in ,

Türkiye’de Sinema Salonları Hangi Tedbirlerle Yeniden Açılıyor?

Koronavirüs ile birlikte yeni normal sürecinde Türkiye’de sinema ve tiyatro salonları kapılarını açıyor. Peki salonlarda hangi önlemler alınacak? Kültür ve Turizm Bakanlığı buna dair bir yönerge yayınladı.

Türkiye'de Sinema Salonları Koronavirüs Tedbirleri
- Reklam -
- Reklam -

Koronavirüs pandemisi etkilerini tüm dünyada göstermeye devam ediyor. Buna karşın pek çok ülke “yeni normal” kapsamında kepenk indirmiş iş yerlerini yeniden açıyor. Sinema, tiyatro ve opera gibi kültür sanat faaliyetlerinin yer alacağı ortamlar ise Türkiye’de 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren açılacak. Peki tiyatro ve sinema salonları gibi kapalı ortamlarda ne gibi tedbirler alınacak? Kültür ve Turizm Bakanlığı buna dair bir yönerge yayınladı.

Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığı düşünülen Covid-19 kısa sürede bir pandemi haline geldi. Bugün itibarıyla hastalanan insan sayısı 9.3 milyonu aştı. Koronavirüs kaynaklı yaşamını yitirenler ise 480 bini buldu. Salgın pek çok ülkede kontrol altında seyir ediyor gibi görünse de Brezilya gibi ülkelerde de yeni yeni tırmanışa geçiyor. Bununla birlikte virüse karşı etkili bir ilaç ya da aşı da henüz bulunmuş değil.

Yine de pek çok Avrupa ülkesi gibi Türkiye de yeni normale dair tedbirli bir geçiş sürecine başladı. Mart ayında kapatılan pek çok işletme 1 Haziran itibarıyla ülkemizde yeniden açıldı. Sinema ve tiyatro salonları için ise 1 Temmuz’u bekliyoruz.

- Reklam -

Türkiye'de Sinema Salonları Koronavirüs Tedbirleri

Peki Türkiye’de sinema salonlarında hangi önlemler alınacak? Bu tedbirler virüsün yayılmasını engelleyebilecek mi? İkinci sorunun cevabını bekleyip hep birlikte göreceğiz. İlkinin cevabı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yönergesinde yer alıyor.

Koronavirüs Sonrası Türkiye’de Sinema ve Tiyatro Salonları Önlemleri

  • Salon girişlerinde izleyicilerin ateşleri ölçülecek. 38 derece üstü ateşe sahip olanlar içeri alınmayacak.
  • Sinema misafirleri salonda bulunduğu sürece maske takacak. İşletme sahipleri buna dair düzenli anons yapacak, maskesiz ziyaretçileri için maske bulunduracak.
  • Tesis içerisindeki genel kullanım alanlarında el dezenfektanları bulundurulacak.
  • Salon giriş, çıkışları ve danışma gibi noktalarda sosyal mesafe kuralı gereğince işaretler ve bariyerler bulundurulacak.
  • Bilet satışı mümkün olduğunda dijital ortamda yapılacak. Ödemelerde temassız kullanım öne çıkartılacak.
  • Salonlar etkinlik saatinden en az 30 dakika önce hazır hale getirilecek. Misafirler, kademeli olarak içeri alınacak.
  • Seyirciler salonda otururken koltuklar arasında her yönden bir kişilik boşluk bırakılacak.
  • Salon oturma kapasitesinin yalnızca yüzde 60’ı dolu olabilecek.
  • Aynı aile üyeleri, oturma düzeninde sosyal mesafe kurallarından muaf olabilecek.
  • Tesis içindeki bütün klimalar, temiz havayı dışarıdan alacak şekilde programlanacak.
  •  Büfelerde sadece paketli gıda ve tek kullanımlık yiyecek – içecek hizmeti bulunacak.

Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Sürecine İlişkin 2020/12 Sıra Sayılı Genelge’ye göre öne çıkan tedbirler işte bu şekildeydi.

- Reklam -

Bununla birlikte sinema salonlarının yüzde 60 kapasite ile çalışması kimi kesimlerce tepki ile karşılandı. Bulgaristan ve Çin’de bu sınır yüzde 30. İspanya yüzde 33. Finlandiya, Norveç ve Polonya ise yüzde 50.

Ayrıca pandemi sürecinde pek çok bağımsız sinemanın zor günler geçirdiğini, kimilerinin ise tamamen kapanmak zorunda kaldığını hatırlatalım.

Türkiye Koronavirüs Sinema Açılma Tarihi

Peki siz bu önlemler eşliğinde sinema ve tiyatro salonlarına gitmeyi düşünüyor musunuz? Tedbirleri yeterli buluyor musunuz? Yakın gelecekte sizi salona getirebilecek bir film var mı? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* The Lady of Shalott: Sanatçının İzolasyonu

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Edward Edward dedi ki:

    Maske ile kim sinemaya gider bilemiyorum…

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Peki fiyatlar da bizi görecek mi? :slight_smile:

  3. Avatar for Ejiko Ejiko dedi ki:

    Sinemaya gitmek için hala çok erken olduğunu düşünüyorum. Eğer ertelenmez ise 19 Aralık’ta Dune filmine gitmek şu an için tek planım. O da ertelenirse 2020 senesi benim için sinema açısından biter.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Son - Karl Ove Knausgaard

Son: Karl Ove Knausgaard, Meşhur “Kavgam” Serisini Noktalıyor

Çin Seddi Cengiz Han Neden Yapıldı

Çin Seddi’nin Bazı Kısımları Cengiz Han’dan Korunmak İçin Yapılmamış