in ,

Kanseri Yendi: Protez Uzuvla Uzaya Giden İlk İnsan Olacak

Kanseri yenen Amerikalı genç, protez uzuvla uzaya giden ilk insan olmaya hazırlanıyor. SpaceX’in ticari uçuş görevi Inspiration4’da kadro netleşiyor.

Uzaya Giden İlk İnsan Protez Uzuv Hayley Arceneaux
- Reklam -
- Reklam -

SpaceX Falcon 9 uzaya yapılacak ilk ticari uçuşa hazırlanıyor. Yeni haberlerle, kadrosu sivillerden oluşan uçuşa katılacak kişiler de belli oluyor. 29 yaşındaki Hayley Arceneaux, fiziki engellerle uzaya çıkan ilk insan olacak. Üstelik bu ziyaret ona uzaya giden en genç Amerikan sıfatını da kazandıracak.

Amerikan milyarder Jared Isaacman’ın SpaceX Falcon 9’ın ilk turistik uçuşu için bütün ödemeleri yapmasının ardından beraberinde üç kişi götüreceği biliniyordu. Inspiration4 ya da, “İlham Dörtlüsü” olarak adlandırılan ekibin ilk üyesini Isaacman, Twitter hesabından duyurdu.

“Sivil astronot Hayley Arceneaux ile tanışın. Harika bir insan ve dünyanın dört bir yanındakilere umut verecek. Sadece uzaya gitme hayalleri kuranlara değil; hayatın önüne çıkardığı engellerle boğuşanlara da. Hayley, Inspiration4’a hoş geldin.”

- Reklam -

Arceneaux çocukken geçirdiği kemik kanseri sırasında St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi’nde tedavi görmüş. Ayrıca, şimdi aynı hastanede hemşirelik yapıyor. Tedavisi sonrasında sol bacağına yerleştirilen metal protez, Arceneaux’un astronotluk hayallerini yerle bir etmiş.

Uzaya Gidecek Astronotlarda Artık Fiziki Mükemmellik Aranmıyor

Isaacman, ilk ticari uzay uçuşunun kazandıracağı 200 milyon dolara yakın meblağı St. Jude’a bağışlayacak ve Arceneaux’a da oradan ulaşılmış. Genç kadın tecrübesini şöyle anlatıyor:

“Ocak başında durduk yere St. Jude’dan bir telefon geldi ve, ‘Uzaya gitmek ister misin?’ dediler. Hemen, ‘Evet, evet kesinlikle!’ diye cevap verdim. Çocukken Houston’daki NASA merkezini ziyaret etmiştim ve o zamandan beri astronot olmak istiyordum. Ziyaretten birkaç ay sonra da kanser tanısı konuldu ve bütün dünyam değişti.

“Şimdiye kadar astronotların fiziki mükemmelliğe sahip olmaları şarttı. Ameliyatlar ve bacağım yüzünden bu kategoriye dâhil değilim. Görevimizle ilgili heyecanlandıran bir başka konu da bu, uzay yolculukları herkese açılacak.”

Uzaya Giden İlk İnsan Protez Uzuv Hayley Arceneaux

- Reklam -

Inspiration4’un diğer iki üyesi St. Jude’ya bağış yapanlar arasından kurayla çekilecek. Ekip Nisan ayında tamamlanacak ve eğitimlerine başlanacak.

“İlk olarak santrifüj eğitimimiz yapılacak. Sonra da vücudumuzu sıra dışı G kuvvetine hazır hâle getireceğiz.

“Uzaya çıkabilecek duruma gelene kadar öğrenecek çok şeyim var. Uzayda ne giyeceğim? Ne yiyeceğim? Makyaj yapabilir miyim? Saçma sorular olsa da bütün sistemi merak ediyorum. Bu roket nasıl havalanıyor? Dünya’nın yörüngesine nasıl gireceğiz?”

Inspiration4, geçen sene iki astronotu Uluslarası Uzay İstasyonu’na götüren Dragon kapsülüyle gezegenimizin yörüngesine çıkacak ve 90 dakikalık turlar atacak. Görevin birkaç gün sürmesi planlanıyor.

Konu hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Science Alert

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

George R.R. Martin Sandkings

George R.R. Martin’in Sandkings Eseri Filme Uyarlanıyor

Netflix Abonelik Ücreti 2021

Netflix Abonelik Ücretlerine Yüzde 50’ye Varan Zamlar