in ,

2021 International Booker Prize Kısa Listesi Açıklandı

2021 International Booker Prize kısa listesi açıklandı. Çeşitli dillerden İngilizceye çevrilen 6 kitap finale kaldı.

2021 International Booker Prize Kısa Listesi
- Reklam -
- Reklam -

2021 International Booker Prize için kısa liste duyuruldu. Yılın İngilizceye tercüme edilen en iyi kitaplarının seçildiği Uluslararası Booker Ödülü’nde toplamda 6 eser finale kaldı.

The International Booker her sene İngilizceye tercüme edilmiş en iyi kurgu kitaba veriliyor. Bu sene kısa listede 6 kitap var. 50 bin sterlinlik ödül yazar ve çevirmen arasında eşit olarak bölüştürülüyor. Jüriler bu sene 125 kitabı okuyup toplamda 6 kitaplık bir final listesi hazırladı.

Jüri başkanı Hughes-Hallett, “Okuduğumuz kitaplar arasında eski tarz, hikâyeyi baştan sona anlatan, iyi romanlar vardı,” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

- Reklam -

“Ama aralarında bizi heyecanlandıranların farklı şeyler yaptığını fark ettik. Eserler gerçek ve kurgu arasındaki ince çizgiyi belirsizleştiriyor. Kurgu çok fazla formda ortaya çıkabilir. Bazıları tarih romanı gibi, bazıları düzyazı, bazıları anı gibi. Romanlarda sınırların zorlandığını anladık ve bu da onun en canlı yönü.”

2021 International Booker Prize Kısa Listesine Bağımsız Yayınevleri Damga Vurdu

2021 International Booker Prize kısa listesinde yer bulan kitapların önemli bir kısmı, dev yayınevleri yerine bağımsız yayıncıların imzasını taşıyor.

Şilili yazar Benjamín Labatut’un “When We Cease to Understand the World” eserini İspanyolcadan Adrian Nathan West tercüme etti. Tarih, anı, kurgu ve düzyazı karışımı.

Sasha Dugdale, Rus yazar Stepanova’nın “In Memory of Memory” eserini tercüme etti. Yazar ailesinin tarihini anlatıyor.

Vuillard’ın “The War of the Poor” 80 sayfalık eserini Mark Polizzotti çevirdi. Kitap İngiliz Reformasyonu’nda yaşamış Thomas Müntzer’in hikâyesini anlatıyor.

2021 International Booker Prize Kısa Listesi

Fransız yazar David Diop’un “At Night All Blood Is Black” eserini Anna Moschovakis tercüme etti. Birinci Dünya Savaşı’nda ön cephedeki Senegalli askerin travmatik anılarını konu alıyor.

- Reklam -

Danimarkalı yazar Olga Ravn’in “The Employees” romanını Martin Aitken tercüme etti. Hikâye uzay gemisinde geçiyor ve tanıkların ifadeleri şeklinde anlatılıyor.

Arjantinli yazar Mariana Enríquez “The Dangers of Smoking in Bed” eserini yazdı, Megan McDowell tercüme etti. Kitap kısa hikâye koleksiyonu. Eski Arjantin’de geçen korku hikâyelerinden oluşuyor.

Kenyalı yazar Ngũgĩ wa Thiongo “The Perfect Nine” eserini hem yazmış hem tercüme etmiş, tarihe bir ilk olarak geçmişti. Kendisi uzun listeden kısaya geçemedi. Uzun listede yer alan birçok ünlü yazar kısa listeye kalamadı.

Finale kalan David Diop, Benjamín Labatut, Olga Ravn ve Maria Stepanova isimleri ise İngilizcede daha önce hiç yayımlanmamış olsalar da, ülkelerinde bilinen yazarlar.

Jüri kazananı 2 Haziran 2021 tarihinde açıklayacak.

2021 International Booker Kısa Listesi

  • At Night All Blood is Black, David Diop, çev. Anna Moschovakis (Pushkin Press)
  • The Dangers of Smoking in Bed, Mariana Enríquez, çev. Megan McDowell (Granta Books)
  • When We Cease to Understand the World, Benjamín Labatut, çev. Adrian Nathan West (Pushkin Press)
  • The Employees, Olga Ravn, çev. Martin Aitken (Lolli Editions)
  • In Memory of Memory, Maria Stepanova, çev. Sasha Dugdale (Fitzcarraldo Editions)
  • The War of the Poor, Éric Vuillard, çev. Mark Polizzotti (Pan Macmillan)

Bu yıl finale kalan kitaplardan Maria Stepanova imzalı In Memory of Memory ve Eric Vuillard imzalı The War of The Poor eserleri, önümüzdeki yıl Can Yayınları etiketiyle dilimize kazandırılacak. David Diop’un At Night All Blood is Black kitabı ise Sahi Kitap tarafından tercüme edilecek. Listedeki diğer kitapları Türkçede görüp görmeyeceğimiz ise şimdilik belli değil.

Kısa listede ilginizi çeken eserler hangileri oldu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Fehim Nadirli

Mimarım. İTÜ mezunuyum. "Salgın" isimli bilimkurgu kitabım 2020’de yayımlandı. "Yazarlar ve Kitaplar" podcast'ini hazırlıyorum. Roman yazmakla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Onuryigit Onuryigit dedi ki:

    David Diop’un kitabı, Sahi Kitap’tan çıkacak. :pray:t2:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hawkeye dizisi

Hawkeye Çekimleri Tamamlandı: Avengers Üyesi Solo Dizisi ile Dönüyor

İngiltere Karantina kitapçı satış

İngiltere’de Karantina Sona Erdi: Kitapçılar Satış Rekorlarına Koştu