in

Atiye Mahkemelik Oldu: Netflix Türkiye Dizisine Hak İhlali Davası

Atiye dizisi mahkemelik oldu. Netflix Türkiye’nin 2. yapımı The Gift, serinin yazarı Şengül Boybaş tarafından hak ihlali nedeniyle dava edildi.

Atiye Netflix Mahkeme Dava
- Reklam -
- Reklam -

Netflix Türkiye’nin Hakan: Muhafız (The Protector) sonrası 2. orijinal yapımı olan Atiye (The Gift), hak ihlali iddiası nedeniyle davalık oldu. Şengül Boybaş’ın Dünyanın Uyanışı adlı romanından serbest şekilde uyarlanan diziye, Boybaş tarafından dava açıldı. Gerekçe ise kendisine ve eserine yapımın tanıtımlarında yer verilmemesi.

Şu sıralar 3. sezon çekimleri devam eden Beren Saat ve Mehmet Günsür’lü Atiye dizisi, 2. sezon yayın tarihi için de gün sayıyor. Dizinin yapımcı şirketi ise hak ihlali iddiaları ile karşı karşıya.

İlk olarak Aralık 2018’de okurlarla buluşan Dünyanın Uyanışı romanının yazarı Şengül Boybaş, Atiye’nin jenerik, fragman, poster gibi tanıtım çalışmalarında ismine ve eserine yer verilmemesi nedeniyle yapımcı OG Prodüksiyon’a dava açtı.

- Reklam -

Hak İhlali Devamı Durumunda Atiye 2. ve 3. Sezon Bölümlerinin Yayınının Durdurulması İstendi

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:
“Şengül Boybaş, dizi ekibinin katıldığı hiçbir organizasyona çağrılmamıştır. Verilen demeçlerde de Boybaş’ın ve eserinin adı anılmamıştır. Hak ihlalinin devamı halinde dizinin ikinci ve üçüncü sezonunun yayınının durdurulmasına yönelik tedbir kararı istiyoruz.”
OG Prodüksiyon cephesinden ise konuya dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Atiye Netflix Mahkeme Dava

Dizinin senaristi ve ortak yapımcısı olan Nuran Evren Şit, Atiye’ye ilham veren Dünyanın Uyanışı kitabının yazarı ile tanışıklığının eskiye dayandığını ifade etmişti. Şit, eser henüz basılmadan kitabı Netflix için projelendirmeye başlamıştı.

Netflix Türkiye’nin ilk yerli dizisi Hakan: Muhafız için de daha önce çalıntı iddiaları ile dava açılmıştı.

Atiye 2. Sezon Ne Zaman Yayınlanacak?

Kadrosunda Beren Saat, Mehmet Günsür, Metin Akdülger, Melisa Şenolsun, Başak Köklükaya, Civan Canova, Tim Seyfi, Meral Çetinkaya, Hazal Türesan ve Cezmi Baskın isimlerinin bulunduğu dizinin 2. sezon yayın tarihi Eylül 2020 olarak açıklandı. Dizinin 3. sezonu ise 2021 yılının ilk aylarında izleyici ile buluşacak.

- Reklam -

Atiye ismindeki ressamın Göbeklitepe’deki gizemli olaylara karışıp mistik yanlarını keşfetme sürecinin konu alındığı dizi, ilk sezonu ile hem övgü hem de yergi toplamıştı.

Atiye Netflix Mahkeme Dava

3. sezon ile final yapacak olan Atiye dizisinin yönetmen koltuğunu ise Ozan Açıktan, Gönenç Uyanık ve Ali Taner Baltacı isimleri paylaşıyor.

Peki siz bu hak ihlali iddiasına dair ne düşünüyorsunuz? Sizce eserin yaratıcısının isminin anılmamasının ne gibi sebepleri olabilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* The Umbrella Academy 2. Sezon İncelemesi: Yeni Zaman Çizgisi, Yeni Hargreaves’ler

Kaynak: Sputnik

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Galata Kulesi Restorasyon

Galata Kulesi’nde Restorasyon Skandalı

2020 en cok kazanan aktörler

2020’nin En Çok Kazanan 10 Aktörü Belli Oldu