in

Mısır’da 2.500 Yıllık 13 Tabut Bulundu

Mısır’da 2.500 yıllık 13 tabut bulundu. Saqqara mezarlığında bulunan tabutlar, mühürlendiği zamandan bu yana herhangi bir zarar görmemiş durumdalar.

Antik Mısır Tabut
- Reklam -
- Reklam -

Mısır’da, çöl mezarlığı Saqqara’da 2.500 yıl öncesinden kalan gizlenmiş 13 ahşap tabut bulundu. Tabutları özel kılan şey mezarlığa mühür vuralı geçen binlerce yıla rağmen hâlâ zarar görmemiş olmaları.

Mısır Turizm ve Antikite Bakanlığı’ndan gelen açıklamada tabutların yerin 11 metre altında bulunduğu belirtiliyor. Üst üste dizilen tabutlar o kadar iyi korunmuş ki tahtaların üzerindeki boyalar bile zarar görmemiş. İlk analizlere göre mezarlara gömülüşünden beri hiç girilmemiş.

Mezarlık alanında üç tane daha mühürlenmiş bölgeye denk gelindi. Bakan Khaled Al-Anani‘ye göre bölgede daha keşfedilmemiş tabutlar olması muhtemel.

- Reklam -

Saqqara, Antik Mısır’ın başkenti Memphis’in mezarlığı olarak kullanılan bir alan. 3,000 yıl boyunca ölülerin gömüldüğü mezarlık arkeolojik kazılar için de önemli bir merkez. Bölge mumyalanmış hayvanları ve ince işlenmiş tabutlarıyla bölgenin zenginlerinin cenazelerine ev sahipliği yapıyor. Daha iyi korunacak şekilde hazırlanmış oldukları için zenginlerin mumyalarına sık rast gelinse de mezarlıkta daha basit şekilde gömülmüş orta veya işçi sınıfından cenazelere rastlamak da mümkün.

Mısır’ın insanları eşyalarıyla birlikte defnetme âdeti kazıları zorlaştıran durumlardan birisi. Zaman içinde zenginlere ait olduğu bilinen mezarlar pek çok yerde yağmalandığı için mührü bozulmamış bir grup tabut bulmak son derece zorlaşmış durumda.

Mısır 2500 yıllık tabutlar

Tabutla birlikte gömülen eşyaları bulmak, gömülen kişinin kim olduğunu ve toplumda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu anlayabilmek için son derece önemli. Açılmamış bu yeni tabutlar da Mısır’ın sürekli büyüyen ve bizi şaşırtan kadim gömü yöntemlerine dair anlayışımızı da geliştirecek.

Mısır’da Bulunan Tabutlarda Yatanların Kimlikleri Tespit Edilemedi

Şimdilik yeni bulunan tabutlarda kimlerin yattığını bilmesek de alandaki kazı çalışmaları devam ediyor. Yeni bulgularla bu bilgiler ve alanın toplamda kaç kişinin dinlence yeri olduğunu da ilerleyen günlerde öğreneceğiz.

- Reklam -

Mısır arkeolojik turizm alanlarını 1 Eylül itibarıyla yeniden açtı. Salgın yüzünden aylarca duraklayan çalışmalar ve turizm yeniden devam ediyor. Bakan Khaled Al-Anani’nin Indiana Jones filmi fragmanını andıran bir video payalaşarak duyurduğu kazılardan gelecek yeni haberleri merakla bekliyoruz.

Konu hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Mısır Piramitleri Hakkında 12 Şaşırtıcı Bilgi

Kaynak: Science Alert

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Doom Patrol 3. Sezon

Doom Patrol 3. Sezon Onayı Aldı

Venüs Yaşam Belirtisi

Venüs Atmosferinde Yaşam İzleri Bulundu