in

Binlerce Araştırmacı Küresel Isınma İçin Toplandı

11 bin araştırmacı, küresel ısınma ve iklim krizine karşı ortak bir bildiriye imza attı. Bilim insanlarının çağrısı büyük yankı uyandırdı.

Küresel Isınma
- Reklam -
- Reklam -

İklim krizi ve küresel ısınma dünya gündemindeki yerini koruyor. Konuya dair her gün çeşitli araştırmalar yayınlanıyor, sürecin kontrol altına alınması için pek çok çalışma yapılıyor. Şimdi de küresel bir ittifak, büyük bir mesaj için bir araya geldi.

On bir bin bilim insanı, tek bir mesajı göndermek için toplandı. Avustralya’nın Sidney şehrinde yer alan The University of Sydney’den Thomas Newsome; konu hakkında harekete geçen isimlerden birisi.

Newsome, bilime hayatlarını adamış insanların, bu korkunç tehdit karşısında insanlığı uyarmasının ahlaki bir zorunluluk olduğunu ifade ediyor. Elindeki verileri işaret eden Newsome, ortada son derece acil bir durum olduğunun da altını çiziyor.

- Reklam -

Küresel Isınmaya Karşı Kurulan Bilim İnsanları İttifakı 11 Binden Fazla İmza Taşıyor

11 binden fazla imzanın bulunduğu yeni bir bildiri de Newsome’ın çağrısına kulak veriyor. Bildiri, özetinde insanların hayatlarında hızlı, büyük ve kalıcı değişikliklere gidilmezse her şey için çok geç olabileceğini ifade ediyor.

Kırk yılı aşkın süredir bilim insanları iklim krizine dair açıklamalar yapmayı sürdürüyor. Ancak şimdi, deyim yerindeyse, bu çığlık çok daha yüksek sesle atılıyor.

- Reklam -

Yayımlanan bildiride, iklim krizinin beklenenden çok daha hızlı geliştiği ve giderek hızlandığı vurgulandı. Ayrıca küresel ısınma konusunun yaklaşık kırk yıldır tespit edilmiş halde olduğu ancak hâlâ güçlü şekilde ele alınamadığı da açıklığa kavuşturuldu.

Newsome, tüm bunları oldukça kötü olarak tanımlasa da umudun henüz tükenmediğini ve iklim konusunun acil durum olarak ele alınması gerektiğini dile getiriyor.

Araştırmacılar ayrıca, büyük ülkelerin fosil yakıt kullanımını azaltmaya çalıştığını; yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini belirtiyor. Ancak orta ve ufak çaptaki ülkelerin de sıfır karbonlu gelecek için ekonomik olarak desteklenmesinin gerekliliği de vurgulanıyor.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Montana Montana dedi ki:

    Yalan efenim küresel ısınma falan yok. Eğer küresel ısınma olsa neden havalar soğudu?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Alastair Reynolds

Bilimkurgu Ustası Alastair Reynolds İlk Defa Türkçede!

Emin Alper

Emin Alper’den Polisiye Dizisi Alef Geliyor