in , ,

‘Çorbalı Protesto’da Hedef Bu Kez “Mona Lisa” Tablosu

“Mona Lisa” tablosu iklim aktivistlerinin hedefi oldu. İki eylemci Leonardo da Vinci’nin ünlü tablosuna çorba fırlattı.

Mona Lisa Çorba Saldırısı - İklim Aktivisti
- Reklam -
- Reklam -

Mona Lisa tablosu iklim aktivistleri tarafından düzenlenen protesto eyleminin öznesi oldu. Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Louvre Müzesi’ndeki ünlü tabloya çorba fırlatıldı. Protestocular eylemlerinin ardından “sağlıklı ve sürdürülebilir gıda” hakkı için bir çağrıda bulundu.

1500’lü yılların başında İtalyan ressam Leonardo da Vinci tarafından yapılan ve sanat tarihinin en önemli tablolarından birisi olarak anılan Mona Lisa, kurşun geçirmez bir camla korunduğu için eylemden herhangi bir şekilde zarar görmedi.

Fransa son haftalarda hareketli günlerden geçiyor. Fransız çiftçiler, düzenledikleri eylemlerle ürünlerini ucuz ithalata karşı koruma taleplerine yanıt vermesi için hükümete baskı yapıyor.

- Reklam -

Mona Lisa Çorba Eylemi - İklim Aktivisti

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin yaptığı açıklamada Paris çevresindeki olası yol kapatma eylemleri öncesinde pazar günü bir güvenlik toplantısı düzenlediklerini dile getirdi. Bugün Paris sokaklarında protestolar devam ederken bir başka eylem ise Louvre Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Mona Lisa Tablosu Aktivistlerin Hedefi Oldu

Bugün erken saatlerde iki iklim aktivisti Mona Lisa’yı koruyan cama çorba fırlatarak sürdürülebilir gıda sistemlerini savunan sloganlar attı.

Sosyal medyada yayınlanan videoda iki kadının güvenlik bariyerinin altından geçtiği ve Leonardo da Vinci’nin başyapıtını koruyan cama çorba fırlattıkları görülüyor. İkili eylemlerinin ardından, “Hangisi daha önemli? Sanat mı, yoksa sağlıklı ve sürdürülebilir gıda hakkı mı?” sorusunu yöneltiyor.

YouTube video

(Protesto anını YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Paris polisi olayın ardından iki protestocunun tutuklandığını açıklarken müze yönetimi de Mona Lisa tablosunun önüne siyah paneller koyarak sergi salonunu ziyarete kapattı.

- Reklam -

Food Riposte adını taşıyan aktivistlerin internet sitesinde yapılan açıklamada Fransız hükümetinin iklim taahhütlerini çiğnediğini öne sürüldü. Grup ayrıca çiftçilere makul bir gelir sağlarken insanların sağlıklı gıdaya daha kolay erişimini sağlamak için ülkenin devlet destekli sağlık sistemine eşdeğer bir sistemin devreye sokulması gerektiği çağrısında bulundu.

Öfkeli Fransız çiftçiler günlerdir traktörlerini kullanarak yollara barikatlar kuruyor ve Fransa genelinde trafiği yavaşlatıyorlar. Ayrıca devlet dairelerinin kapılarına tarımsal atıklar bırakarak tepkilerini dile getiriyorlar.

Mona Lisa Çorba Protesto

2023’te İsveç Ulusal Müzesi’nde sergilenen Claude Monet tablosu da iklim aktivistlerinin çorbalı saldırısının hedefi olmuştu.

Mona Lisa tablosu önündeki bu protestoya dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, güncel haberler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: AP News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dakota Johnson - Madame Web Filmi Yorum

Dakota Johnson “Madame Web” Filmindeki ‘Mavi Perde’ Deneyimini Anlattı: “Tamamen Deli İşi”

Despicable Me 4 Fragman - Çılgın Hırsız 4

“Çılgın Hırsız” Geri Dönüyor: “Despicable Me 4” Filminden İlk Fragman