in

İnsan Dokusunun Yerini Alabilecek Nanoyapılı Bir Malzeme Üretildi

Bilim insanları, insan dokusuna benzer nanoyapılı bir malzeme üretti. Her şey yolunda giderse bu malzeme birçok tıbbi işlemi kolaylaştıracak.

İnsan Dokusunun Yerini Alabilecek Nanoyapılı Bir Malzeme Üretildi
- Reklam -
- Reklam -

Tıbbi teknolojik ürünlerin geliştirilme aşamalarında yapılan en büyük çalışmalar, bu ürünlerin insan vücuduyla uyumlu olmalarını gerektirir. Çünkü insan vücudunun tamamen yabancı olduğu bir maddeyi ona tanıtmak yanında çok büyük riskler taşımaktadır. Günümüzde kullanılan Botoks gibi pek çok tıbbi işlem, enfeksiyon kapma eğilimi olan zehirli yöntemlerdir. Bu yüzden bilim insanları, bu tür tıbbi olaylarda kullanmak amacıyla yeni ve uyumlu bir materyal bulma arayışına girdiler.

Chalmers Teknik Üniversitesi‘nin başlattığı çalışmanın asıl amacı, tıp dünyasında çoktan insan vücuduyla uyumlu olduğu kanıtlanmış maddeleri birleştirerek kemiğe benzer bir yapı oluşturabilmekti.  Yeni bulunan bu malzemenin mantığı tıpta zaten kullanılmakta olan plexiglass isimli bir maddede bazı değişiklikler yaparak onu başka bir yapıya büründürmekti. Nano-yapılandırma isimli bir yöntemle madde yeniden işlenmeye başladı ancak sonuç ne yazık ki beklenen gibi kemiğimsi bir yapı vermedi.

Keşfedilen Yeni Madde 3D Yazıcılar ile Basılabiliyor

İnsan Dokusunun Yerini Alabilecek Nanoyapılı Bir Malzeme Üretildi

- Reklam -

Maddenin üzerinde çalışan bilim insanları bu olayı şöyle açıklıyorlar:
“Ortaya çıkan yeni materyalin yumuşak, esnek ve son derece elastik bir şey olduğunu gördüğümüzde çok şaşırdık. Bir kemik maddesi olarak kullanılamayacağı sonucunda karar kıldık. Ancak yeni ve beklenmeyen bu madde işleri bizim için daha ilginç bir hale getirdi.”
Ortaya çıkan bu yeni madde bir çeşit kauçuk. Ancak bu kauçuk insan vücuduyla uyumlu olduğundan dolayı, insanın vücudundaki dokuların gördüğü işlevi görebilmekte. Daha doğrusu yeterli elastikliğe ve esnekliğe sahip olduğundan dolayı ihtiyaç duyulan her türlü tıbbi alanda yardımcı olabilir (İnsan derisinin yerini dahi tutabilir). Aynı zamanda madde yapısından dolayı keyhole (anahtar deliği) tedavisi ile birlikte vücudun iç kısımlarına enjekte edilebilmekte. Bu da dokunun şiddetli bir ameliyata gerek kalmadan enjekte edildiği yeri tedavi edebildiği anlamına geliyor. İşin en güzel tarafı ise bu madde 3D yazıcılarda istenilen şekil verilerek basılabilmekte.

Maddenin zehirleme olasılığı olmadığından dolayı plastik cerrahi işlemlerinde de kullanılması bekleniyor. Üç boyutlu bir şekil verildikten sonra maddenin içi çeşitli ilaçlarla doldurulabiliyor ve bu şekilde maddenin enjekte edildiği hastanın herhangi bir hastalık karşısında iyileşme süreci de hızlandırılabiliyor.

Yeni keşfedilen elastik maddenin ne zaman kullanılmaya başlanacağı ise henüz belli değil.

- Reklam -

Tıbbi alanda ortaya çıkan bu yeni gelişme hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.


* Veba Dönemindeki Garip Maskelerin Sebebi Neydi?

Kaynak: sciencedaily

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Bilim dünyasındaki yanlış hesapların, raslantıların ve kazaların tatlı sonuçlarından biri.

    Bu malzeme protezler için de kullanılabilir belki. Dokunma ve hissetme özelliği kazanmış protezler üretilebilir.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Bunu püskürtücü haline getirip yaralanan veya kopan derinin vb. üzerine sıkıldığında hemen derileşen ürün haline getirildiğinde daha kullanışlı olacaktır. :slight_smile:

  3. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Bir tür son teknoloji yara bandı gibi. Hem pratik hem etkin hem de klasik yara bandından daha fazla avantaja sahip. Harika olur.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

George R.R. Martin Koronavirüs

George R.R. Martin, Koronavirüs Sebebiyle Evden Çıkmadan Kış Rüzgârları’nı Yazıyor

Netflix Party Corona Virüsü

Netflix Party: Karantina Günlerinde “Sanal Sinema” Deneyimi