in ,

Super Mario Oynamak Yaşlıların Bilişsel Becerilerine İyi Geliyor

Yayınlanan yeni araştırma, Super Mario 64 oynayan yaşlıların bilişsel becerilerini korumakta diğer gruplara karşı daha avantajlı olduğunu gösterdi.

Super Mario 64
- Reklam -
- Reklam -

Yapılan yeni bir araştırma ile üç boyutlu platform oyunlarının yaşlıların bilişsel becerileri üzerindeki etkisi incelendi. Super Mario 64 oyununu oynayan yaşlı kesimde, beynin yürütücü işlevlerinde gelişme takip edildi.

Çağlar ilerledikçe insanın hayatta kaldığı süre de buna bağlı olarak artıyor. Ancak daha fazla yaşamak demek, her zaman çok iyi bir alternatif olmayabiliyor. Yaşlılık çoğunlukla yanında zihinsel ve bilişsel eksiklikleri beraberinde getiriyor.

Experimental Brain Research’ün yayınladığı araştırma 3 boyutlu platform oyunlarının yaşlı bireylerde yürütme işlevini artırıp artıramayacağını inceledi.

- Reklam -

Yürütücü işlev, hedefe ulaşmak için kullanılan davranışları düzenleyen bir dizi bilişsel süreci ifade ediyor. Dikkat kontrolü, bilişin engellenmesi, çalışma belleği ve benzeri meseleler bu işlev bağlıdır. Bütün bunlar ise akıl yürütme, problem çözme gibi fonksiyonlara karşılık geliyor. Yaşlanan insan ise bu kabiliyetlerini yavaş yavaş kaybetmeye başlıyor.

Super Mario 64

Yapılan çalışmada, araştırmacılar katılımcıların bir uyaranı göz ardı etme ve ters yönde seğirme veya ani göz hareketi yapma yeteneklerini 3 boyutlu oyunlar vasıtasıyla test edildi.

Yapılan Araştırma Super Mario 64 Oynayan Yaşlıların Bilişsel Becerilerinin Önde Olduğunu Gösteriyor

Super Mario 64 gibi oyunlar, oyuncuların belirli hedeflere ulaşmak için dikkat dağıtıcı unsurları engellemelerini (düşmanlardan kurtulurken oyundaki altınları görmezden gelmek gibi) gerektiriyor.

Araştırmacılar, yaşları 55 ve 75 arasında olan 33 katılımcıyı üç gruba ayırdı. Bir grup Super Mario 64 oynadı, bir grup piyano dersleri aldı, diğeri ise herhangi bir müdahale olmadan bir süreç geçirdi. Nihayetinde yapılan testlerde oyun grubundaki denekler tahminleri doğrulayan sonuçlar gösterdi.

Super Mario 64

- Reklam -

Çalışma, ortaya çıkardığı sonuçlar ışığında üç boyutlu platform oyunlarının frontal engelleyici işlemlerde yaşlılara yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ancak gerçek hayatta bunun uygulanması biraz sınırlı olabilir. Çünkü video oyununu oynayan grubun birçok üyesi, oyuna uzun bir süre dayanamayıp ara vermek durumunda kalıyor. Araştırmacılar bunun nedenini, oyunun zorluk derecesine bağlıyor.

Nihayetinde 3D platform oyunlarının etkisini tam olarak hissetmek için yaşlı bireylere daha uygun video oyunlara ihtiyaç olabileceği vurgulanıyor.

Super Mario 64 ilk olarak 1996 yılında Nintendo’nun yayınladığı üç boyutlu bir platform oyunudur.

Peki yapılan bu araştırmaya dair sizin görüşleriniz neler? Super Mario 64 benzeri başka hangi platform oyunları işe yarayabilir dersiniz?

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın!


* Stephen King, Mahşer Romanı Üzerinden Koronavirüs Uyarısı Yaptı

Kaynak: psypost

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Samurai Jack

Samurai Jack Tüm Sezonları ile Ücretsiz Olarak Yayında

netflix türkiye studio ghibli liste

Netflix Türkiye’de Nisan Ayında Yayınlanacak Studio Ghibli Animeleri