in ,

Bilim İnsanlarına Göre İnsan Vücudunda Zebralarınkine Benzer Çizgi ve Tuhaf İşaretler Var

İnsan vücudunda “Blaschko çizgileri” olarak adlandırılan zebralarınkine benzeyen ancak gözle görülmeyen çizgi ve işaretlerin olduğu belirlendi.

Blaschko Çizgileri - Zebra Benzeri
- Reklam -
- Reklam -

Her ne kadar göze görülmese de insan derisi çizgilerle kaplı. Blaschko çizgileri olarak adlandırılan bu çizgiler, vücudun anne karnında gelişmekte olduğu dönemdeki hücre hareketlerinin bir haritasına karşılık geliyor.

Bilim insanları, insan vücudunun aynı zebralarda olduğu gibi çizgiler olduğunu belirtiyor. Ancak zebraların aksine insan bedenindeki desenler sadece özel durumlarda gözle görülebilir hâle geliyor.

Bu gizemli çizgileri ilk tanımlayan kişi ise, çizgilere adını da veren Alfred Blaschko. Cilt lezyonlarının dağılımını haritalandıran Alman dermatolog Alfred Blaschko tarafından 1901 yılında bulunan çizgiler, insan vücudundaki bilinen diğer çizgilerle örtüşmemesiyle dikkat çekiyor. İnsan derisinde, cerrahi kesiler planlanırken kullanılan Langer çizgileri gibi birçok çizgi bulunuyor.

- Reklam -

Blaschko Çizgileri İnsan Vücudunda

Aradan geçen 100 yılı aşkın sürede bilim insanları Baschko çizgilerinin embriyonik gelişim sırasında deri hücreleri hareket ederken ve çoğalırken oluşan yolları izlediğinin en olası açıklama olduğu konusunda hemfikir olmayı başardı.

Blaschko’nun bu çizgileri kendi çalışması sırasında sergilediği bir Yunan heykeli üzerinde çizdiği de söyleniyor.

Baschko Çizgileri Bazı Cilt Hastalıkları Nedeniyle Görünür Hâle Gelebiliyor

Bilim insanlarına göre bu çizgiler, vücudun ön tarafındaki göğüs ve karın boyunca uzanan hayali sınırı kesinlikle geçmiyor. Sırt tarafında ise karakteristik bir V şekli oluşturuyorlar. Çizgiler uzuvlar boyunca baş ve yüz çevresinde dalgalı bir şekilde devam ediyor.

Blaschko Çizgileri

- Reklam -

Bazı cilt rahatsızlıkları meydana geldiğinde Blaschko çizgilerini takip eden lezyonlara ve pigmentasyona neden olabiliyor. Bunlar arasında liken striatus gibi edinsel bozuklukların yanı sıra inkontinentia pigmenti ve McCune-Albright sendromu gibi genetik durumlar da yer alıyor.

Blaschko çizgileriyle eşleşen deri lezyonları kutanöz mozaikliğe bir örnek olarak biliniyor. Deri hücrelerinin bir alt kümesindeki genetik mutasyonlar, vücudun artık etkili bir şekilde farklı genetik materyale sahip iki farklı deri hücresi popülasyonu içerdiği anlamına geliyor. Bu iki farklı hücre çizgisinin birleştiği yerde, Blaschko çizgileri boyunca lezyonlar oluşuyor.

Blaschko Çizgisi

İnsan cildinin görünmez çizgilerle bezeli olduğu bilgisi anlaşılabilir bir şekilde hayal gücünü harekete geçirebilir. İddialı bir söylenti ise Blaschko çizgilerinin UV ışığı altında görülebildiğini ve kedilerin bu çizgileri görebildiğini öne sürmektedir. Ancak kedilerin görme yetenekleri her ne kadar inanılmaz olsa da bu çizgileri görebildiklerine dair ikna edici hiçbir kanıt bulunmamakta.

Siz bu tespit hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından daha fazla içerik için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Marla_Durden Marla_Durden dedi ki:

    Hahaha, yabancı kaynaklardan araştırma yapıyordum da. Sevgili yazarın kopyala yapıştır yaptığı siteyi buldum, Google çeviri ile çevirmiş. Fotoğrafların ve metin sırası vs her şey aynı. Neyse, teşekkür ederiz. Daha özgün içeriklerle bekliyoruz.

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    Size katılıyorum böyle içerik - haber mi olur.

    Zebraları ve insanları bir araya toplayıp deneyler yapmalı ve çıkan sonuçları haberleştirip bizimle - okurla öyle paylaşmalıydılar.

    Bir de haberin sonunda habere kaynak olarak bir siteye link vermişler hahahaha, zaten deney yapmadınız haberin kaynağı olan siteyi haberin sonunda neden yazıyorsunuz, hemen haberin girişinde büyük harflerle yazsanıza o kadar uğraşıp o site hangi site diye aramak zorunda kalıyoruz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Black Mirror 6. Sezon Bölümleri Yayında

Geleceğin Karanlık Yüzü Geri Döndü: “Black Mirror”ın 6. Sezonu Tüm Bölümleriyle Netflix’te Yayında

Claude Monet İklim Aktivistleri Saldırı

İklim Aktivistleri, Fransız Ressam Claude Monet’nin Tablosuna Boyalı Saldırıda Bulundu