in

Kitap Okuma Oranlarında Güncel Durum Ne?

Emek Kitap’ın Genel Müdürü Murat Bahadır, Türkiye’deki kitap satışı ve kitap okuma oranları üzerine konuştu. Okuma oranında artış var.

Kitap Okuma Oranları
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’de kitap okuma oranları hakkında her geçen gün farklı veriler yayınlanıyor. Ekonomik kriz, kâğıt sıkıntısı, Türk lirasının değer kaybı derken kitap satın almak eskiye nazaran zor bir konuma doğru sürükleniyor. Ancak Emek Kitap’ın Genel Müdürü Murat Bahadır’ın açıkladığı veriler, işin satış boyutunda hâlâ yükselişte olduğumuzu gösteriyor.

Babil, Eganba ve OdaKitap gibi dijital kitap satış sitelerinin, Kırmızı Kedi Kitabevlerinin ve Emek Kitap’ın Genel Müdür koltuğunda oturan Murat Bahadır, Türkiye’deki kitap satış ve okuma oranlarına dair ellerindeki verileri açıkladı.

Bahadır’a göre, ülkemizde kitap okuma oranı son 10 yılda yüzde 30’dan yüzde 40’a kadar çıkmayı başarıyor.

- Reklam -

Türkiye’de yılda toplam 400 milyon civarında “kitap üretiminin” yapıldığını belirten Bahadır şöyle konuşuyor:

“400 milyonun yaklaşık yüzde 10’u Emek Kitap deposundan gidiyor. Avrupa ülkelerinden çok daha gerideyiz ama rakamlar her yıl artıyor. Devletin de okuma alışkanlığına katkısı olması gerekiyor.”

Türkiye’de kitap sektörünün büyüklüğünün 1.4 milyar dolar olduğunu söyleyen Bahadır, bu sayının yüzde 46’sını sınava hazırlık, diğer yüzde 46’sını edebiyat, araştırma, politika, yüzde 8’ini ise ithal kitapların oluşturduğunu ifade ediyor.

Çocukların okuma alışkanlıklarının sınav döneminde azaldığını da vurgulayan Murat Bahadır, sınav dönemleri sonrası okuma oranlarında tekrar bir artış gözlemlediklerini de sözlerine ekliyor.

Okuma Oranlarında Yüzde 10’luk Artış

Yapılan araştırmalara dikkat çeken Murat Bahadır şu değerlendirmeleri yapıyor:

“Okuma oranı yüzde 30’dan 40’lara kadar çıkmış durumda. Bunun birçok etkeni var. Birinci sebep, yapılan yayın sayısındaki artış. 2008’lerde yılda 30 ila 35 bin başlık yayınlanırken son yıllarda bu rakam yıllık 65-70 bin başlık kitaba çıktı. Aynı zamanda dijital platformlar da (blog, wattpad gibi) yeni nesil insanların okuma oranına katkı sağladı. Bunun yanı sıra ebeveynler artık daha bilinçli. Ebeveynler kendilerinde kitap okuma alışkanlığı olmasa bile çocuklarına bu alışkanlığı aşılamaya çalışıyorlar.”

- Reklam -

Kişisel Gelişim Kitapları Hâlâ Ön Planda

Her yaştan kitap okurunun olduğunun altını çizen Murat Bahadır, okurların ilgi alanında yaşa göre farklılıklar olduğunu ifade ediyor:

“13-20 yaş arasındaki gençler daha çok bestseller (çok satan kitaplar) ve popüler kültür kitaplarını tercih ediyorken, 25-30 yaş arası ise kişisel gelişime yöneliyor. 30 yaş ve üstünün tercihi ise araştırma-inceleme ve politika kitapları oluyor. Siyasi kitaplar 30 yaştan sonra daha çok tercih ediliyor. Okuma oranı her yaş profilinde yükseliyor. Artışı görüyoruz, sadece insanların alışveriş yaptıkları noktalar değişiyor. Genç yaş grubu kitap alışverişinde daha çok interneti tercih ederken ileri yaş okur kitlesi daha çok kitabevlerinden kitap alıyor.”

Okurların Yüzde 80’i Kitabevleri Tercih Ediliyor

Pek çok dijital kitap mağazasının yanı sıra Kırmızı Kedi Kitabevleri’ni de bünyesine bulunduran Emek Kitap adına konuşan Bahadır, internet kitapçılığının sektördeki payından da bahsediyor:

İnternet kitapçılığının sektördeki payı yüzde 18 ila 20 aralığında. Yüzde 80’lik kesim hala kitabevlerini tercih ediyor. İnterneti tercih eden yaş grubu 25-30 yaş arası. İleriki yaşlar kitabı gidip kitabevlerinden almayı tercih ediyor. Kitabevlerinin büyüklüklerin belli bir ölçüde olduğundan okuyucu buralarda istediği her kitabı bulamayabilir.

İnternet alışverişinin en büyük avantajı ise kişinin kitabevinde bulamadığı kitaplara kolaylıkla ulaşması oluyor. 200 bin çeşit kitap merkezimizde bulunurken bir kitabevinde en fazla 60 bin çeşit kitaba ulaşıyorsunuz. Geri kalan 140 bin çeşit kitaba internet üzerinden ulaşılabiliyor. Bu da sektörün yüzde 35-40’ına denk geliyor. İnternet alışverişi daha pratik olabiliyor. İnsanlar yoğun çalıştıklarından zaman ayıramayabiliyorlar.”

Sizin bu oranlara ve açıklamalara yaklaşımınız nasıl? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Vatikan Kütüphanesi, Nadir El Yazmalarını Dijitale Aktarıyor

Kaynak: OdaTv

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for suburbia suburbia dedi ki:

    Hiç şaşırmadım nedense.

  2. Avatar for Vector Vector dedi ki:

    Demek ki kitap fiyatları okuma oranlarını düşürmüyormuş, ilginç. Sadece alışkanlığımız yok, o halde.

    Binde bir okumuyormuşuz, onu da görmüş oldum. Yüzde 40 diyoruz ama bunlar bir sene içinde en az bir kitap alanların sayısı mı oluyor, bilmiyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yedi Büyücü Divanı

Yedi Büyücü Divanı: Yerli Fantastik Edebiyatın Yeni Üyesi

The Witcher

The Witcher 2. Sezon Çekimleri Başladı