toprak figürler ilk kazıldığında büyük bir kısmı renkliydi, kırmızı kemerler ve koyu renkli zırhlar giyiyorlardı fakat koruma becerilerimiz yeterli değildi ve renkler soldu […] Fakat şimdi elimizde bulunan gelişmiş teknolojiler yeni bulunan figürlerin canlı renklerini korumasına imkan veriyor […] Mozolenin sergisi, kazısı ve korunması eş zamanlı olarak ilerliyor.”
Yeni kazılan heykellerle birlikte, arkeologlar ayrıca antik silahlar, on iki at figürü ve bir adet altın deve figürü bulduklarını belirtiyor. Bu altın deve figürünün türünün Çin’de bulunan en eski örneği olduğu söyleniyor.
Çin İmparatoru’nun “Sonraki Hayatı” İçin Her Şey Düşünülmüş
Çinli araştırmacıların dediğine göre, toprak asker mezarlığı tarihi odalarıyla, ahırlığıyla ve parkıyla İmparator Çin’in imparatorluk sarayının ölçekli bir şekilde küçültülmüş halini fazlasıyla andırıyor. Tarihi alanın bütün halinin boyutu hâlâ bir gizem, fakat arkeologlar mezardaki kazılarına devam ettikçe boyutunun da anlaşılacağı düşünülüyor. Çinli bilim insanları daha önce mezarlığın alanının 98 kilometre kare kadar büyük olduğunu düşünüyordu.
Bu eşsiz mezar ünlü Toprak Askerler’in de bulunduğu 8200’den fazla toprak figür bulunduruyor. Bu askerler, aynı Çin Hanedanlığı (M.Ö. 221-206) döneminde askerler nasıl sıralanıyorsa öyle sıralanmışlar.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Arkeologlar ilerleyen zamanlarda daha fazla asker bulup mezarın gerçek boyutuna ulaşabilecekler mi? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
* Pompeii Kentinin Son Yıllarını Anlatan Gizemli Yazıt Deşifre Edildi
Kaynak: Sputnik News
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!