in

Dünya’nın Sonu “Beklenenden” Erken Gelebilir: Oksijenin 1 Milyar Yıllık Ömrü Kaldı

Dünya atmosferindeki oksijenin ömrü belli oldu. Güneş’in yaşlanmasıyla gezegenimizdeki oksijen 1 milyar yıl içinde tamamen yok olacak.

Dünya'da Oksijen
- Reklam -
- Reklam -

Dünyamız gelecekte üzerindeki yaşamı destekleyen oksijeni kaybedecek. Yeni bir çalışma, Güneş’in gelecekte ne kadar ölümcül olabileceğini ortaya koyuyor. Dünya’da oksijen için 1 milyar yıllık bir ömür hesaplandı.

Güneşimiz yaşlandıkça, ışıması artıyor. Yani gelecekte çok daha fazla güneş enerjisine maruz kalacağız. Bu da bazalt ve granit gibi silikattan oluşan kayaların ayrışmasını hızlandıracak. Ayrışan kayaların atmosfere saldığı gazlar sera etkisi yapan karbon dioksitle etkileşime girdiğinde de ikisi birlikte atmosferden ayrılacak. Karbondioksit seviyesinin düşmesi, teknik olarak Dünya’nın soğuması anlamına gelse de; Güneşin sürekli ısınan ışınları bu soğumayı tersine çevirecek.

Karbondioksit ve su fotosentez için gerekli olan ana maddeler. Atmosferdeki karbon dioksit seviyesi düştükçe; gezegende gerçekleşen fotosentez oranı da düşecek. Hatta bazı bitki türlerinin soyu tükenecek. Nihayetinde, atmosferdeki oksijen oranı azalacak ve bu da Dünyamızın geleceğindeki yaşam türlerini tehlikeye atacak.

- Reklam -

Gelecekte Dünya’da Oksijen Yok Olacak: Simülasyon ile Tahminde Bulunuldu

Peki, bütün bunlar tam olarak ne zaman gerçekleşecek? Bilim insanları atmosferimizdeki karbon, oksijen, fosfor ve sülfür döngülerinin geleceğini simüle etti. İklim değişikliği ve gezegenin yüzeyiyle iç katmanlarının arasındaki etkileşimler de denkleme eklendi.

Simülasyonda aktif yaşamın olduğu ve olmadığı iki ayrı gezegen incelendi. Sonuçlar ise şaşırtıcı: İki gezegenin atmosfer değişimi neredeyse aynıydı. Fotosentez, gezegenlerdeki oksijen seviyesini etkilese de; yaşamın sürmesine izin vermeyecek kadar düşük seviyeler ancak Güneş’ten gelen ışınlarla ulaşıldı.

Dünya’da Oksijen

- Reklam -

Çalışmanın yazarlarına göre oksijen zengini atmosferimizin kalan ömrü sadece 1.08 milyar yıl. Oksijenin gezegenimizde dönüşüme girmesiyse, 2.5 milyar yıl önce, Büyük Oksidasyon Olayı sonrasında başlamıştı. Okyanusta üretilen oksijen; gezegen yüzeyinde biriktikçe Dünya bugün tanıdığımız hâline dönüşmüştü. Şu an yaşadığımız atmosfer ise çok daha genç. 400 milyon yıl önce; modern kara bitkilerinin evrimleşmesiyle fotosentez gezegen çapında ve atmosfer etkileyici bir seviyeye çıkmıştı.

Evrendeki her şey gibi; bir doğumu ve ölümü olan atmosferimizin hikâyesi de böyle. Dünya’daki yaşamın bir diğer anahtarı olan su, 7.2 milyar yıl daha gezegende varlığını sürdürecekse de; bu yılların çoğu boyunca yaşamın tıpkı geçmişteki gibi sadece okyanuslarla kısıtlı kalması muhtemel. Evrenimizin gelecekte nasıl görünebileceğini ise buradan okuyabilirsiniz.

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Space

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    O güne kadar kendi kendimizi yok etmeden ışık hızında seyahat, solucan delikleri, ışınlanma, yaşanabilir gezegenler, nesil gemileri vb. gibi şeylere kavuşabilirsek bir şansımız olabilir. :slight_smile:

  2. Avatar for NamelessOne NamelessOne dedi ki:

    Bence çok kısa bir sürede insanlar yok edecek dünyayı. Saçma zevkler için dünyayı yok ediyoruz. Herkes eşit kaynağa sahip değil. Tüketimi bırakıp daha iyi, eşit ve sürdürebilir bir sisteme geçmez isek dünya yok olacak. Thanos bile bu kadar hızlı nasıl yok ettiniz diye kıskanacak bizi.

    Kurtuluş başka bir şekilde de olabilir.

    Ama eğer hepimiz bilinçlenmez isek, dünya yok olacak. Hepimiz el ele verip, iyi bir dünya kurmazsak olacakları hayal edemiyorum.

    @Pardus Bu da mümkün.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Rasim Öztekin ölüm

Tiyatro ve Sinemanın Usta Oyuncularından Rasim Öztekin Yaşamını Yitirdi

21. Yüzyılın En İyi Oyuncu Performansı Leonardo dicaprio

The New Yorker Açıkladı: 21. Yüzyılın En İyi 30 Oyuncu Performansı