in

Güneş’in En Yakın Fotoğrafları Paylaşıldı

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı, Güneş’in bugüne dek çekilmiş en yakın fotoğraflarını paylaştı. Yetkililer, Solar Orbiter aracının daha fazlası için yolda olduğunu söylüyor.

solar orbiter güneş nasa esa
- Reklam -
- Reklam -

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Güneş’in bugüne dek çekilmiş en yakın fotoğraflarını paylaştı. İki ajansın ortak projesi olan Solar Orbiter uzay aracı, Güneş yüzeyinin daha önce hiç görülmemiş görüntülerini gönderdi.

Bu yılın şubat ayında fırlatılan ve şu an için gezegenimize göre Güneş’e iki kat daha yakın olan Solar Orbiter, elde ettiği ilk görüntüleri paylaşmaya başladı. Uydu, yıldızın yüzeyine yakın “kamp ateşleri” adı verilen küçük güneş patlamaları fotoğraflarını çekti.

Şu an için ısı kaynağımızdan 77 milyon km uzakta olan araç, bu görüntüleri Dünya ve Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık yarısı kadar olduğu sürede çekti.

- Reklam -

Belçika Kraliyet Gözlemevi’nden David Berghmans, çekilen görüntülerle ilgili şu cümleyi kurdu:
“Kamp ateşleri Dünya’dan gözlemleyebileceğimiz güneş patlamalarının milyonlarca veya milyarlarca kez küçük olan akrabaları.”

Solar Orbiter “Güneş”e Merkür’den Daha Yakın Olacak

solar orbiter güneş

Bununla birlikte, bilim insanları kamp ateşi olarak adlandırdıkları “nanofların”, daha büyük patlamaların küçük versiyonları olup olmadığını veya Güneş’te meydana gelen nükleer füzyon reaksiyonlarının başka bir mekanizmasının olup olmadığını henüz bilmiyorlar. “Nanoflar”, Güneş’in en dıştaki atmosferik katmanı olan güneş koronalarını ısıtan küçük kıvılcımlardır. Nanoflardaki ısı 1 milyon santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklara ulaşabilir. Bu da, 5.500 santigrat derece olan yıldızın yüzeyinden 300 kat daha büyük bir rakam.

Onlarca yıllık çalışmalara rağmen, koronaları ısıtan mekanizmalar hâlâ tam olarak anlaşılmış değil. Ancak Solar Orbiter uzay aracı gibi yeni araçlarla bu tür keşifler güneş fiziği çalışmasında hayati öneme sahip olacak.

- Reklam -

Avrupa Uzay Ajansı Solar Orbiter proje bilimcisi Daniel Muller de konu hakkında şunları söyledi:
“Hepimiz bu ilk görüntüler için gerçekten heyecanlıyız – ama bu sadece başlangıç. Solar Orbiter, iç güneş sisteminin büyük turuna başladı ve iki yıldan daha kısa bir sürede ısı kaynağımıza çok daha yakın olacak. Nihayetinde, Güneş’ten Dünya’ya olan mesafenin neredeyse dörtte biri olan 42 milyon km kadar yaklaşacak. ”

Solar Orbiter Güneş Fotoğrafları | İZLE

YouTube video

Muller’ın bahsettiği bu rakam, aracın Merkür’den de daha yakın bir mesafede olacağı anlamına geliyor.

Kısaca, önümüzdeki aylarda çok daha net ve detaylı Güneş fotoğrafları için hazır olun! Görüntülere dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı da unutmayın!


* Güneş’in En Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleri Paylaşıldı

Kaynak: Indepented

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Old Guard Yıldızı Charlize Theron

The Old Guard Yıldızı Charlize Theron’dan Baklava Açıklaması

Space Force 1. Sezon İncelemesi

Space Force 1. Sezon İncelemesi: Gerçekten Kötü mü?