in

Bir Bitki İlk Defa Özçekim Yaptı

Dünyada ilk defa bir bitki, fotosentez sonucu ürettiği enerjiyle kendi fotoğrafını çekmeyi başardı. Bu sayede vahşi doğa, artık daha kolay gözlemlenebilecek.

Bitki
- Reklam -
- Reklam -

Bitkilerin ve vahşi doğanın ulaşılamayan yerlerini gözlemlemek artık daha kolay olacak. Pete adı verilen bir baldırıkara otu, İngiltere Zooloji Derneği’ne göre dünyanın ilk bitki özçekimini gerçekleştirdi.

Kurumdaki deney düzeneği, tesis tarafından üretilen enerjiyi kullanarak çalışmak üzere tasarlanan bir kamerayı tetikledi.

Baldırıkara otu mikrobiyal yakıt hücrelerini sürekli olarak düşük miktarlarda enerji yayarak 20 saniyede bir kameranın çalışmasını sağladı.

- Reklam -

Bilim insanları, gölgelerde yaşayabilen bitkiler tarafından üretilen düşük enerjilerin, kameraları çalıştırabileceğini kanıtladı. Bu teknoloji geliştirilerek yağmur ormanlarındaki ormanların sağlığı daha iyi gözlemlenebilecek. Ayrıca bu kameraların dünyayı, özellikle uzak yerlerde, vahşi yaşamı ve bitki örtüsünü anlamak için kullanılabileceğini umuyorlar.

Vahşi Yaşamı İzlemek Daha Kolay Olacak

Bitkiler, glikoz ve oksijen ürettikleri fotosentezi kullanarak güneş ışığını enerjiye dönüştürürler. Dönüşüm sırasında atmosfere oksijen salınırken glikoz bitki etrafında dolaşır ve kalan atık kısmı toprağa bırakılır. Topraktaki mikroorganizma ve bakteriler, proton ve elektron formlarında daha fazla enerji salgılayarak bu glikozu parçalarlar.

- Reklam -

İşte bahsi geçen bu enerji, standart bir eksi uç kurulumu, bir anot ve bir kapasitör kullanılarak mikrobiyal yakıt hücreleri tarafından kullanıldı. Kapasitörün gücü tamamen dolunca boşaltım yaparak kameranın çalışması sağlandı.

Tek bir yakıt hücresi 0.1 miliwatt güç üretebilir. Deneyde tüm yakıt hücreleri beraber kullanılarak her yirmi saniyede bir fotoğraf çekilmesi sağlandı.

Bulgular doğal kaynakların korunması dışındaki nedenlerden dolayı da heyecan verici olarak nitelendiriliyor. Vahşi yaşamı izlemek için kullanılan kameralar hâlâ güneş enerjisine ihtiyaç duyuyor. Bu mikrobiyal yakıt hücreleri, gölgede de çalışabiliyor ve pahalı pillere ihtiyaç duymuyorlar.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Edward Norton

Edward Norton, Sinema Zincirlerini Eleştirdi

Brendan Duffy

Brendan Duffy’nin Fırtınalar Kralı Kitabı Çıktı