in , ,

İklim Aktivistleri, Fransız Ressam Claude Monet’nin Tablosuna Boyalı Saldırıda Bulundu

Claude Monet’nin İsveç Ulusal Müzesi’nde sergilenen tablosuna turuncu boya ve tutkal süren iklim aktivistleri tutuklandı.

Claude Monet İklim Aktivistleri Saldırı
- Reklam -
- Reklam -

Claude Monet imzalı Monet’nin Giverny’deki Bahçesi (Les jardins de Claude Monet à Giverny) tablosuna boyalı saldırı gerçekleştirildi. İki iklim aktivisti, tabloya yağlı boya ve tutkal sürerek gerçekleştirdikleri protesto sonucunda tutuklanarak gözaltına alındılar.

Son dönemlerde dünyanın birçok farklı ülkesindeki sanat eserleri ses getiren protestolara ev sahipliği yapıyor. Son olarak İtalya’daki Aşk Çeşmesi’ne kömür dökülmüş ve hükümetin fosil yakıt kullanımı protesto edilmişti. Öncesinde ise Vincent van Gogh tablosuna domates çorbası fırlatılmış ve Louvre Müzesi’ndeki Mona Lisa tablosuna pasta atılmıştı.

Şimdi ise Stocholm’de bulunan İsveç Ulusal Müzesi’nde sergilenen Fransız ressam Claude Monet tablosu boyalı bir saldırının hedefi oldu. Müze yapılan ilk açıklamada eylemcilerin gözaltına alındığını ve tablonun herhangi bir şekilde zarar görmediğini duyurdu.

- Reklam -

Claude Monet İklim Protestosu

Claude Monet Tablosu İklim Aktivistlerinin Yeni Hedefi Oldu

1900 yılında yapılan Monet’nin Giverny’deki Bahçesi tablosu müzedeki yeni bir serginin parçası olarak sergilenmekteydi. Müze sözcüsü Hanna Tottmar, eserin camla kaplı olduğunu ve herhangi bir başka hasarın meydana gelip gelmediğini görmek için uzmanlar tarafından incelendiğini kaydetti.

Bahçe adını taşıyan sergi protestonun ardından kapatıldı. Ancak bu hafta içi sergi yeniden ziyarete açılıyor. Müzenin müdür vekili Per Hedström, “Sanat eserlerinin ya da kültürel mirasın zarar görme riskini taşıyan eylemlerle aramıza doğal bir mesafe koyuyoruz. Amaç her ne olursa olsun,” ifadesini kullandı.

YouTube video

(Videoyu YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Kameralara da yansıyan olay anının görüntülerinde, iki eylemci kadın yakalanmadan önce tabloya turuncu bir boya sürdüğü görülüyor.

“Durum çok acil. Bir hemşire olarak seyirci kalmayı reddediyorum. Pandemi, iklim kriziyle kıyaslandığında hiçbir şeydi. Bu bir ölüm kalım meselesi,” diye bağıran kadınlardan birinin adının Emma Johanna Fritzdotter olduğu öğrenildi. Fritzdotter sözlerine şöyle devam etti:

- Reklam -

“İnsanlar yalnızca sıcak çarpmasından ölmeyecek. Yeni hastalıklar yayılacak ve bunun boyutlarını hayal bile edemiyoruz.”

Claude Monet İklim Aktivistleri Eylem

Aterstall Vatmarker (Restore Wetlands) adını taşıyan aktivist grubunun sözcüsü Helen Wahlgren, müze eyleminin amacının İsveç hükümetine sera gazı emisyonlarını azaltması için baskı yapmak olduğunu söyledi.

“Bu iklim krizine ve büyük miktarda karbon depolayan sulak alanların restore edilmesine yönelik taleplerimize dikkat çekmek için mümkün olan her şeyi yapmalıyız.”

Claude Monet’nin tablosu üzerinden yapılan bu protestoyu siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, kültür dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: AP News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Blaschko Çizgileri - Zebra Benzeri

Bilim İnsanlarına Göre İnsan Vücudunda Zebralarınkine Benzer Çizgi ve Tuhaf İşaretler Var

Time 2. Sezon İlk Bakış - BBC Dizisi

BBC Draması “Time” 2. Sezona Yeni Oyuncularla Dönüyor: İşte Bella Ramsey ve Jodie Whittaker’a İlk Bakış