in ,

Charles Dickens’ın Yasak Aşkı ile Anılan Madalyonlar Sergilenecek

Charles Dickens ve baldızının birbirlerine hediye ettikleri, içinde kendi saçları olan madalyonlar sergilenecek. Dickens’ın aşk hayatı hakkında spekülasyon yaratan bu ilişki, Oliver Twist’e de ilham olmuştu.

charles dickens yasak aşk madalyon sergi londra
- Reklam -
- Reklam -

Karşılıklı hediye edilmiş iki madalyon yasak bir aşkın izleri olabilir mi? Charles Dickens ve baldızının saçlarının içinde bulunduğu iki madalyon Dickens’ın hayat boyu peşini bırakmayan kederine birer kanıt niteliğinde. İkilinin birbirlerine hediye ettikleri takılar, zaman içinde çeşitli spekülasyonlara neden olmuştu.

Charles Dickens Müzesi Müdürü Louisa Price madalyonlar hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Geçen yıl elimize geçen bu parçaları sergileyecek olmaktan çok memnunuz. Dickens, Oliver Twist’i yazarken ölen Mary’nin ve bu parçaların ardında aslında bir hikâye saklı. Mary Hogarth, Dickens’ın eşi Catherine’in kız kardeşiydi. Mary, Dickensların evine taşınıp onlarla yaşamaya başladığında Charles Dickens ona büyük hisler beslemeye başlamıştı. Mary’nin akrabalarına yazdığı mektuplar Dickens’ın harika bir adam olduğunu düşündüğünü ve kız kardeşi Catherine’i çok mutlu ettiğini gösteriyordu.”

- Reklam -

charles dickens yasak aşk madalyon

Birer sevgi ifadeleri olan iki madalyondan birinin içinde Charles Dickens’ın saçı, diğerinde ise baldızı Mary Hogarth’ın saçı vardı. Gelecek ay Dickens’ın Londra’daki evinde açılacak olan serginin küratörüne göre bu kilitler, trajik ve karışık bir hikâyeden arda kalan parçalar olabilir.

Charles Dickens ve Mary Hogarth İlişkisinin Perde Arkası Aralanıyor Olabilir

Bir gün Dickens ve iki kız kardeş, Dickens’ın sergilenen oyununu izledikten sonra evlerine dönerlerken 17 yaşındaki Mary Hogarth aniden bayılır ve ertesi gün ölür.

Olaydan birkaç saat sonra Dickens yayımcısı Edward Chapman’a şöyle bir mektup yazar:

“Sayın Bay Edward, derin bir keder içindeyiz. Bayan Hogarth, dün gece ben ve Bayan Dickens’la tiyatrodan dönerken aniden rahatsızlandı. Tüm çabalarımıza rağmen onu kurtaramadık. Bugün öğlen ikide kollarımda son nefesini verdi.”

Bu olay Dickens’ı derinden etkilemiş ve Mary’nin hayalini yaşamı boyunca yanında taşımasına neden olmuştu. Eserlerinde Mary’yi yaşatmaya devam eden Dickens, Oliver Twist’te Rose Maylie isminde, hasta fakat sonradan iyileşen bir karakter oluşturmuştu. Rose’u şu sözlerle tanımlıyordu:

“Rose 17’sini geçmiyordu. Pek hassas ve zarif, nezaket doluydu. Öyle pak ve güzeldi ki; sanki ne o bu dünyadan ne de dünyanın içindekiler ondandı.”

- Reklam -

charles dickens yazar

Dickens’ın hüznü gün geçtikçe büyümeye devam etti. Öyle ki, Mary’nin ölü bedeninden aldığı yüzüğü takıyor, onu hayallerinde yaşatmaya devam ediyor ve onunla gömülmek istediğini söylüyordu.

Mary’nin saçının bulunduğu madalyon diğer kardeş Georgina tarafından Dickens’a getirilmişti. Charles Dickens’ın aktris Ellen Ternan ile olan ilişkisi sebebiyle Catherine ile evliliği sonlanmış, Georgina yeğenlerin bakımına yardım etmek için Dickenslara taşınmıştı.

Madalyonlar Önümüzdeki Günlerde Londra’da Sergilenecek

Müze müdürü Louisa Price’a göre, Dickens’ın Catherine’nin dengesiz ve alkolik olduğuna dair iddiaları gereğinden fazlaydı. Çünkü Catherine ile 1830 ve 1840 yılları arasındaki ilişkisi bu iddiasını pek yansıtmıyordu. Catherine müzik geçmişi olan bir aileden gelen seçkin bir kadındı ve kocasının istediği bir yaşam sürüyordu. Dickens’la ayrıldıklarında da hareketli yaşamına devam etmişti. Dickens, Catherine ile ayrılıkları konusunda konuşmaktan geri durmuyordu fakat Catherine bu konuda hep sessizdi. Kız kardeşinin çocuklarıyla ilgileniyor olması da onu rahatlatıyordu. Charles Dickens 1870’de öldüğünde Catherine, Georgina’nın yanına geri dönmüştü.

Bazılarının, Dickens’ın yanlış kız kardeş ile evlendiği iddialarını yersiz bulan Louisa Price’a göre Victoria dönemi bakış açısından bu tarz hediyeler aile içi derin bağları sembol eden şeylerdi.

Daha önce görülmemiş parçalar 30 Haziran’dan 17 Ekim 2021 tarihine kadar Charles Dickens’ın evinde ziyaretçilere açık olacak.

Konu hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Fadiş - Gülten Dayıoğlu 100. Baskı Özel 50. Yıl

Gülten Dayıoğlu’nun Fadiş Romanı 50. Yaşını 100. Baskısı ile Kutladı

Biz Kimden Kaçıyorduk Anne Netflix Melisa Sözen

Netflix’in Biz Kimden Kaçıyorduk Anne Dizisinde Kadro Şekilleniyor: Melisa Sözen Başrolde