in ,

İmparator Kralın ‘Gizli’ Suikast Mektubunun Şifresi 500 Yıl Sonra Çözüldü

Araştırmacılar, eski Kutsal Roma İmparatoru ve İspanya Kralı V. Karl tarafından yazılan gizemli sembollerden oluşan mektuptaki şifreyi çözmeyi başardılar.

Şifreli Suikast Mektubu 500 Yıl Sonra Çözüldü
- Reklam -
- Reklam -

Araştırmacılar sonunda Kutsal Roma İmparatoru ve İspanya Kralı V. Karl’ın hayatından endişe ederken yazdığı 1547 tarihli çok gizli bir mektupta kullanılan karmaşık şifreyi kırmayı başardılar. Şarlken adıyla da bilinen V. Karl, Fransa’daki büyükelçilerinden birine gönderilen şifreli mektupta, kendisine suikast planladığını düşündüğü ve Fransız kralı I. François ile yaşanan gerilimi anlatıyor.

V. Karl, 1547 yılında Fransa elçisi Jean de Saint-Mauris’e bir mektup yazdı. Mektup, gizli bilgileri saklamak amacıyla anlaşılmayan semboller kullanılarak kaleme alındı. Söz konusu mektup Stanislas Kütüphanesi’nde yüzyıllar boyunca saklanmış ve 2019 yılında ortaya çıkarıldı.

Şifreli Suikast Mektubu 500 Yıl Sonra Çözüldü

- Reklam -

Bulunduğu andan itibaren incelemeye alınan mektubun şifresi sonunda çözüldü. Şarlken’in mektubundaki her sembol basit bir harften harfe şifreleme yerine tam bir kelimeyi temsil ediyordu. Bazı semboller yerine de hiçbir anlamı olmayan decoy (tuzak) semboller kullanılmıştı. Bu nedenlerden dolayı mektubun şifresini çözmek oldukça meşakkatli bir süreçti. Fransız araştırmacılar mektubun bir bölümünü çözdükten sonra, V. Karl’ın başka bir elçisine yazdığı bir mektupta bir şifreleme kodu buldular ve bu kod sayesinde mektubun tamamını çözmeyi başardılar.

Şifreli Suikast Mektubu 500 Yıl Sonra Çözüldü

Şifresi çözülen mektup, V. Karl ve Fransa arasındaki barışın ne kadar kırılgan olduğunu gösteriyor. Kutsal Roma İmparatoru, şifreli olarak kaleme aldığı mektupta Fransa kralı I. François’in kendisine karşı bir suikast planlamakta olduğundan endişe ettiğini yazıyordu.

İmparator Kralın Şifreli Suikast Mektubunda Ne Yazdığı Günümüz Teknolojisi ile Yüzyıllar Sonra Ortaya Çıktı

Şarlken, İspanya ve Kutsal Roma İmparatorluğu’nu yönetmiş ve Avrupa tarihinin en büyük imparatorluklardan biri kurmuştur. İspanya, Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda ve İtalya’nın bazı bölgelerini kapsayan imparatorluk, ayrıca Amerika’nın İspanyol kolonizasyonunu da yönetmiştir.

Şifreli Suikast Mektubu 500 Yıl Sonra Çözüldü

- Reklam -

Şarlken’in şifreli suikast mektubu, İngiltere kralı VIII. Henry’nin ölümünden kısa bir süre sonra kaleme alındı. VIII. Henry, I. François’in önemli bir müttefikiydi ve V. Karl, VIII. Henry’nin ölümünün Fransa’yı istikrarsız hale getirebileceğini ve Fransa liderlerinin düşüncesiz davranabileceklerinden endişeleniyordu. Bu nedenle Fransız büyükelçisi Jean de Saint-Mauris’i iki ülke arasındaki barışı koruma konusunda yapılması gerekenler adına teşvik etmeye çalışıyordu.

V. Karl ayrıca, Fransız siyasetinde üst düzey birinin kendisine suikast düzenlemesi için I. François’e dilekçe verdiğine dair bir söylenti duyduğunu ve bu nedenle Saint-Mauris’ten daha fazla araştırma yapmasını istedi. Araştırmacılar, bu suikast planından tarihçilerin şimdiye kadar ortaya çıkardığı ilk ve tek söz olduğunu ve V. Karl ’ın duyduğu söylentinin muhtemelen yanlış olsa da, bunun hâlâ önemli bir yeni kriptografi parçası olduğunu söylüyor.

İmparator Kralın Çok Gizli Suikast Mektubunun Şifresi 500 Yıl Sonra Çözüldü

Söz konusu şifreli suikast mektubu hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Periler: Tehlikeli Bir Tarih - Richard Sugg

Yüzlerce Yıl İnsanları Korkutmayı Başaran Peri İnanışına Dair Tarihsel Bir Anlatı: “Periler: Tehlikeli Bir Tarih” Çıktı

Henry Cavill Superman dönüşü Crisis on Infinite Earth

Henry Cavill’lı Superman’in DC Sinematik Evreni’ne Dönüşü Çok Önceden Planlanıyordu