in ,

Çin Seddi’nin Bazı Kısımları Cengiz Han’dan Korunmak İçin Yapılmamış

Çin Seddi bütün olarak Cengiz Han’dan korunmak için inşa edilmemiş. Duvarın 737 kilometrelik kısmı, Han’dan yüz yıl önce, göçmenleri engellemek için yapılmış.

Çin Seddi Cengiz Han Neden Yapıldı
- Reklam -
- Reklam -

Yeni bir arkeolojik çalışma Çin Seddi olarak bilinen Çin’in kuzey batı kısmı boyunca uzanan devasa duvarın 737 kilometrelik kısmının inşa ediliş nedeninin bilinenden farklı olabileceğini ortaya çıkarttı. Duvarın bu kısmı Cengiz Han’ı ve ordularını dışarıda tutmak için değil, sivillerin hareketlerini kontrol altına alabilmek için yapılmış olabilir.

Toplam uzunluğu 21 bin kilometreyi geçen Çin Seddi’nin Kuzey hattı yeniden incelendi. Buna göre buradaki 737 kilometrelik duvarın inşa ediliş tarihi kimi gerçekleri ortaya çıkarttı.

Moğol bozkırlarında inşa edilen ve Cengiz Han Duvarı olarak da adlandırılan setin tamamı, uzun süredir düşündüğümüzün aksine Han’ın ordularından korunmak için kurulmamış olabilir. Araştırmanın başındaki isim, Hebrew Üniversitesi’nden Profesör Gideon Shelach-Lavi keşiflerini şöyle açıklıyor:

- Reklam -

“Duvarların kurulma sebebi genellikle savaş değildir. Büyük orduları engellemek için yapıldığını düşündüğümüz bu duvar aslında göçmenleri durdurmak, geçişlerini kontrol edebilmek için inşa edilmiş.”

Çin Seddi Cengiz Han Neden Yapıldı

Moğol Bilim Akademisi ve Hebrew Üniversitesi’nin ortak çalışması kuzey duvarının 11. yüzyılda, Han’ın doğumuna daha yüz yıl varken kurulduğunu gösteriyor. O dönemde Çin tahtı Khitan-Liao Hanedanı tarafından yönetiliyordu, Lavi sözlerine devam ediyor:

Çin Seddi Boyunca Yer Alan Bazı Kısımlar Sivillerin Geçişini Kontrol Altına Almak İçin Kurulmuş

“Çin hanedanlarının bölgedeki göçebelerle düşman olduğunu düşünürüz ama bu durumda hanedanı kuranlar göçebe. Tek bir başkentleri yok. Yönetimi beş başkent arasında sürekli göç ederek sağlıyorlar. Kurdukları duvar da sınırı düşman ordularından korumak için değil, sivillerin geçişini kontrol edebilmek için yapılmış.”

Araştırmacılar duvarın aynı dönemde yapılan ve gerçekten savunma amaçlı kullanılan surların aksine taştan değil topraktan yapıldığını belirtiyor. İki metrelik yüksekliğiyle bu duvar bir ordu için kolayca aşılacak bir engel. Duvarın yaklaşık 30 kilometrede bir boşluk göstermesi toplam 700 kilometrelik bir çizgide toplam 72 ayrı parçaya bölünmesine sebep oluyor. Araştırmacılar bu açıklıkların dönem göçebelerini, çobanlarını ve gezginlerini belli noktalara yönlendirip giriş çıkışları kontrol etmek amaçlı olduğunu düşünüyorlar.

“Liao Hanedanı’nın insanların büyük kitleler halinde göçlerini kontrol altında tutmak istediğini düşünüyoruz. 11 ve 13. yüzyıllar Moğol bozkırları için ekonomik zorluk ve iklim değişikliği demekti. Sert geçen kış ve baharlar göçebeleri güneye gitmeye zorluyordu.”

- Reklam -

Çin Seddi Hakkında Bilgi

Araştırma Günümüze de Işık Tutuyor: Çin Seddi ve ABD / Meksika Sınır Duvarı Benzetmesi

Dönemin şartlarını günümüze uyarlayan Lavi, ABD-Meksika sınır duvarına da bir göndermede bulunuyor:

“Olaya düz bakmak istemiyorum, kesinlikle birebir aynı durum değil ama iklimsel ve ekonomik şartların benzerliğini düşünürsek bu çalışmanın sonuçlarının bugün inşa edilen duvarları anlamamıza da yardımcı olacağını düşünüyorum.”

Sadece kuzey kanat için geçerli olan çalışmada duvarın diğer kısımlarının amacıyla ilgili yeni bir açıklamada bulunulmadığını da belirtelim.

Siz bu araştırmayla ilgili ne düşünüyorsunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bekliyoruz.


* Viking Mezarı Keşfettiler: Evlerini Restore Eden Norveçli Aileye Dev Sürpriz

Kaynak: timesofisrael

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Waxillium Waxillium dedi ki:

    Yanlış hatırlamıyorsam 700 küsur yıl yapımı sürmüş zaten

  2. Avatar for Rena Rena dedi ki:

    Hem de dünyanın en büyük mezarlığıdır. Yapım sırasında ölenleri duvarı inşa ederken “malzeme” olarak kullanmışlar. :skull:

  3. Avatar for Ozcan_Bal Ozcan_Bal dedi ki:

    Bilgilendirme : Çin seddinden sonra en uzun ikinci sur Diyarbakır surlarıdır.Ülkemiz bir tarih cenneti umarım insanlar bilinçlenir sahip çıkar…

  4. Avatar for Memed_Nayirnolamaz Memed_Nayirnolamaz dedi ki:

    Burada komik bir olay var. Çin Seddi bozkır halklarına karşı 2000-2500 yıl önce inşa edilmeye başlanmıştır. Cengiz han için değil Hunların efsanevi hükümdarı Türkler için Mete han ( oğuz han olduğu kabul edilir) yapılmıştır. Tabii içinde Moğolların ataları kabul edebilecek halklarda vardır. Ana unsur türk boylaridir.

  5. Avatar for Mehmet_Cakici Mehmet_Cakici dedi ki:

    Evet, seddin bazı kolları için dedikleriniz doğru. Yazıda bahsedilen kısmıysa günümüze kadar da gelen duvarın çoğunluğunu oluşturan, 11. yüzyılda Ming hanedanı tarafından inşa edilen tarafı. Mete Han zamanında İmparator Qin yüzyıllardır inşa edilen duvar parçacıklarını birleştirip doğru dürüst bir hale getirdiyse de, bugün çok az bir parçası halen duruyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Türkiye'de Sinema Salonları Koronavirüs Tedbirleri

Türkiye’de Sinema Salonları Hangi Tedbirlerle Yeniden Açılıyor?

Unsolved Mysteries netflix

Stranger Things Yapımcısından Unsolved Mysteries Belgeseli: İlk Fragman Yayında