in

Karanlık Maddenin Sarmal Galaksileri Hızlandırdığı Keşfedildi

NASA’nın açıklamasına göre karanlık madde, sarmal (spiral) galaksilerin çok daha hızlı bir şekilde dönmesine sebep oluyor.

Karanlık Madde Sarmal Galaksi
- Reklam -
- Reklam -

NASA’nın açıklamasına göre karanlık madde, sarmal (spiral) galaksilerin çok daha hızlı bir şekilde dönmesine sebep oluyor.

Karanlık madde, evrendeki tüm maddelerin yaklaşık olarak %23’ünü oluşturur ve anlaşılması güçtür. Bilim insanlarının bu maddeyi direkt olarak saptaması da zordur. NASA’nın edindiği yeni bilgilere göre ise en büyük sarmal galaksiler düşünülenden çok daha hızlı dönüyor ve bunun sebebi ise karanlık maddenin ta kendisi.

Samanyolu gibi ortalama sarmal bir galaksi saatte 753 bin 172 km hızda dönmektedir. Samanyolu’ndan 20 kata kadar daha ağır olan süper sarmal galaksiler ise karanlık madde nedeniyle üç kata kadar daha hızlı dönüyor. Ayrıca Samanyolu’ndan çok daha büyük olan bu galaksiler hem daha parlak hem de daha geniş.

- Reklam -

Galaksilerin Dönüş Hızı Karanlık Maddenin Halesine Göre Değişiyor

Teori, bu süper galaksilerin, karanlık maddenin muazzam boyutlardaki bulut veya halelerinde yer aldığını ve bu yüzden hızlı bir şekilde döndüğünü öne sürüyor. NASA’nın Uzay Teleskop Bilim Enstitüsü’nde çalışan bilim adamı Dr. Patrick Ogle, süper sarmalların pek çok açıdan çok büyük ve ekstrem  olduğunu ve dönüş hızı rekorunu kırdığını belirtiyor. Ayrıca bir galaksinin dönüşünün, içinde bulunduğu karanlık madde halesinin kitlesine göre belirlendiğini de söylüyor. Bu yüzden bu devasa sarmal galaksiler çok daha büyük karanlık madde halesinde bulunuyor diyebiliriz.

- Reklam -

Daha önce Gökbilimci Dr. Vera Rubi de galaksi dönüş hızları ile ilgili çalışma yapmıştı. Çalışmada, bileşenleri sadece yıldız ve gaz olan galaksilerin yer çekimleri bunlara dayalı olduğu takdirde daha hızlı döndüğü ortaya çıkmış, görünmeyen bu karanlık maddenin galaksi dönüşünü etkilediğini  bize yine göstermişti.

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Stranger Things

Stranger Things, Netflix’in En Başarılısı Oldu

Stephen ve Tabitha King

Stephen King’in Maine’deki Evi Arşiv Oluyor