in

Uçan Arabalar Sonunda Gerçek Oluyor: Japonya’da Hedef 2023

Uçan arabalar çağın yeni ulaşım aracı olmaya hazırlanıyor. Japon hükûmeti SkyDrive’a verdiği destekle araçları 2023’e kadar satışa çıkarmak istiyor.

skydrive uçan arabalar
- Reklam -
- Reklam -

İnsanların ulaşım şekli yüz yılda bir büyük değişimler yaşamaya alışkın. 18. yüzyılın atlı arabaları 19. yüzyılda yerini motorlu araçlara bıraktı. 20. yüzyıl gemiler, balonlar ve zeplinler ve nihayet uçaklarla yeniledi ulaşım araçlarımızı. Şimdi de, Ford’un seri üretime geçişinden neredeyse yüz yıl sonra; uçan arabalar ile en büyük değişimlerden birisi gerçekleşmeye çok yakın.

Eskiden Toyota’da mühendislik yapan, şimdi de SkyDrive isimli projesini başlatan Tomohiro Fukuzawa insanlığın ayağını yerden kesme görevini üstlenen isim. Planları yolunda giderse 2050’de herkes kendi uçan arabasıyla 10 dakikada 2000 kilometre mesafe kat edebilecek.

Uçan araba pazarının potansiyeli şimdiden çok fazla. 2019’da yapılan bir araştırmada dikey kalkış yapmaya ayrılan bütçenin önümüzdeki 20 yılda 1.5 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Çalışmayı yapan isimlerden Rajeev Lalwani’nin görüşleri şöyle:

- Reklam -

skydrive
“Bu araçların piyasası helikopter-taksi gibi başlayabilir. Sıradan müşteri biner, uçar, iner. Helikopterlerin aksine zaman geçtikçe fiyatının düşüp,  orta hatta kısa mesafeli yolculuklar için bile tercih edilecek duruma gelebilir. Normal otomobil ve uçak pazarını da tamamen yok eder.”
Şu an itibarıyla uçan araba konseptini geliştiren 100’den fazla proje var. Boeing, Airbus ve Uber gibi devlerin de yarıştığı piyasada SkyDrive’ın en önemli kozu geliştirilen en küçük araç olması. Sadece bir yolcu ve bir şoför kapasiteli araç iki normal otomobil boyutunda.

“Uçan Arabalar için bizim tasarımımız en güvenli seçenek”

Japon hükûmetinin araca yatırımı da süreci hızlandırıyor. 2023’te ticari kullanıma açılması istenen araç hazır olduğunda büyük şehirlerdeki trafik yükünü azaltmak, dağlık arazilere kolay ulaşım sağlamak ve olağanüstü durumlarda yetkililerin hızlıca olay yerine ulaşımını gerçekleştirmek için kullanılacak.

uçan araba

SkyDrive şirket olarak 2018’de kurulsa da kökleri 2014’e kadar gidiyor. Proje üzerinde gönüllü olarak çalışan uçak ve otomobil mühendisleri 6 yılın ardından çalışmalarını somut bir hale getirmiş durumdalar. CEO Tomohiro Fukuzawa’ya göre kendi aracı diğer bütün uçan araba projelerinden daha güvenli oluşuyla ön plana çıkıyor:

- Reklam -

SkyDrive tasarım olarak en güvenli araçlardan. Diğer dikey kalkışlı araçların itici pervaneleri aracın tabanında yerleştirilmiş. Bu da ufak bir sürtüşmede kolayca hasar görmelerine sebep oluyor. Bizim aracımız bu sorunları ortadan kaldırmak için vücudun üst köşelerinde iticilere sahip. Büyük bir Drone’a benziyor.”

YouTube video

3 yıl gibi kısa bir süreçte uçan taksiler olasılığı sizi heyecanlandırıyor mu? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bekliyoruz.


* Alman Hava Taksisi 2025’e Hazırlanıyor

Kaynak: Futurism

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Afrika Masalları - E. J. Bourhill

Afrika Masalları Okuru İnsanlığın Beşiğine Çağırıyor

Twilight Stephenie Meyer

Stephenie Meyer 2 Yeni Twilight Kitabı Daha Yazmak İstiyor