in

Mısır’da Bir Mezarlıkta ‘Altın Dilli’ Mumyalar Bulundu

Antik Mısır’dan kalma bir mezarlıkta ‘altın dilli’ mumyalar keşfedildi. Bu gelenek, ölülerin Osiris ile iletişim kurmaları için uygulanmıştı.

Altın Dilli Mumyalar Mısır
- Reklam -
- Reklam -

Arkeologlar, Antik Mısır zamanından kalma bir mezarlıkta altın dilli mumyalar ortaya çıkarttı. Nil Deltası’ndaki Quweisna nekropolünde gerçekleştirilen keşif, eski insanların geleneklerine dair yeni ipuçları sağlıyor.

Tarihi ve kültürel kodları binlerce yıla yayılan Mısır’da yeni bir keşfe imza atıldı. Antik Mısır’da insanlar, yeraltı dünyasının efendisi ve yargıcı Osiris’in mahkemesinde konuşabilmek için altın bir dilin gerekli olduğunu düşünüyordu.

Hades gibi Osiris de ölüler arasında yaşadı ve katı bir suskunluk yasası uyguladı. Eski Mısır’daki yeraltı dünyası, aynı zamanda Sessiz Ülke olarak da biliniyor ve Osiris için Sessizliğin Efendisi ifadesi kullanılıyor.

- Reklam -

Gürültüden nefret ettiği düşünülen Osiris için eski Mısır’daki cenaze törenleri sırasında sessizliğin zorunlu kılındığı düşünülüyor. Ayrıca, öte tarafa hazırlanan bir mumyanın ağzı açıldığında bir müzik çalınır ya da ses çıkartılırdı.

Altın Dilli Mumyalar

Altın dilli mumya uygulamasının da, Osiris ile hiç ses çıkarmadan iletişim kurmanın bir yolu olabileceği tahmin ediliyor. Ancak elbette, eski Mısır’da altın dillere sahip olmayan pek çok mumya da bulunuyor.

Altın Dilli Mumyalar, Mısırlıların Cenaze Geleneklerine Dair Yeni Sözler Söylüyor

1989 yılında keşfedilen keşfedilen Quweisna nekropolünün, Milattan Önce 300 yılından Milattan Sonra 640’a kadar uzanan Ptolemaios ve Roma dönemlerinde iskan edildiği düşünülüyor.

Arkeologlar, altın dilli mumyaların yanı sıra kilden çömlekler, bok böcekleri ve çiçek şeklinde altın eserlerle beraber, bir dizi taş muska ve kap da gün yüzüne çıkarttı.

Mısır Altın Dilli Mumyalar

Mısır’ın Antik Eserler Sektörü Başkanı Ayman Ashmawi, keşfe dair şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“Nekropolün yeni ortaya çıkartılan kısmı farklı bir mimari üsluba sahip. Gömüler, mumyalar ve cenaze koleksiyonlarına dair yapılan araştırmalar, bu nekropolün Geç Antik Mısır, Ptolemaios ve Roma döneminin bir kısmında kullanıldığını gösteriyor.”

Altın Dilin Anlamı Henüz Çözülemedi

Altının Antik Mısır’daki cenaze törenlerinde kullanılan süs eşyaların yapımında yer alan popüler bir malzeme olduğu biliniyor. Parıldayan bir element, sonsuzluk kavramıyla ilişkilendirilirdi.

Mısır mitolojisinde Ra, günün güneşli bölümünü, Osiris ise karanlık saatleri temsil ediyor. Altın bir dil, cehennemin soğuk karanlığında bile ışığa giden bir çizgiyi temsil ediyor olabilir.

Mumya Mısır

Mısır bakanlığından yetkililer, Quweisna’da bulunan mumyaların kötü durumda olduğunu ve sırlarını kendileriyle birlikte götürdüklerini söylüyor.

Siz altın dilli mumyalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Science Alert, Miami Herald

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Umarım yakın bir zamanda, bu altın dil ritüeline ait yazılı bir papirüs vb. bir şey bulunur da uygulamanın hangi amaçla yapılmış olduğunu daha fazla merak etmek zorunda kalmamış oluruz :sweat_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1923 Fragmanı Harrison Ford

“Yellowstone” Evreninde Geçen Harrison Ford’lu “1923” Dizisinden İlk Fragman

Antonio Banderas Yeni Zorro Filmi Tom Holland

Antonio Banderas, Olası Bir Yeni Zorro Filminde Başrolü Devretmek İsteyeceği Aktörü Açıkladı