in ,

Stonehenge Gizemi Aralandı: Taşların Kökeni Ortaya Çıktı

Stonehenge anıtındaki gizem perdesi her geçen gün biraz daha aralanıyor. Bilim insanları, taşların kökenine dair yeni bilgiler elde etti.

Stonehenge megalitleri
- Reklam -
- Reklam -

İngiltere’deki Stonehenge anıtının kökeni artık biraz daha aydınlık. UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ndeki megalitlerin geçmişine dair yeni detaylar ortaya çıktı.

62 yıl önce bir restorasyon sırasında Stonehenge megalitlerinde çalışan bir görevli, devasa taşlardan silindir şeklinde bir parçayı söküp anı olarak saklamış. 90 yaşına yaklaşan işçi geçen sene taşı iade etti. Yeni taş parçasına yapılan bir analiz ile anıt taşlarının nerede işlendiği anlaşıldı.

Kimyasal analizler sökülen taş parçasının, Stonehenge’in devasa taşlarının diğer parçaları gibi Wiltshire yakınlarındaki West Woods bölgesinden geldiğini gösterdi. West Woods, Stonehenge’in 25 kilometre uzağında bir bölge. Böylece Stonehenge’teki taşların geldiği yer öğrenilmiş oldu.

- Reklam -

Brighton Üniversitesi’nden çalışmayı yürüten isim David Nash esas anıtları çevreleyen küçük taşların (bluestones) Galler’in batısındaki Preseli Tepeleri’nden geldiğini, bu bölgenin anıta 230 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtiyor. Neolitik çağdan kalma Stonehenge’in merkezinde duran büyük taşların nereden geldiği konusundaysa şimdiye kadar çok bilgimiz yoktu.

Stonehenge megalitleri

Stonehenge’i oluşturan ana taş takımı “sarsens” olarak adlandırılıyor. İsim Saracen’in bir kısaltması. Saracen de Orta Çağ’daki Arap Müslümanlara verilen bir isim. İlerleyen dönemlerde Saracen adı Hristiyan olmayan her kesim için kullanılır olmuş.

Stonehenge sarsenlerinden kimileri 10 metre boyunda ve 23 ton ağırlığında. Bu en büyük taşların ilk dikilen parçalar olduğu ve 4.500 yıl önce yerleştirildikleri düşünülüyor.

Stonehenge Hakkında Yeni Keşifler Yolda

Geçen sene, yıkılmış bir trilitonun (iki dik taşın üzerinde duran yan taştan oluşan yapı) 1958 yılında yapılan restorasyonlarda tekrar dikildiği ortaya çıkmıştı. Restorasyon sırasında dik duran taşlardan birisinin çatladığı fark edilince içi delinip demir parçaları yerleştirilerek güçlendirilmiş.

- Reklam -

Çalışmalarda görev alan Robert Philips deldikleri parçalardan birisini saklamış. Sakladığı parça 2.5 cm eninde ve 108 cm uzunluğunda. Philips 90. yaş gününden bir önceki gün İngiliz Mirası Vakfı’na taşı iade etmişti. Vakıf, İngiliz hükûmeti adına Stonehenge megalitlerini işletiyor.

Stonehenge Anıtı Taşları

“Philips taşı” gündem olduktan sonra restorasyon sırasında kaybolan 18 cm uzunluğunda bir başka taş parçası da yakınlarda bir müzede olduğu ortaya çıktı. Restorasyon sırasında çıkartılan diğer parçaların kaybolduğu düşünülüyor.

Davi Nash sıradaki hedeflerinin LIDAR teknolojisi kullanarak geçmişi belirsiz taşların nereden geldiğini ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.

Sizce bir gün Stonehenge hakkındaki sırların tamamına vakıf olabilecek miyiz? Kayıp Rıhtım Forum’da düşüncelerinizi bekliyoruz.


Olmekler: Antik Zamanın Sırlarla Dolu Uygarlığı Hakkında 10 Gerçek

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Alan Parker - Geceyarısı Ekspresi Yönetmeni

Geceyarısı Ekspresi Yönetmeni Alan Parker Aramızdan Ayrıldı

splinter cell anime netflix

Splinter Cell: John Wick Yazarından Yeni Netflix Animesi