in ,

Binlerce Yıllık Mumyalar, İklim Değişikliği Nedeniyle Topraktan “Taşıyor”

İklim değişikliği nedeniyle Şili’de binlerce yıl önce yaşayan Chinchorrolar’ın mumyaları zarar görüyor. Cesetler, zaman zaman topraktan ‘taşarak’ gün yüzüne çıkıyor.

iklim değişikliği şili mumya Chinchorro
- Reklam -
- Reklam -

İklim değişikliği bugünü ve geleceği risk altına alırken geçmişe de zarar vermeyi sürdürüyor. Şili’de antik mumyalar değişen koşullar nedeniyle topraktan adeta taşıyor. Bilim insanları Chinchorro halkına ait göçebe bir topluluğun kalıntılarını koruyabilmek için ciddi çaba sarf ediyor.

İklim değişikliği birçok ülke, sivil toplum kuruluşu ve bilim insanı tarafından çağımızın en büyük tehlikelerinden birisi olarak görülüyor. Daha önce, Norveç’te eriyen buzların Viking sırlarını ortaya çıkartması gündem olmuştu. Ancak bu defa iklim krizi, yeni bilgi için bir araçtan çok geçmişi tahrip eden zararlı bir sisteme dönüşmüş durumda.

Şilili bilim insanları, 7 bin yıllık tarihe sahip olan mumyaları toprağın altında tutabilmek için sıra dışı hava koşullarıyla mücadele etmeyi sürdürüyor.

- Reklam -

Şiddetli rüzgârın ve son dönemde artan yağışların Şili’yi etkisi altına alması, bölgedeki iskelet kalıntılarının yüzeye çıkmasına neden oldu. Kadim Chinchorro mumyaları da bu sıkıntıdan etkilenen kalıntılar arasında.

İklim Değişikliği Şili Tarihini Olumsuz Etkilemeye Devam Ediyor

Arkeologlar, The Guardian gazetesine verdikleri demeçte Chinchorro halkına ait mumyaların da ekstrem hava koşullarından etkilendiklerini kaydetti. Bilim insanları, durumdan etkilenen mumyaların bölgelerini işaretledikten sonra onları yeniden toprağa gömüyor.

Şili, daha önce de iklim krizi nedeniyle arkeolojik anlamda ciddi bir tehlikeyle burun buruna gelmişti. Bilim insanları daha önce müzede bulunan Chinchorro mumyalarının bakteriler tarafından yenerek siyah ve yapışkan bir maddeye dönüştüğünü, küresel ısınmaya bağlı olarak yerel bölgenin maruz kaldığı yüksek nemin de bu süreci hızlandırdığını açıklamıştı.

Bugünlerde ise Şili’nin Tarapacá Bölgesi’nde yer alan Arica şehrindeki bir mezarlıktaki mumyalar tehlike altında. Aşırı hava koşullarının ciddi şekilde etkilediği bölgede mumyalar topraktan dışarı çıktı.

Arkeologlar, cesetlerle karşılaştıkça oraya bir işaret bırakıp kalıntıları geri gömdüklerini açıkladı.

iklim değişikliği şili mumya Chinchorro

- Reklam -

7 bin yıllık istirahatleri bozulan Chinchorrolar, zamanında Şili ve Peru arasında yaşayan göçebe bir kabileydi. Kuzey Şili coğrafyasına yayılan gömü alanlarında hem insan eliyle yapılmış mumyalara hem de çevresel faktörler sayesinde korunmuş birçok kalıntıyı barındırıyor.

Chinchorro Mumyaları Dünyanın En Eski Mumyaları Arasında Sayılıyordu

Yakın bir vakte kadar Chinchorro mumyalarının dünyanın en eski mumyaları olduğu düşünülüyordu. Ancak Portekiz’de keşfedilen 8 bin yıllık mumyalar, bu unvanın el değiştirebileceğini ortaya koydu.

Mumyaların toprağın dışına taştığı Camarones şehrinin belediye başkanı Cristian Zavala, yaptığı açıklamada kalıntıları korumak için harekete geçtiklerini duyurdu. Zavala, şu ifadeyi kullandı:

“Chinchorro’ya sahip çıkmazsak iklim değişikliği nedeniyle yok olacaklar.”

Şili, küresel ısınma nedeniyle 10 yıl süren bir kuraklıkla karşı karşıya kalmış ve ülkede iklim krizi ulusal acil durum ilan edilmişti.

Siz bu gelişmeleri nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2022 Oscar Ödül Töreni İzlenme Oranları Artış Yaşandı

94. Akademi Ödül Töreninin İzlenme Oranları Paylaşıldı: Önceki Seneye Göre Artış Var

fifa serisi isim değişikliği ea

EA Games’in Popüler Markası “FIFA” İsim Değişikliğine Gidebilir